Glikolna kiselina za kosu: Zašto treba da je koristite?

by | januar 30, 2023
Glikolna kiselina za kosu

Glikolna kiselina za kosu najnoviji je u nizu beauty trik na društvenim mrežama, a nas je zanimalo šta zapravo ona radi našim vlasima. 

Ako ste u poslednje skrolovali na TikTok-u (što, ako ste poput nas, sigurno jeste), verovatno ste videli da se glikolna kiselina preporučuje u nezi kose. Video-snimci koji su prikupili nekoliko hiljada pregleda pokazuju proizvod koji je jednostavan za korišćenje i pomaže u uklanjanju peruti sa vlasišta — mi smo, naravno, bili zaintrigirani, s obzirom na to koliko je ovaj hack jednostavan i direktan.

Ako vam glikol deluje poznato, to je zato što i jeste. U pitanju je prastari piling za kožu koji preporučuju dermatolozi.

@belallure It’s our secret now 🤫 #dandruff #dandruffsolution #dryscalpremedy #dryscalp #scalpcare #hairtips #glycolicacid #theordinary #scalphealth #dandrufftreatment ♬ eyes – vip mix – skaiwater

Glikolna kiselina za kosu

VRSTA SASTOJKA: Piling i magnet za vlagu

GLAVNE PREDNOSTI: Eksfolira mrtve ćelije kože, podstiče obnovu vlasišta, uklanja višak sebuma i održava vlagu u kosi. Pomaže koži glave da se obnovi, poboljšavajući opšte zdravlje vlasišta i kose.

KO TREBA DA JE KORISTI: Generalno, većina ljudi može da koristi glikolnu kiselinu. Međutim, najkorisniji je za one sa masnim i perutavim skalpom.

KOLIKO ČESTO MOŽETE DA SE KORISTI: Koristite glikolnu kiselinu jednom ili dva puta nedeljno za početak, a zatim smanjite upotrebu jednom mesečno tokom vremena. Obavezno se konsultujte sa dermatologom kako biste razgovarali o tome šta ima najviše smisla za vašu kožu glave.

DOBRO FUNKCIONIŠE SA: Glikolna kiselina se dobro slaže sa drugim agensima za piling kao što su beta-hidroksi kiseline (kao što je salicilna kiselina ) ili fizički eksfolijanti.

NE KORISTITI SA: Izbegavajte kombinovanje glikolne kiseline sa vitaminom C.

Prednosti glikolne kiseline za kosu

U pitanju je alfa hidroksi-kiselina, piling koji radi na uklanjanju mrtvih ćelija kože iz spoljašnjih slojeva kože rastvaranjem i podizanjem supstanci koje uzrokuju da mrtve ćelije formiraju klastere.

Ovo može biti posebno korisno za nekoga ko ima perut. Dermatolozi je decenijama koriste u lečenju stanja kao što su seboroični dermatitis ili psorijaza. Takođe ova kiselina je magnet za vlagu, pojačava hidrataciju i prirodnu zalihu hijaluronske kiseline. Nedavno se pokazalo da ima antimikrobne efekte, što je čini korisnom u smanjenju broja bakterija koje igraju ključnu ulogu u stvaranju akni na skalpu ili u nastajanju seboroičnom dermatitisu.

Poboljšava zdravlje vlasišta: Glikolna kiselina uklanja mrtve ćelije kože i omogućava koži glave da se obnovi, čime se poboljšava opšte zdravlje vlasišta i kose. Ovaj proces ćelijske obnove podstaknut glikolnom kiselinom je koristan u starenju vlasišta i kose.
Uklanja višak masnoće: Ova kiselina pomaže u uklanjanju viška sebuma (ulja) i rastvara naslage proizvoda, ostavljajući kosu i vlasište čistijim i svežijim.
Sprečava lomljenje kose: Glikolna kiselina je takođe klinički pokazala da održava vlagu kako bi ojačala kosu i sprečila lomljenje kose. Dodavanje u formulacije za negu kose hrani i podmazuje kosu, što dovodi do manjeg zapetljavanja i trenja, što olakšava češljanje i stilizovanje.
Sprečava akne: U skorije vreme se pokazalo da ima antimikrobne efekte, što ga čini korisnim u smanjenju kvasca i bakterija koje igraju ulogu u akni na koži glave ili seboroičnom dermatitisu.

Upotreba glikolne kiseline i tip kose

Na osnovu prednosti glikolne kiseline, ona se najviše preporučuje osobama sa masnim vlasištem ili osobama sklonim perutanju.

Kada su u pitanju tipovi kose, prvo ćete želeti da razmotrite sve uslove vlasišta, primećuju stručnjaci. Budite oprezni ako imate osetljivu kožu, otvorene rane, patite od gubitka kose, osećate svrbež vlasišta ili imate osip na koži.

Dok su neki sastojci univerzalni sa malim rizikom od iritacije ili oštećenja, glikolnu kiselinu treba koristiti sa malo više TLC. Glikolna kiselina možda nije korisna za svaki tip kože ili kose, pa se konsultujte sa svojim dermatologom pre upotrebe. To je kiselina, tako da dugotrajna upotreba može oslabiti kosu i dovesti do gubitka kose. Trebalo bi da se koristi u malim koncentracijama i ograničeno na jedan do dva puta nedeljno za početak, a zatim možda ne više od jednom mesečno u zavisnosti od formulacije koju koristite.

Za kožu glave, dovoljno je da je koristite jednom ili dva puta nedeljno, jer će prekomerna upotreba oštetiti barijeru skalpa i dovesti do neželjenih reakcija. Izbegavajte da je koristite ako imate osetljivu kožu ili ste nedavno bili podvrgnuti bilo kakvom tretmanu kože glave ili kose, kao što je kao ispravljanje, opuštanje ili trajnu kosu, a nije sjajno za obojenu ili oštećenu kosu.

Glikolna kiselina za kosu- kako je koristiti

Ako vaš dermatolog preporučuje glikolnu kiselinu za vašu kožu glave, važno je da je pravilno koristite za optimalne rezultate.

Stručnjaci preporučuju jednom ili dva puta nedeljno, ali ne više od toga. Slično kao što biste pristupili korišćenju pilinga na koži, važno je da ne eksfolirate kožu glave jer to može doprineti iritaciji i suvoći. Takođe je generalno najbolje koristiti glikolnu kiselinu noću, a ne tokom dana, jer može učiniti vaše vlasište i kosu osetljivijim na sunce.

Što se tiče primene, treba da budete sigurni da pratite uputstva zasnovana na proizvodu koji nanosite na kožu glave ili kosu. Glikolna kiselina se može naći u raznim proizvodima za kožu glave, uključujući pilinge, serume i maske, kao i šampone. Neki proizvodi su dizajnirani da se nanose na vlasište i ostave 5-10 minuta pre pranja šamponom.

Lepota i zdravljeProstock-Studio/iStock/Getty Images Plus via Getty Images