Nega farbane kose: Kako da boja duže traje?

by | oktobar 15, 2022
nega farbane kose

Najčešći (i tužan – s obzirom na utrošeno vreme i novac) problem sa kojim se susrećemo nakon farbanja nije iritirano vlasište ili ispucali vrhovi, već isprana boja. Odgovarajuća nega farbane kose može da spreči nestanak boje

 

Nega farbane kose: Zašto se boja tako brzo ispere?

Bojenje je hemijski proces tokom kojeg se prirodni pigment u strukturi kose zamenjuje veštačkim. Boja ne može ostati na kosi beskonačno: ovi pigmenti su stalno izloženi prejakom mehaničkom naprezanju, zbog čega veštačke čestice postepeno „padaju“, ostavljajući vlasi bez pigmenta.

Članak se nastavlja posle reklama

Podloga na koju se farba nanosi i stanje kose su najvažnije stvari na koje morate obratiti pažnju pre farbanja.

Na poroznoj i / ili oštećenoj kosi, boja ostaje najkraće, jer su njihove kutikule otvorene, a pigment jednostavno nema gde da se zadrži. Na zdravoj  kosi će trajati duže, ali ipak ne beskonačno dugo. Zadržavanje boje zavisi i od komplementarnosti prirodne nijanse i nijanse boje. Ako je vaša kosa tamnoplava, a farbali ste je u čokoladu, onda uz odgovarajuću negu možete zadržati boju do sledećeg zakazanog farbanja (3-4 nedelje). Sa kardinalnim promenama ─ prelazak sa tamne baze na svetlu i obrnuto ─ mnogo je teže održati rezultat.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Da li vek trajanja boje zavisi od cene farbe?

 

Da, ali možda ne na način na koji ste mislili. Boje za kosu za kućnu upotrebu su zapravo otpornije od profesionalnih. Salonske boje, čak i one veoma postojane, sadrže manje pigmenta od običnih „kućnih“: podrazumeva se da frizer-stilista sakuplja boju iz nekoliko nijansi boje, a ne da farba kosu po celoj dužini i dubini jednom bojom. Uopšteno govoreći, zlatne, smeđe nijanse najbolje se drže na kosi, dok crvena, crvena i hladna plava imaju niži nivo postojanosti.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Da li su proizvodi za fabranu kosu samo reklamni trik?

 

Članak se nastavlja posle reklama

Definitivno ne! Proizvodi za kosu namenjeni očuvanje boje zaista rade posao: sadrže silikone rastvorljive u vodi koji obavijaju kosu i sprečavaju da pigment brzo nestane. Dobro je koristiti šampone bez sulfata koji nežno čiste kosu, a minimalno ispiraju veštački pigment.

Prilikom izbora ovih proizvoda najvažnije je pravilo da koristite onog proizvođača čiju farbu ste vi ili vaš frizer izabrali. Zašto? Proizvođači, kreirajući proizvode, prate recepturu i kombinaciju komponenti u boji i dodatnoj liniji.

Članak se nastavlja posle reklama

Evo koji od ovih proizvoda vam zaista trebaju:

  • Šampon za farbanu kosu – koristite pri svakom pranju;
  • Maska – 1-2 puta nedeljno;
  • Regenerator  – svaki put kada perete kosu (ali ne na dan kada koristite masku);
  • Termička zaštita – pre feniranja i upotrebe stajlera.

 

Nega farbane kose: Kako sačuvati boju?

Nega nakon farbanja je od velike važnosti za očuvanje boje.

Članak se nastavlja posle reklama

Prvih 48 sati: ne perite kosu, jer u slučaju nekih boja, proces stabilizacije traje i nakon izlaska iz salona;
1. nedelja: koristite sredstva koja se ispiraju i šampon za farbanu kosu, obavezno uključite termičku zaštitu u negu;
2. nedelja: povezujemo masku za farbanu kosu sa fiksatorima boje, nastavljamo da koristimo termičku zaštitu;
3. nedelja: počinjemo da koristimo pigmentirane proizvode za farbanu kosu, koristimo  termičku zaštitu;
4. nedelja: alternativni proizvodi za farbanu kosu sa hranljivim i hidratantnim linijama; koristimo sprejeve za pojačavanje efekta sjaja farbane kose, kao i, po potrebi, sprejeve za maskiranje sedih i izraslih korena.

Kuzmichstudio/gettyimagesplus