Micelarni šampon: Kome je on potreban i zašto?

by | januar 9, 2023
micelarni šampon

Ako koristite micelarnu vodu za čišćenje lica, onda će vam se svideti micelarni šampon – uveravaju  vas proizvođači. Da li je to zaista tako?

 

Šta je micelarni šampon?

To je šampon namenjen svakodnevnom pranju i čišćenju kose, baš kao što to činimo sa micelarnom vodom i licem.

Članak se nastavlja posle reklama

Ali šta su zapravo micele? To su male čestice koje – uslovno – liče na punoglavce sa repovima. Spolja imaju repove koji reaguju sa molekulima masti, a iznutra imaju repove koji reaguju sa vodom. Kada micela dođe u kontakt sa masnoćom na licu ili kosi, ona je privlači, hvata i uklanja. Ovde treba napomenuti da micele čiste kosu delikatnije od surfaktanata, a micelarni šamponi ne lišavaju kosu prirodnih hidratantnih ulja i prirodnog hidrolipidnog filma. Nakon pranja, vrlo je verovatno da ćete čuti zvuk kristalno čiste kose.

 

Ko treba da koristi micelarni šampon?

Za razliku od mnogih sredstava za negu kose, micelarni šampon je stvoren za gotovo sve tipove kose. Da li ćete ga koristiti određuju vaše navike, a ne tekstura vlasi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Oni koji peru kosu često

Ovo je najznačajnije svojstvo micelarnog šampona – blag je i stvoren za one koji često peru kosu. Ipak, nemojte zaboraviti da ga dobro isperete i da nanesete balzam posle pranja.

Članak se nastavlja posle reklama

Oni koji žure

Micelarni šampon ima dobra svojstva čišćenja. Toliko dobra da možete da očistite kosu jednim šamponiranjem, što znači da je odličan kada žurite. Proizvođači uglavnom preporučuju ponovno nanošenje, ali iskustvo pokazuje da je jedno šamponiranje sasvim dovoljno za čistu kosu.

Oni koji imaju suvu, oslabljenu, kovrdžavu, farbanu kosu

Danas je micelarna tehnologija čišćenja uspešno savladana, a faktor personalizacije je stigao i do ovih sredstava za kosu: micelarni šamponi su različiti. Neki su pravljeni za kovrdžavu kosu, neki za oštećenu, treći za farbanu.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Za koga nije dobar micelarni šampon?

Veoma je važno zapamtiti da „suva kosa“ nije jednaka „suvoj koži“. Micelarni šampon možda nije prikladan ako je koža glave osetljiva ili veoma suva – to će izazvati iritaciju ili pojačano ljuštenje.

Članak se nastavlja posle reklama

I svakako vredi zapamtiti da se prilikom pranja kose treba koncentrisati na čišćenje skalpa i korena. Pena koja nastane tokom šamponiranja skalpa sasvim je dovoljna da ukloni prljavštinu sa cele dužine vlasi.

IgorVershinsky/gettyimagesplus