Zašto je vaša plava kosa – žuta?

by | jun 11, 2016

Omiljena mnogim ženama, a svakako i muškarcima, svetlo plava kosa je oduvek sinonim za nežne, ali i jako seksepilne žene. Ipak, do tih divnih pepeljastih, platinastih i bisernih nijansi teško se dolazi.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Razloga za to je više, a na prvom mestu svakako je pigment žena sa ovih prostora. Priroda nije predvidjela da budemo platinasto plave, pa je to kod nas teže nego recimo kod Nemica ili Britanki i skandinavskih žena, bez konkurencije.

Pročitajte i… Vreme je za farbanje: Najlepše nijanse plave po uzoru na poznate dame

Uvek pročitajte uputstvo na farbi za kosu 
Druga jako bitna stvar je da, ukoliko se same farbate, obavezno pročitate na ambalaži koliko tonova posvetljuje. Upravo tu nastaje ona “mala” razlika između bojenja kod kuće i kod frizera. Boje za profesionalce posvetljuju i do 6-7 tonova, one za kućnu upotrebu 2-4, a i postojanost im je kraća od profesionalnih.

Još saveta pročitajte na sledećoj strani…

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Šta to znači? 

To znači da ako kupujete boju na kojoj piše da posvetljuje do 4 tona, a vi ste tamno smeđi, ne očekujte da budete jako svetlo plavi jer vam je za to potrebna plava boja koja posvjetljuje bar 6 tonova ili posvetljena kosa pre bojenja. Kako god da izgleda na ambalaži, ako boja ne nosi oznaku specijalno ili ultra svetlo plava (obično označena nijansama 11 i 12), ona to neće ni biti.

Pročitajte i… Sedam prirodnih načina za farbanje kose

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Postoji više načina

Plavuše, obično, imaju svetle krajeve i žućkast koren i zato izvlače pramenove, blajhaju ili stavljaju preliv.

Kod farbanja plave kose jako je bitno da nanesete dovoljno boje. Nikada nemojte štedeti  jer ako je ne nanesete dovoljno, neće se dovoljno ni razviti. Takođe, držite je onoliko koliko proizvođač kaže, ne kraće, jer je plavoj boji potrebno vreme da kosu prvo posvetli, a zatim i tonira. Za plavuše je, takođe, jako bitno kakav im je prirodni pigment da bi znale da izaberu boju koja će neutralisati neželjene tonove, a postići željenu nijansu.

Pročitajte i… Ovako ćete najlakše ukloniti mrlje sa kože nakon farbanja kose

Možda izgleda komplikovano, zapravo ume da bude, dok ne pronađete nijansu za sebe. E pa sad, biti plavuša nije uvek lako, zato sledite naše savete i postignete boju za kojom će se okretati čitav univerzum.

Tagovi: