6 grešaka prilikom pranja kose zbog kojih se kosa brzo prlja

by | 28 decembra, 2022
kosa se brzo prlja

Čak i način na koji perete kosu može da utiče na to koliko brzo se kosa prlja. Evo saveta koji će vam pomoći da popravite situaciju.

Jedan od glavnih problema lepote sa kojim se suočavaju mnoge žene jeste kosa koja se jako brzo prlja. Ukoliko se brzo masti, može vam se dogoditi da frizura izgubi volumen i kosa postane masna u roku od samo jednog dana. Najčešće se ovaj problem može rešiti uz pomoć prave rutine nege kose. Proverite da li pravite neku od 6 najčešćih grešaka prilikom pranja kose.

 

Zbog čega mi se kosa brzo prlja?

 

Jedno šamponiranje

Da biste potpuno očistili kožu glave i kosu, potrebno je da dva puta nanesete šampon. U prvom ćete oprati prljavštinu i ostatke sredstava za stilizovanje, a u drugom – sebum sa kože glave. Jednom nedeljno možete koristiti posebne šampone za dubinsko čišćenje: oni pomažu da se isperu one nečistoće sa kojima se konvencionalni proizvodi ne mogu nositi.Jednom nedeljno je sasvim dovoljno, nemojte nanositi ovakav šampon češće, postoji rizik od iritacije ili pilinga.

Kako se pravilno pere kosa?

Važno je da šampon prvo lagano zapenite u rukama, a zatim ga nanesite samo na koren. Temeljno masirajte skalp jastučićima prstiju, počevši od potiljka.

 

Ne koristite piling

Zdravlje kose počinje sa skalpom, koji takođe zahteva pažljivu negu. Pilinzi pomažu u uklanjanju mrtvih ljuskica, vlaženju kože glave i regulaciji rada lojnih žlezda.

Postoje dve vrste pilinga: kiseli i abrazivni. Savetujemo vam da obratite pažnju na prvu vrstu, jer ne oštećuje kožu glave i brzo se ispira. Nakon upotrebe pilinga, možete primetiti da kosa dobija na volumenu, a koren se sporije prlja. Obratite pažnju na uputstvo za upotrebu pilinga, jer neke treba naneti pre šamponiranja, druge posle šamponiranja.

 

Perete kosu vrelom vodom

Kosu je bolje oprati mlakom ili hladnom vodom, jer topla voda stimuliše aktivnu proizvodnju sebuma. Činjenica je da visoka temperatura isušuje kožu, zbog čega lojne žlezde počinju da rade aktivnije. Takođe je važno dobro isprati kosu nakon šamponiranja, podeliti je na dva dela i dobro isprati svaki od njih.

 

Nanosite balzam na pogrešan način

Regenerator je važan korak u nezi kose koji ne treba preskočiti. Važno je nanositi balzam po dužini, obraćajući pažnju na vrhove kose. Pazite da proizvod ne stavljate na koren: balzam koji ostane na koži glave će brže mastiti kosu, a može i začepiti pore.

 

Koristite pogrešan šampon

Jedan od razloga zašto se kosa brzo prlja je pogrešan šampon. Treba ga odabrati prema tipu kože glave, a ne prema stanju kose, jer šampon nije u stanju da vlaži ili neguje same vlasi, on utiče najviše na kožu glave.

 

Odlažete pranje kose

Mnogi veruju da ako namerno odložite pranje kose, možete sprečiti da se ona brzo masti.  Ovo je mit, pošto se koža ne može trenirati, od toga se glava neće sporije mastiti.

Štaviše, nakon takvih eksperimenata možete steći začepljene pore ili upale folikula dlake, sa kojima će biti veoma teško izaći na kraj. Operite kosu čim se zaprlja, koristeći pravi šampon i piling.

fizkes/gettyimagesplus