Kovrdžava kosa: Kako da je zaštite od isušivanja i gubitka sjaja?

by | 14 decembra, 2021
kovrdžava kosa

Kovrdžava kosa podložnija je isušivanju zbog strukture vlasi.

Po običaju, vrćina žena sa ravnom kosom dale bi sve za malo prirodne kovrdžavosti. Ipak, realnost je malo drugačija i manje blistava. Prirodno kovrdžava kosa podložnija je isušivanju zbog strukture vlasi. Prirodne masnoće ne mogu da se ravnomerno rasporede po celoj dužini dlake, a ovaj nedostatak posebno je uočljiv na krajevima. Uobičajenim postupkom pranja i oblikovanja može da se naruši površinski sloj kutikule, a posledica su vidno ispucala i mat kosa. Na svu sreći, eksperti imaji učinkovita rešenja za ove probleme.

Kovrdžava kosa: Jednostavne strategije koje će sačuvati njenu lepotu

Budite oprezni!

Najkovrdžavija kosa jednostavno ne može da izdrži termičko ispravljanje. Visoke temperature menjaju strukturu proteina koji obezbeđuju oblik kovrdža. Alkohol, koji se nalazi u sastavu preparata za obolikovanje, dodatno lomi kovrdžavu kosu i menja njen oblik u neželjenom pravcu.

Kako da je zaštitite?

Izbegavajte upotrebu šampona sa sulfatima i parabenima koji su agresivni za kovrdžavu kosu. Umesto njih, koristite blaže formule s negujućim komponentama i posebnim sastojcima za bolje definisanje kovrdža i sjaj.

PROČITAJTE I… Kako da odaberete pravi tip ulja za svoje kovrdže?

Dok je kosa još uvek vlažna, prstima namestite lokne upravo onako kako želite i sušite je na najnižoj temperaturi, fenom koji ima specijalan nastavak za vaš tip kose (difuzer). Takođe, izbegavajte dodirivanje kose dok je sušite. Razlog? Budući da se kutikula podiže tokom procesa sušenja, vlaga koje se nalazi na vlasima može da prodre u kosu i rezultira širenjem vlasi i gubitkom sjaja i forme.

Takođe, kad god ste u prilici, potrudite se da sušite kosu prirodnim putem, bez upotrebe fena. Verujte, ovi mali, jednostavni koraci doneće značajne benefite!

 

 

lepotaizdravlje.rs Yuricazac/iStock via Getty Images