Nervni SLOM lepote

by | avgust 12, 2009

Brijanje glave, drastično šišanje, bizarno ofarbana kosa… Britni Spirs nije jedina žena koja je svoje frustracije ispoljila kažnjavajući kosu. Ali, šta se zaista krije iza ekstremnih frizura?
Ivana je sijala od sreće i uzbuđenja dok je sedela u frizerskom salonu. „Večeras će me moj dragi zaprositi!“, pohvalila se. Odlučila je da ugradi ekstenzije u svoju plavu kosu. Međutim, od prosidbe nije bilo ništa. U potpunom rastrojstvu, Ivana je iščupala sve umetke. Toliko je snažno vukla da je zajedno sa ekstenzijama istrgnula i pramenove svoje kose, napravivši na temenu duboke rane. 

 

Članak se nastavlja posle reklama

Lepota i Zdravlje - Kratka kosa. nervni slom lepote

Kažnjavanje kose

„Ćelava“ epizoda Britni Spirs, od pre nekoliko meseci, uzbudila je i užasnula svet. Časopisi su se prosto nadmetali u tome čiji će naslovi biti bombastičniji: „Bizarno: Pop princeza na rubu“, „Ćelava i slomljena: Šta se dešava u Britninoj obrijanoj glavi“… No, Britni nije jedina koja se, u afektu, obrušila na svoju lepotu i izgled. Radikalna promena frizure kod žena, pa i onih slavnih, sasvim je uobičajena stvar, a povod je, najčešće, kriza u vezi ili, pak, rastanak sa partnerom. Gven Stefani je obojila svoju kosu u „neon“ ružičastu u fazi kratkog raskida veze sa Gevinom Rosdejlom. Davnih sedamdesetih, Mia Farou ošišala se na dečačku frizuru, a slučajno ili ne, ovaj „incident“ poklopio se sa okončanjem njenog braka sa Frenkom Sinatrom. Nekoliko godina kasnije, poznati frizer Vidal Sasun otkrio je da je ova šarmantna frizura, nastala, u stvari, kao korekcija Mijinog pokušaja da sama napravi frizuru. „Ne znam zašto, ali bila sam toliko besna da sam zgrabila makaze i počela nasumično da sečem kosu“, objašnjavala je Mia legendarnom frizeru kod kojeg je došla da „spase, što se spasti može“. 

Članak se nastavlja posle reklama

Očajnički potez

Frizeri su vrlo često primorani da popravljaju ono što su njihove mušterije učinile u nastupu besa, očajanja ili, prosto, iz hira. Žena koju vara muž obično će se prvo uputiti frizeru sa željom da se promeni iz osnova – da ofarba plavu kosu u crnu (ili obrnuto), ošiša svoje duge uvojke, ili „uradi“ ekstenzije. Kada devojka raskine sa dečkom, obično će ići do ekstrema u nameri da izazove šok okoline (pre svega onog ko ih je povredio). U istoriji postoji mnogo primera koji ilustruju kako se drastičnim „intervencijama“ na telu iskazuje duševno stanje (stid, pokajanje, žalost), ali za modernu ženu izabrani „objekat“ najčešće je kosa. 

Članak se nastavlja posle reklama


Kosa = identitet

Statistike govore da 64% žena, bar jednom u životu, napravi kamikaza-napad na svoju kosu. Opšte je prihvaćeno da kosa prezentuje našu ličnost, da je podložna promenama stilova, kao i da (naravno!) raste. Za većinu žena, kosa je jedna od najvažnijih odlika identiteta, što je, ako se gleda s naučne strane, zaista tačno, jer vlas sadrži DNK (naš lični pečat) i stalno se obnavlja. No, s druge strane, može da se oblikuje i menja na bezbroj načina, čime drugima poručujemo: „Više nisam ona stara“ ili „Nisam ono što misliš, ili ono što želiš da budem“. Kosa je takođe moćan simbol ženstvenosti, a impulsivno šišanje obično je posledica straha da u lepoti i poželjnosti postoji nešto preteće i opasno. Odsecanje kose je način da žena zaštiti sebe od loših emotivnih veza. Poriv za pročišćenjem naročito je izražen među mladim ženama koje još tragaju za svojim pravim identitetom. Do navršene 40. godine života većina žena ipak nauči da je ispunjenost i zadovoljstvo samom sobom najbitnije (a i jedini je pravi način da se „osvete“ muškarcu). 

Članak se nastavlja posle reklama

Ovo nije muški problem

Brijanje glave je čest ritual u istočnjačkim religijama. Prema drevnoj tradiciji, to je znak napuštanja materijalnog sveta. Kada se Buda odrekao svojih svetovnih zadovoljstava i prinčevskih privilegija da bi postao sveštenik, prva stvar koju je učinio bilo je brijanje glave. U današnje vreme sličnan potez učiniće samo muškarac koji je počeo rapidno da gubi kosu! 

Članak se nastavlja posle reklama

Pravi uzroci problema

Brijanje glave nije indikator narušenog mentalnog zdravlja, i svakako je manje ekstremno u odnosu na samopovređivanje, narkomaniju, ili namerno povređivanje drugih ljudi. Ipak, ćelava ženska glava obično nije laskava „frizura“ ni za jednu ženu (Šinejd O’Konor je izuzetak!). Činjenica je da bi većina nas, bez dlačice na lobanji, izgledala krupnije (deblje. Osim toga, šišanje na „nularicu“ otkriva i nedostatke u obliku glave i ušiju. Ako ovo nisu neoborivi argumenti da ostavite svoju kosu na miru, znajte da njenim odsecanjem ne postižete ništa realno vredno. Spoljašnja promena može da pomogne osobi u određenom trenutku, ali ona će na kraju morati da se pozabavi pravim, unutrašnjim uzrocima problema. 

Savet za glavu moguća rešenja

Članak se nastavlja posle reklama

Kao što je poznato, mnoge uspešne i slavne ličnosti u suštini su nesigurne osobe čiji osećaj samopoštovanja zavisi od odobravanja okoline. Najsvežija potvrda ove teorije, obrijana glava Britni Spirs, znak je njene duboke nesigurnosti, mržnje prema sebi i nedostatka emotivne ispunjenosti. Ukoliko poznate ličnosti izgube naklonost fanova, ili ljubav, poštovanje i prihvatanje najbližih, vratiće im se nedostatak samopoštovanja i sigurnosti. U „napadu“ na svoj izgled, Britni je možda pomislila da se poigrava svojom spoljašnjošću poručujući svima da idu do đavola. No, podsvesno, ona je tim činom emitovala mnoštvo drugih poruka: „Nisam vredna pažnje!“, „Želim da se sakrijem od svih, da budem neprivlačna, da ljudi prestanu da obraćaju pažnju na mene“… Umesto da obrije glavu, Britni je mogla da potraži pomoć psihoterapeuta, upiše kurs meditacije, ode na fitnes, promeni boju kose, garderobu ili pronađe novu formu ispoljavanja seksepila. Pravi osećaj samoobnavljanja dolazi iznutra i osoba mora da zaboravi stare i pronađe nove načine ispoljavanja ličnosti. Najbolji savet za ovakve osobe je da pokušaju da misle na svoje vrline i da pronađu način da ih iskoriste. Unutrašnja lepota, intuitivna osećanja i empatija, osobine su koje privlače druge ljude, a odnosi sa njima biće mnogo kvalitetniji ukoliko se zasnivaju na samopouzdanju. 

Lepota i Zdravlje - celava kratka kosa, nervni slom lepoteKratka kosa, kratko olakšanje

Nakon što je otkrila da je dečko vara, Valerija (30) je iznenada osetila snažan poriv da odseče svoju dugačku, raskošnu kosu.
„Želela sam da ga potpuno izbacim iz svog života tako što ću odseći dugu kosu koju je on obožavao“, kaže Valerija. „Frizer, baš kao i moje prijateljice, molili su me da ne radim to sama. Svi su mi govorili da muškarci vole dugačku kosu. Međutim, u tom trenutku nije me bilo briga za ono što muškarci vole.“ Frizer je postupio prema „naređenju“: odsekao je dvadeset centimetara Valerijine kose i oblikovao je u paž. Potom se uputila drugom frizeru, koji ju je ošišao poput dečaka. Valerija je kasnije zažalila zbog svoje odluke i ponovo je počela da pušta kosu.
KOMENTAR STRUČNJAKA Za razliku od, recimo, autodestruktivnog gojenja, šišanje je instant akcija i zato stvara osećaj katarze. Izmena spoljašnjosti je najjednostavniji način da se izađe na kraj sa unutrašnjim konfliktima.
Kaća (34) kaže da je stekla naviku impulsivnog šišanja i farbanja u „nemoguće“ boje još u srednjoj školi. Takvi zahvati obično su se poklapali sa emotivnim krizama ili obavezama u školi. Danas, zbog „tesnih“ rokova na poslu, akumulira stres do tačke kada doživi potpunu blokadu. 

Članak se nastavlja posle reklama

 

Promenom protiv stresa
„Moja anksioznost raste i što više pokušavam da se koncentrišem na problem, manje vidim rešenje“, kaže Kaća. „Zbog nekih razloga, koje ni sama ne razumem, usmeravam misli isključivo na kosu. Pogledam se u ogledalo i odlučim da mi je potrebna promena. Iako u većini takvih situacija odlazim svojoj frizerki, ako je ‘žurba’ velika, sama uzmem makaze i sečem! Potom shvatim da kosa nije ravnomerno ošišana, pa nastavljam da sečem. Ipak, Kaća nikada nije obrijala glavu niti odsekla toliko kose da joj nije bilo pomoći. „U salonu me gledaju kao da sam sišla s uma i, kada sednem na stolicu, uvek osećam stid zbog onoga što sam uradila“, priznaje. „No, nikada nisam krenula u ‘pohod’ na kosu zato što sam želela da unakazim svoj izgled. Ono što osećam više podseća na erupciju vulkana, nakon koje sledi katarza. Posle toga sam smirena i mogu jasno da razmišljam. Takođe, osećam zadovoljstvo dok posmatram kosu koja pada na pod i dok je bacam u kantu za smeće.“
KOMENTAR STRUČNJAKA Kada se kosa odseče, emotivna patnja se izbacuje i javlja se kratkotrajan osećaj olakšanja. Ovaj akt može čak da potakne organizam na oslobađanje endorfina. Ipak, to je samo prvi korak u resavanju emotivnih problema.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Oslobađanje od unutrašnje tenzije
Milena (26) je obrijala glavu kada je njena rođena sestra izvršila samoubistvo. „Bila sam u potpunom emotivnom rasulu , kaže ona.
To nije bio samo odraz žalosti moja porodica je bila kivna zbog sestrinog čina i svi su se danima žestoko svađali. Predmet većine porodičnih svađa bila je činjenica da je Milenina sestra bila crna ovca , uvek buntovnik, ošišana ekstremno kratko, sa brojnim tetovažama na telu i uvek u sumnjivom društvu. Roditelji nisu mogli da tolerišu način na koji je živela, a njeno samoubistvo donelo im je, osim tuge, i osećaj stida i ogorčenosti. Milena je osećala pritisak zbog očekivanja roditelja da osvetla obraz porodici. Odlučila je da se ošiša na kratko i tako izrazi svoj bol i solidarnost sa sestrom.
Moja duga kosa bila je moj ponos i lepota. Bila sam vrlo ženstvena i tip devojke koji je češće nosio suknje i haljine nego farmerke. Milena je redovno šišala kosu u narednih pola godin, a onda je ponovo poželela da je pusti. „Nisam se pokajala zbog svoje odluke. Čitavo iskustvo delovalo je tako oslobađajuće , zaključuje ona.
KOMENTAR STRUČNJAKA Odsecanje kose može da bude i način da se neko izbori sa nepovratnim gubitkom drage osobe ili odnosa. U ovom slučaju jasna je identifikacija sa dragom osobom koja pomaže Mileni da je preboli, ali i da se ona tj. njen životni stil sačuvaju od zaboravastil nekstil. 

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Gettyimages, Pacificcoastnews

Tagovi: