Začepljeni folikuli kose: Kako se manifestuje ovo stanje?

by | 18 maja, 2023
Začepljeni folikuli kose

Začepljeni folikuli kose mogu da pogode čak i one koji pažljivo vode računa o higijeni.  Objašnjavamo zašto se to dešava i kako se manifestuje.

Pranje kose, nanošenje proizvoda i češljanje možda neće biti dovoljni da biste izbegli začepljenje folikula dlake odnosno folikulitis. Kao rezultat, kod osobe počinje zarazni proces i na koži glave se pojavljuju gnojne bolne upale.

Šta su začepljeni folikuli kose?

Pored ovog glavnog simptoma, pacijent može doživeti i druge simptome:

  • Suvoća i svrab. Kada sglava svrbi i počne da se peruta, to može biti znak bolesti. Da ne biste pomešali folikulitis sa peruti, pažljivo razmotrite ljuspice: ako su male, a koža glave izgleda suvo i nadraženo, onda to ukazuje na blokadu folikula dlake.
  • Glavobolja. Stalna nelagodnost, kao da je kosa vezana elastičnom trakom, može nastati kao rezultat nošenja prezategnutih frizura (punđa, konjski rep), ali i usled stresa ili pojave peruti. Međutim, ponekad se bol javlja kod uznapredovalog folikulitisa.
  • Gubitak kose ili spor rast. Znoj, sebum, obilje proizvoda za oblikovanje dovode do začepljenja folikula ako se skalp ne očisti kako treba. Ovo uzrokuje stanjivanje ili gubitak kose.

Uzroci folikulitisa

Kao što je već pomenuto, do ove bolesti dovodi ne samo nedovoljno čišćenje kože glave, već i druge, manje očigledne greške koje mnoge žene nesvesno prave.

Neodgovarajuća rutina šamponiranja

I preterano i nedovoljno čišćenje može biti štetno za kožu glave. Pošto ne postoji univerzalni sistem koji bi svima odgovarao, trebalo bi da razvijete svoj. Da biste to uradili, važno je da znate svoj tip kose i da je perete samo kada se zaprlja.

Na primer, ako vam se skalp ljušti, to može značiti dve stvari: ili je koža nadražena od previše čišćenja ili je kontaminirana zbog previše stilizovanja. Zato pre nego što odete pod tuš, trebalo bi da razumete uzrok nelagodnosti.

Redovni stajling

Da bi postigle volumen kod korena, ravne ili prozračne lokne, mnoge žene redovno pribegavaju pomoći fena za kosu, figara i peglanja. Ljubav prema visokim temperaturama dovodi do suvoće kože glave i često izaziva folikulitis.

Da bi se ovo izbeglo, triholozi preporučuju minimiziranje upotrebe alata za oblikovanje, sušenje kose na niskoj temperaturi i nanošenje proizvoda za termičku zaštitu, uključujući i kožu glave.

Začepljeni folikuli kose usled korišćenja određenih lekova

Neki lekovi koji se prepisuju za lečenje autoimunih bolesti, visokog krvnog pritiska, kancera i poremećaja štitne žlezde mogu izazvati gubitak kose i probleme sa kožom glave kao nuspojave. Oni najčešće uključuju razređivače krvi, antidepresive, beta-blokatore i kontraceptivne pilule. Ako tokom uzimanja ovih lekova dođe do folikulitisa, potrebno je konsultovati lekara i konsultovati se o promeni terapije ili propisivanju paralelnog lečenja.

Neuravnotežena ishrana

Pošto hranljive materije stižu do vlasi na poslednjem koraku, morate se pobrinuti da ishrana bude raznovrsna. Trebalo bi da sadrži vitamine C, D i E, kao i cink i masne kiseline koje se nalaze u voću, povrću, orasima, ribi i jajima.

Isto tako, konzumiranje masne, pržene i slatke hrane bi trebalo da se minimizira. Višak šećera i soli u njemu može ometati apsorpciju proteina, uzrokujući suvoću kože glave.

Začepljeni folikuli kose usled farbanja

Često boje za kosu sadrže parafenilendiamin, koji može da iritira folikule i izazove svrab i bolnu upalu. Pored toga, izbeljena kosa postaje slaba, podložna prašini, prljavštini i drugim spoljnim faktorima koji začepljuju folikule. Iz tog razloga se preporučuje da date prednost prirodnim i nežnijim bojama za kosu.

Često dodirivanje kose

Malo ljudi će svaki put oprati ruke pre nego što se počešu po glavi ili pre nego što uklone pramen sa lica. S tim u vezi, masnoća i prljavština nakupljena na prstima i dlanovima će se naseliti na kosi, što će dovesti do aktivnog rada lojnih žlezda i folikulitisa.

Isti problem mogu izazvati gumice za kosu, šeširi, ukosnice i češljevi, ako se redovno ne čiste i ne peru.

Začepljeni folikuli kose i pilinzi

Svakodnevno se na glavi nakupljaju ostaci proizvoda za oblikovanje, mrtve ćelije i sebum, a sve to začepljuje folikule u odsustvu pravilnog čišćenja. Da biste ih se rešili, potrebno je da redovno radite piling kože, pilingom ili posebnim četkama za ovu oblast.

U zavisnosti od vrste kose, triholozi preporučuju korišćenje ove metode čišćenja jednom nedeljno ili u dve nedelje. Važno je biti oprezan i uzdržati se od postupka ako na koži glave postoje otvorene rane ili upale.

Italijanski bob će biti ultimativna frizura leta!

Lepota i zdravljeAndreyPopov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images