Nega guste kose: Glavna pravila koja morate ispoštovati!

by | 11 juna, 2023
nega guste kose

Nega guste kose zahteva posebna pravila koja će vam pomoći da uvek imate urednu i negovanu frizuru.

Gusta kosa je san svake devojke, jer izgleda tako impresivno. Ali ovaj velikodušni dar prirode zahteva pažljivu negu kako bi vlasi izgledale sjajno, dugo zadržale zdrav izgled i kako ne bi izgubile svoj dragoceni sjaj i gustinu. Štaviše, briga za gustu kosu je ponekad teža nego za finu i ređu kosu…

Nega guste kose

Nemojte mešati debljinu i gustinu kose, ovo su dva nezavisna parametra. U prvom slučaju govorimo o zapremini svake pojedinačne kose – vlas se smatra debelom, čija veličina poprečnog preseka prelazi 0,7 mm. Gustina kose predstavlja količinu kose koja raste na jednom kvadratnom centimetru glave. Prosečan broj vlasi po kvadratu je otprilike dve hiljade dve stotine folikula dlake.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shenol Hair (@shenolhair)


Postoji veza između gustine rasta kose i njihove prirodne boje: plavuše i brinete imaju najgušću kosu, a crvenokose najređe. Štaviše, čak i na glavi jedne osobe, gustina kose je različita u različitim oblastima: najmanje je ima na potiljku i u temporalnoj zoni, a najviše na temenu.

Kako se brinuti o gustoj kosi?

Pravila za negu guste kose odnose se na tri osnovne stvari: šamponiranje, češljanje i sušenje.

Pranje guste kose

Perite kosu onoliko često koliko je potrebno, koncentrišući se prvenstveno na kožu glave. Da biste u potpunosti očistili gustu kosu, potrebno je da operete kosu dva puta, a drugi put možete naneti malu količinu šampona po celoj dužini kose.

Life hack: Očešljajte kosu pre pranja. Ovo poboljšava cirkulaciju. Kao rezultat toga, korisne supstance prodiru dublje u kožu.

Čak i nakon blagog čišćenja, kiselo-bazna ravnoteža je poremećena, a opne na folikulima vlasi ostaju otvorene. Koristite balzam nakon svakog pranja, posebno na vrhovima kose.

Piling se toplo preporučuje svima sa gustom kosom, jer pomaže u temeljnom ispiranju kose, što običan šampon možda neće moći da podnese. Piling takođe poboljšava mikrocirkulaciju, zahvaljujući efektu masaže, i ubrzava metaboličke procese u ćelijama kože.

Nega guste kose i sušenje

Pre sušenja, vredi naneti sprej za termičku zaštitu, koji će zaštititi kosu od pregrevanja i olakšati češljanje. Vasnicima guste kose često se čini da lokne nemaju bazalni volumen – u ovom slučaju, trebalo bi da koristite sprej.

Prilikom izbora češlja, obratite pažnju na češljeve sa retkim zubima. Ne povređuju kosu i čine proces češljanja ugodnim, posebno nakon pranja. Morate početi da češljate od vrhova, postepeno stižući do korena, kako ne biste oštetili kovrče.

Farbanje guste kose

Gusta kosa je verovatnije da će se zaplesti u čvorove, pa je za njihove vlasnike bolje da napuste proizvode za negu sa gustom teksturom u korist lakših. Na primer, kada birate negu koja se ne ostavlja, dajte prednost spreju nego kremi ili ulju za kosu.

Takođe treba izbegavati proizvode koji sadrže silikone. Prekrivaju kosu zaštitnim filmom, čineći je mekom, ali u isto vreme nisu u stanju da obezbede neophodnu ishranu kosi, a takođe je i otežavaju.

Još jedna veoma važna tačka je bojenje guste kose. Savetujemo vam da verujete samo profesionalcima, inače se pigment može raspršiti. Zbog čega će nijansa kose kao rezultat bojenja izgledati, u najboljem slučaju, lakša nego što ste planirali, au najgorem će „ležati“ nejednako. Zbog toga je bojenje za gustu kosu najbolje uraditi u salonu.

Šišanje guste kose


Gusta vlas je lepa, ali često komplikuje izbor frizure – uvek postoji rizik od dobijanja „šešira“. Da biste izbegli ovaj efekat, izaberite dužinu najmanje ispod ušnih školjki, ili što je moguće kraće: piksi frizura je odlična opcija. Zaboravite na kosu srednje dužine. Pored pixie frizure, dobre opcije su asimetrični i shaggy bob, kaskadne frizure, kao i pravi i oštri rezovi.

 

Lepota i zdravljeheckmannoleg/iStock/Getty Images Plus via Getty Images