Stilizovanje kovrdžave kose: Kako ukrotiti prirodne kovrdže?

by | novembar 6, 2022
stilizovanje kovrdžave kose

Kovrdžava kosa je lepa, ali nije uvek jednostavna za negu. Ponekad može da se učini da je ukrotiti lokne gotovo nemoguće, ali nije – stilizovanje kovrdžave kose može da postane jednostavno jednom, kada savladate sve trikove.

Svaka kovrdžava kosa je drugačija i morate da radite sa onim što vam je priroda dala. Kovrdžava kosa je difinitivno zahtevnija za održavanje od ravne ili talasaste. Ona zahteva redovno hidriranje, ulja i negu. Ako ste u vrućoj ili vlažnoj klimi, snove o ispeglanoj, ravnoj kosi možete da razboravite. Potrošićete sate na stilizovanje, a čim izađete napolje, trud će postati uzaludan. Zato, prvi i najbolji savet koji stilista može da vam da jeste: naučite da volite svoje kovrdže.

Bez teških hemijskih i toplotnih tretmana, vaša kosa će biti zdravija i uštedećete vreme. Kada ste kovrdžavi, dovoljno vam je pranje kose i nekoliko kvalitetnih proizvoda da biste uvek imali interesantnu frizuru.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Stilizovanje kovrdžave kose: svi trikovi

 

Pre nego počnete da radite na svojim kovrždama morate na da otkrijete koji tip teksture imate. Svaki kovrdžavi pramen namata se u obliku slova S, ali gustina ovih namotaja otkriće vam mnogo: tip vaše kose od kojeg zavisi i nega kakvu ćete primeniti. Ovde bi vaš stilista mogao da vam bude od neprocenjive pomoći.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Trik br 1: Investirajte u keramičku peglu

Ako povremeno želite ravnu kosu investirajte u odličnu keramičku/jonsku peglu – trošićete mnogo manje vremena a rezultati će biti odlični i trajni. Kada koristite peglu za ispravljanje kose, koristite je na malom delu pramena i sa nižom temperaturom. Ispravljajte centimetar po centimetar, umesto da stalno prelazite iznova po kosi.

Članak se nastavlja posle reklama

 

Trik br 2: Zaustavite vlagu

Kao što verovatno već znate, vlaga može izazvati pustoš na kovrdžavoj kosi. Kovrdžava kosa ima tendenciju da bude suva i stoga je podložna vlažnom vazduhu – jednostavno želi da upije vlagu. Koji je način da se protiv ovoga izborite? Verovale ili ne – još hidriranja.

Članak se nastavlja posle reklama

Kovrdžava kosa upija vlagu iz vazduha zato što nije sama dovoljno hidrirana. Ukoliko je redovno hidrirate i brinete o njoj, ona će postati otporna na kišno vreme. Najmanje jednom nedeljno koristite masku za duboko hidriranje i regeneraciju.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Trik br 3: Koristite prirodna ulja

Ako je vaša kosa podložna isušivanju, kovrčanju ili peruti, držite se dalje od proizvoda sa alkoholom i tretirajte kosu maskom najmanje jednom nedeljno. Uzmite u obzir i prirodna ulja: Uzimanje nekoliko kapi prirodnih ulja kao što su uljeamle, kokosovo ulje, arganovo ulje, maslinovo ulje i ulje jojobe je takođe sjajna ideja. Ulje koristite nakon pranja kose, poput maske i obavezno ga isperite nakon što odstoji nekoliko sati.

 

Trik 4: Naučite da koristite fen

Fen može biti noćna mora kovrdžave devojke ako se koristi nepravilno. Da biste izbegli puf efekat, pustite kosu da se osuši pre nego počnete da je stilizujete fenom. Možete da koristite difuzor da bi vam kovrdže ostale definisane i da biste dobili volumen.

Članak se nastavlja posle reklama

Kada difuzirate, koristite srednju toplotu i nagnite glavu napred, postavljajući posudu difuzora prema gore prema skalpu. Držite fen na ovaj način sve dok taj deo kose ne bude oko 90% suv, nastavite da radite ovo deo po deo kose. Zatim protresite glavu.

 

Trik 5: Češljajte se uveče

Češljanje kose dva minuta uveče pomaže u distribuciji prirodnih ulja sa vlasišta na kosu, čineći je glatkijom, lakšom za rukovanje, manje kovrdžavom, mekšom i sjajnijom. Pošto će se vaša kosa pretvoriti u jednu veliku kovrdžu nakon češljanja, vi se češljajte uveče, pre spavanja, a ujutro samo popravite kosu

Članak se nastavlja posle reklama

 

Trik 6: Koristite traku za kosu

Za kovrdžave žene koje nemaju dovoljno vremena, traka za glavu može biti spas. Ako kosu povučete u traku dok je vlažna, to je odličan način da „spljoštite“ kosu na temenu, a da vam na krajevima kose kovrdže ostanu odlično definisane.

 

Članak se nastavlja posle reklama

Trik 7: Dobro šišanje

Za stilizovanje kovrdžave kose, jako je važno da budete dobro ošišane. Recimo, trebalo bi da izbegavate kratke šiške. Drugi savet stilista je da koristite stepenasto šišanje ili da birate bob frizure.

 

Trik 8: Vaš peškir je bitan

Postoji nekoliko načina na koje se kovrdžava kosa može sušiti, ali najbolje je da koristite peškir od mikrovlakana. On će skratiti vreme sušenja, apsorbovati višak vode i mekši je za kosu. Abrazivnost tradicionalnog frotirnog peškira je previše jaka za kovrdže.

Deagrez/GettyImagesPlus