Tajna zdrave kose je u hrani

by | januar 30, 2020
kosa zdravlje

Namirnice od kojih ćete imati kosu iz snova

Želite zdravu kosu, svežu, da ne puca. Potražite pomoć u frižideru i namirnicama koje već imate. Zdrava ishrana bitna je za kosu koliko i za telo, a ćelije koje je stvaraju moraju redovno da se snabdevaju vitaminima, mineralima, proteinima i omega 3 masnim kiselinama. Nema tu mnogo nauke, većina namirnica koje ih sadrže su vam dobro poznate.

Orasi

Dovoljna će biti šaka oraha dnevno. Orasi sadrže alfa – linolensku kiselinu, koja je esencijalna masna kiselina potrebna vašem telu za hidrantnu kosu i sjaj. Oni ujedno obogaćuju vašu prirodnu boju.

Mandarine

Mandarine udvostručavaju rast kose. Bogate su vitaminom C, koji olakšava našem organizmu da apsorbuje gvožđe iz drugih namirnica. Vitamin B12 u mandarinama poboljšava rast, smanjuje opadanje i usporava proces sedenja kose.

Članak se nastavlja posle reklama

kosa zdravlje

 

Crna čokolada

Crna čokolada je uvek omiljeni izgovor kada vam je potreban slatkiš. Sada je podsticaj za njeno grickanje samo još veći. Sadrži antioksidanse, koji sprječavaju oštećenja vaše kose. Najbolje je da odaberete čokoladu sa najmanje 70 posto kakaa.

Članak se nastavlja posle reklama

Integralni pirinač

Integralni pirinač je bogat cinkom. Cink utiče na rast i debljinu kose, te je dobro jesti ga što češće.

Sočivo

Iako ne spada u omiljene namirnice, sočivo je veoma delotvorno. Puno je proteina, gvožđa, cinka, ima i mnogo folne kiseline.  Vaše telo će vam biti veoma zahvalno što koristite folnu kiselinu jer ona obnavlja zdravlje crvenih krvnih zrnaca koja snabdevaju kožu glave sa kiseonikom.

Članak se nastavlja posle reklama

Leblebije

Leblebije su izvor vitamina B9. Šolja leblebija dnevno je izvor zdravlja, bitan za rast kose i  stvaranje kolagena. Dobre su i za jačanje dlake, odlažu sedenje kose i sprečavaju pojavu peruti.

Zeleni čaj

Samo jedna šoljica zelenog čaja dnevno, puna polifenola, ključna je za održavanje zdravlja vaše kose.

Članak se nastavlja posle reklama

zeleni caj zdravlje

 

Članak se nastavlja posle reklama

Grčki jogurt

On je pun proteina, kalcijuma i vitamina B5, a uz to ima i dobrih bakterija za zdravlje vaših creva.

Spanać

Spanać sadrži sebum koji se ponaša kao prirodni balzam za kosu. Obezbeđuje omega 3 kiseline, magnezijum, kalijum, kalcijum i gvožđe. Sve to čini vašu kosu sjajnom i utiče na to da manje opada prilikom pranja.

Borovnice

Prepune su antioksidansa koji blagotvorno deluju na vašu kosu.

Članak se nastavlja posle reklama

Wellness kolumna: Ishrana u skladu sa menstrualnim ciklusom

Šargarepa

Bogata je beta – karotenom, koji se pretvara u vitamin A koji poboljšava cirkulaciju u vašem vlasištu, što dodatno jača vašu kosu.

kosa zdravlje

 

Članak se nastavlja posle reklama

Puter od badema

Puter od badema sadrži proteine, zdrave masti, i vitamine koji su važni za zdravlje kose. Za vitamin E, koji se nalazi u orašastim plodovima, naučnici kažu da je odličan za njen sjaj i gustinu.

Cimet

Cimet poboljšava cirkulaciju, što dovodi kiseonik i nutrijente do vaše kose. Možete ga dodati u kafu, doručak ili kolač, nećete pogrešiti, a kosa će vam biti zahvalna.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Foto: Guliver/Getty; Mae-Mu; Jia-Ye; Jonathan-Pielmayer