Glatka skandi punđa: jednostavna i brza frizura koja će vas spasiti na bad hair day

by | septembar 20, 2022
skandi punđa

Kada vam je kosa u lošem stanju ili ste je oprali i nemate vremena za stilizovanje, rešenje je: skandi punđa

Skandinavski stil oduvek odlikuje elegantna jednostavnost. Poslednjih godina, zahvaljujući društvenim mrežama, ovakvo stilizovanje rašilo se po svetu. Kada kažete skandi stil obično se misli na čiste krojeve i neutralne tonove. I uz njih, neizostavna, zalizana kosa.

Zašto baš zaglađena kosa? Za Skandinavce odgovor je jednostavan – ovo je frizura koja je otporna na kišu i vetar i lako je nosiva bez obzira na loše vremenske uslove. Pravi izbor za jesen i zimu, zar ne?

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Kim Kardashian (@kimkardashian)

 

Šta je skandi punđa?

 

Jednostavno rečeno, scandi slick je baš ono što nam te reči nameću kao asocijaciju: kosa zaglađena do te mere da deluje kao da je mokra. Najčešće se prvo napravi oštar i ravan razdeljak na sredini, a potom se kosa začešljava unazad u nisku punđu. Za njeno pravljenje koristi se jednostavna gumica u nude tonovima ili najobičnija šnala u prirodnoj boji kose.

Ono što je prednost skandi punđe jeste što ne zahteva puno napora, a izgleda elegantno i primenjiva je u mnogim stilovima.

Zalizana kosa jeste bezvremeni trend koji osvaja nove generacije gotovio svake decenije, počev od dvadesetih godina prošlog veka. Oživela ga je Jodie Foster osamdesetih, a neretko ga nosi Kim Kardashian. Ona nije jedina dama današnjice oduševljena skandi frizurom: tu su Angelina Jolie i Bella Hadid.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Bella 🦋 (@bellahadid)

Kada je stigla 2020 i počela sezona zatvaranja, morale smo da se dovijamo kako bi nam kosa izgledala uredno i bez frizera. Upravo tada je scandi slick ponovo postao aktuelan.

 

Kako da napravim skandi punđu?

 

Za razliku od mnogih drugih frizura, bez obzira da li je vaša kosa duga ili kratka, sa teksturom ili glatka, zalizana punđa je laka za napraviti. Može se postići na sveže opranoj kosi, polučistoj kosi ili u danima kada nemate vremena za jutarnje pranje kose.

Korak 1 – osušite kosu konstantno češljajući je unazad

Korak 2 – raščešljajte kosu i napravite razdeljak na sredini

Korak 2 – zagladite kosu unazad. Na kosu stavite sredstvo za fiksiranje u veličini manjeg novčića i raspordite češljem. Konstantno začešljavajte unazad.

Korak 3 – vežite nisku, zategnutu punđu

Korak 4 – nanesite malo laka za kosu kako biste postigli postojanost

 

Saveti stiliste:

Ako imate jaku kosu, preporuka frizera je da koristite gel da biste zalizali kosu.

Ako imate tanju i retku kosu, ne treba vam sredstvo za kosu, dovoljno je da je ostavite blago vlažnom i tada napravite skandi punđu. Ovo će dati iluziju volumena kose.

 

DimitriosKambouris/Staff