Kako odabrati boju kose naspram tena i očiju

by | jun 17, 2023
kako odrediti boju kose

Kako odabrati boju kose? Morate uzeti u obzir najmanje 3 faktora: boju očiju, ton kože i vaše finansijske mogućnosti, jer su neke nijanse prilično skupe za održavanje i zahtevaju dodatna ulaganja

Mnoge žene menjaju boju kose kada žele da promene nešto u svom životu. I to nije ništa novo. Međutim, problem je u tome što su te promene često ishitrene i nisu uzeti svi faktori u obzir, pa kao rezultat dobijemo boju koja nam se uopšte ne sviđa. I ne stoji nam lepo. Eto dodatnog troška. Moramo ići kod frizera na popravku. A kako da to sprečimo?

Kako odabrati boju kose: Da se posle ne biste kajali…

Ako idete kod frizera, preporučljivo je da mu otprilike pokažete koju nijansu želite. Lakše je pokazati fotografiju, nego objašnjavati. Ali imajte na umu – ako uzmete primere sa Instagrama, 80% njih je fotošopano. A ako frizer kaže da nećete moći da dobijete takav ton, bolje je ne insistirati, već tražiti nešto slično.

Mora se uzeti u obzir i sezona.  Mnoge žene se farbaju odmah posle dolaska s mora, kada je koža tamna. Pa kad boja izbledi, često se razočaraju jer se boja kose koju su odabrale ne ide uz prirodnu boju lica. Zbog toga je bolje sačekati 2-3 nedelje nakon odmora.

Osim navedenog, uzmite u obzir i svoj budžet. Pepeljasta plava je izuzetno zahtevna za održavanje. A ako ne želite žute tonove, to zahteva dodatna ulaganja.

Kako odabrati boju naspram oblika lica

Jedna od uobičajenih zabluda o izboru nove frizure je da boja kose može uticati na oblik lica. Može da naglasi nijansu kože, boju očiju, crvenilo ili plave krugove ispod očiju (naročito crveni ili crvenokosi sa ovim „greše“), ali nije u stanju da vizuelno promeni lice. Ovaj efekat daju frizura i stajling. Na primer, ako ima okruglo lice, dobro će vam stajati višeslojna frizura za duge pramenove ili ispod ramena. Kao i kose šiške i stajling sa bočnim razdeljkom. Istovremeno, izbegavajte srednje kratke frizure ako imate okruglo lice i kovrdžavu kosu, kao i kratke ravne šiške. Da bi četvrtasto lice bilo zaobljenije, pomoći će vam bob frizura do brade, stepenasto ošišana kosa i duge šiške.  Izbegavajte piksi s kratkim ravnim šiškama i izbegavajte da vežete kosu u rep. Za trouglasto lice, pogodna je duga kosa sa blagim talasima i bob do brade. Piksi, ravan bob sa šiškama, kratke frizure s gustim ili asimetričnim šiškama nisu dobar izbor.

Kako odabrati nijansu naspram tena

Proleće

Takva devojka ima prirodno svetlu, čak i blago bledu kožu, koju karakteriše blago rumenilo. Ima svetle oči (svetlo plave, svetlo zelene), svetlu nijansu kose (svetlo plava, svetlo crvena). Devojka „proleće“ teško dobija boju i lako izgori na suncu. Ako je ovo vaš tip, onda birajte toplu nijansu plave sa efektom zlatnih pramenova ili svetlo braon nijansu sa nijansom karamela ili meda. Možete eksperimentisati sa bilo kojom drugom nijansom, samo je bitno da ne budu hladne. U suprotnom, to će naglasiti vaše bledilo.

Leto

„Letnje“ devojke imaju svetao ten sa ružičastom ili sivkastom nijansom. Oči su često sivo-zelene, sivo-braon, sivo-plave. Prirodna boja je obično svetlo plava, ali postoji i kesten sa sivom nijansom. Za vas su idealne pepeljaste nijanse. Izbegavajte tamne smeđe i crne tonove. A ako imate problematičnu kožu, neće vam dobro stajati ni crveni i bordo tonovi.

Jesen

U ovu grupu spadaju žene koje imaju topao ten sa žućkastim nijansama, a često imaju i pege. Često imaju zelene ili svetlo smeđe oči, a kosa im je prirodno crvena ili sa toplim medom ili zlatnim notama. Vaš izbor boje je u korist zlatnih, peščanih, kestenjastih nijansi sa toplim notama. Bolje je da ne koristite svetle moderne boje poput roze ili ljubičaste, jer će izgledati neharmonično.

Zima

Ove devojke imaju prirodno bledu kožu, tamnu ili, obrnuto, veoma plavu kosu, svetle oči: tamno smeđe, koje pri određenom osvetljenju izgledaju skoro crno, ili svetlo plave. Sa ovim izgledom, sve tamne boje ili bilo koja „ledena“ plava dobro funkcionišu.  Glavna stvar – kada birate boju, izbegavajte tople, zlatne nijanse.

I takođe morate objektivno proceniti sebe bez šminke, jer ona krije pravo stanje važe kože i prirodnu boju lica, a boja kose će sve to da naglasi!

 

Sofia Zhuravets/gettyimages.co.uk