Skandi plava kosa, trend koji mogu da nose i brinete

by | 12 februara, 2024
Skandi plava kosa, trend koji mogu da nose i brinete; prelepa skandi plavuša

Ako ste ikada ugledali nekog na TikTok-u ili Instagramu i zapitali se koja je to super-svetla plava, najverovatnije je to skandi plava kosa.

Popularnost skandi plave kose raste svakog leta zahvaljujući svojoj sposobnosti da svim tipovima kose pruži blistavi sjaj. „Reč je o tehnici kojom se posvetljavaju samo one fine, baby dlačice oko prednje linije rasta kose. I to za samo nekoliko nijansi“, objašnjava Monique McMahon, međunarodni edukator za boje i osnivač Que salona u Sidneju, Australija. Ono što je najbolje kada je o ovom trendu reč jeste to da nije namenjen samo plavušama. Odlično pristaje i brinetama.

Skandi plava kosa: Šta je ‘Skandi’ linija kose

Cilj ove tehnike je da kosa oko lica izgleda prirodno osvetljena i sjajna. „Kao da ste celo leto proveli na suncu i da imate prirodno izbeljene svetlije dlačice oko lica“, kaže McMahon.

McMahon objašnjava da se u salonu izraz „Scandi hairline“ odnosi na tehniku nanošenja boje, a ne na konkretan ishod farbanja, jer rezultat zavisi od osnovne boje kose i željenog nivoa sjaja. „Boja se nanosi nakon što se farba (sa cele kose ili pramenova) ispere. Tom prilikom izdvaja se mali broj baby dlačica i češljaju se napred pre nanošenja boje. Ova farba treba da se drži između tri i pet minuta pre nego što se ispere,“ objašnjava frizerka.

Ne, nije samo za plavuše…

Iako mnogi misle da je skandi plava tehnika pogodna samo za plavu i ravnu kosu, nije tako. Pogodna je za sve tipove kose. „Zato volim da kažem da se odnosi na tehniku i primenu, a ne samo na ideju svetle plavuše“, kaže McMahon, koja dodaje da izgleda podjednako efektno i na brinetama i na kovrdžavoj kosi (ali ne savetuje izvođenje ove tehnike ako imate prirodnu tamnocrvenu ili bakarnu kosu).  „Ova tehnika se preporučuje samo kada ste izvlačili pramenove na foliji. Skandi farbanje pomoći će da boja izgleda sveže i efektnije“.

Za brinete koje žele da isprobaju ovaj trend, McMahon ima nekoliko saveta. „Uverite se da vaš frizer/ka koristi ispravnu boju na vašoj liniji kose, kako bi poboljšao novu boju koja je upravo urađena“, kaže frizerka. „Na primer, u video snimku ispod, koristili smo nijansu samo pola nijanse svetliju od ostatka kose, jer nije bilo potrebe za većim posvetljavanjem. Tako smo postigli efekat bež brinete bez suvišne topline — i toner nije potreban.“ Ukratko: ako imate baby hair, skandi plava kosa je idealno rešenje za vas.

angel_nt/gettyimages.co.uk