Hair cycling: Oduševila vas je ciklična nega kože, a šta je sa kosom?

by | novembar 22, 2022
ciklična nega kose

Bilo da perete kosu svaki dan, nekoliko puta nedeljno ili nekoliko puta mesečno, verovatno je da koristite one proizvode koji u datom trenutku zadovoljavaju potrebe vaše kose. Upravo ovo je osnova hair cyclinga (ciklična nega kose) – trenda koji je postao hit u svetu nakon što je skin cycling (ciklična nega kože) dala odlične rezultate.

 

Šta je ciklična nega kose?

Da se podsetimo najpre izvornog trenda u nezi kože: Skin cycling podrazumeva dva dana agresivnih tretmana kože poput retinola i pilinga koji se smenjuju sa dvodnevnom fazom oporavka (hidratacija kože). Na ovaj način, koža dobija efekte agresivnih sredstava, ali ne postaje imuna na njih, ne doživljava strest i ima vremena da se oporavi i osnaži.

Članak se nastavlja posle reklama

Ciklična nega kose prenosi ovaj šablon na negu kose.

Prvi korak jeste da izabrete one tretmane za kosu koji rašavaju vaše goruće probleme. To može biti oštećena kosa, farbana kosa, suva koža glave, opadanje kose…

Suština je da kosu perete dva, maskimalno tri puta nedeljno i da smenjujete svoje omiljene proizvode za negu kose. Prvo pranje rezervisano je za agresivna i efikasna sredstva za oporavak, dok narednog puta kosu perete samo blagim šamponom i ne koristite nakon toga ništa osim balsama. Ovo pranje je poput predaha za kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li bi trebalo da problate ciklučnu negu kose?

Hair cycling je nega koja odgovara bukvalno svima, a dobar deo nas ju je koristio bar jednom u toku života. Njegova suština je da pratimo potrebe svoje kose i da joj prilagođavamo rutinu na nedeljnom nivou.

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste novi u ovome, najbolji način da je počnete sa tretmanima za skalp. Tokom hladnijih meseci vlasište obično postaje suvo, pa nije zgoreg hidratizovati ga i vratiti mu gipkost. To ćete najbolje učiniti ako budete koristi masku za hidriranje kože glave.

Ovakva nega kože glave pomoći će vam da kosa raste negovana i zdrava, a to će olakšati svakodnevnu brigu o njoj. Uz hidrataciju vlasišta, mogu se kombinovati određena ulja za kosu kako bi ona ojačala.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Ciklična nega kose: Plavuše

Iako ovaj tip nege jeste preporučen svima, za plavuše je on gotovo obavezan. Stilisti preporučuju pranje kose dva puta nedeljno i smenu nege na nedeljnom nivou. Prve nedelje koristite šampon za čišćenje, druge hranjivu masku, treće ljubičasti šampon, a četvrte odmorite kosu.

Članak se nastavlja posle reklama
Evrymmnt/GettyImagesPlus