Kako negovati gustu i jaku kosu?

Kada je kosa gusta njeno održavanje je dosta teže nego kada je retka. Da li i vas interesuje kako negovati gustu i jaku kosu? 

by | 8 aprila, 2023
Kako negovati gustu i jaku kosu

Zdrava, gusta i jaka kosa je san svake žene. Međutim, taj cilj nije nimalo lako ostvariti. Retko koja žena može se pohvaliti gustom i jakom, sjajnom kosom a da nije uložila mnogo truda. Kada je kosa gusta njeno održavanje je dosta teže nego kada je retka. Da li i vas interesuje kako negovati gustu i jaku kosu?

Pre svega, da objasnimo šta znači gusta kosa. Gustina kose podrazumeva količinu dlaka koje rastu na jednom kvadratnom centimetru glave. Njihov prosečan broj je oko dve stotine. Postoji veza između gustine kose i prirodne boje kose. Pokazalo se da plavuše imaju najgušću kosu, a riđe žene najređu. Međutim, to ne mora biti pravilo. Osim toga, gustina kose zavisi od zdravih navika, održavanja i genetike.

Kako negovati gustu i jaku kosu?

Šampon

Kosu bi trebalo prati onoliko puta koliko osećate da je potrebno, a dok je perete trebalo bi da se fokusirate na kožu glave. Kako biste je u potpunosti očistili, nanesite šampon dva puta, dok drugi put možete iskoristiti da ga nanesete u maloj količini na celu dužinu kose. Pre pranja očešljajte kosu jer ćete time poboljšati cirkulaciju. Rezltat toga jeste dublje prodiranje korisnih supstanci u kožu.

Regenerator

Čak i nakon upotrebe veoma blagog šampona, pH vrednost kože glave i kose je poremećena. Da biste sačuvali kosu, nakon svakog pranja koristitie regenerator. Posebno se fokusirajte na  vrhove kose.

Piling

Budući da je gustu kosu jako teško dobro oprati, a zatim i isprati od šamona, piling može biti od velike pomoći. On će, takođe, poboljšati mikrocirkulaciju zahvaljujući efektu masaže i ubrzati metaboličke procese u ćelijama kože.

Regenerator koji se ne ispira

Sprej ili regenerator koji se ne ispira potrebno je naneti pre sušenja. On predstavlja neku vrstu termičke zaštite koji će pomoći vašoj kosi da se nosi sa visokom temperaturom fena, zaštititi je od pregorevanja i omogućiti lakše češljanje.

Kako negovati gustu i jaku kosu: Dobar češalj

Ulaganje u dobar češalj je veoma važna stavka ako imate gustu kosu. Obratite pažnju na češalj sa retkim zubima koji neće povrediti vašu kosu i koji će učiniti proces češljanja ugodnim, posebno posle pranja. Sa češljanjem uvek počinjite od vrhova a zatim se postepeno pomerajte ka gore.

Kako negovati gustu i jaku kosu

CentralITAlliance/ Getty Images Plus

Preparati za negu

Kada birate preparate za negu guste kose prednost dajte spreju koji ostaje na kosi pre nego gelu ili ulju za kosu. Osim toga, bilo bi dobro da izbegavate silikon koji prekriva kosu zaštitnom opnom čineći je mekom. Silikone treba izbegavati zato što nisu u stanju da nahrane kosu.

Kako negovati gustu i jaku kosu: Farbanje

Farbanje guste kose je ozbiljan zahvat koji treba prepustiti profesionalcu. Najveći problem je u tome što ako ne nanesete farbu ravnomerno na kosu možete imati više različitih nijansi. Osim toga, frizeri znaju da nanesu boju na kosu ravnomerno te i ako boja počne da bledi, kosa vam neće biti šarena.

Nadamo se da smo vam pomogli ovim savetima i da ćete sada lakše održavati svoju veoma gustu kosu.

Jovana Jevtićfizkes/GettyImagesPlus