Harfa + joga: Muzikalna terapija za dušu i telo

by | 30 maja, 2014

Upućeni kažu da je joga najsveobuhvatniji sistem fizičkih i mentalnih vežbi za očuvanje zdravlja tela i uma. Tako su bitan deo joge i mantre – zvuci ili kratke molitve koje se ponavljaju izgovaranjem ili pevanjem.

zeljka-silueta-keltska-harfa-mala-ada-bojana

Joga učenja kažu da se proizvođenjem ovih vibracija može steći duhovna moć i blagoslov jer ceo univerzum vibrira i reaguje na vibracije.

Kako je i sama već neko vreme praktikant joge, harfistkinja Željka Milošević došla je na ideju da sjedini meditativni zvuk harfe s praksom joge. Malo po malo, svoju ideju je raširila po mnogim domaćim centrima joge i danas je redovna pratnja časovima joge sirom Srbije.

joga-keltska-harfa-veca

joga-keltska-harfa-ada-bojana

Čuvena je i legenda o Kralju Davidu koja kaže da je kao dečak bio pastir iz gradića po imenu Vitlejem (Palestina) koji je svirao harfu. Tadašnji kralj po imenu Saul bio je veoma bolestan jer ga je Bog radi njegovih grehova udario zlim duhom. Mnogi lekari, proroci i travari pokušali su mu pomoći, ali ništa nije uspevalo. Kraljev savetnik čuo je za Davida i njegovu harfu i predložio kralju da ga dovedu ne bi li svojim sviranjem kralju olakšao stanje. Kralj je prihvatio predlog i David je doveden na dvor. Prelepom muzikom zadobio je kraljevu naklonost. Kasnije se sprijateljio sa kraljevim sinom a oženio njegovu kćer.

zeljka-keltska-harfa-mala-ada-bojana

​Vežbacima joge koji imaju sreću da su na času kada Željka prati vežbe svojim divnim zvukom harfe, njeno prisustvo samo pojačava osećaj mira i uživanja i mami osmeh na lice.

Kako se čini, kombinacija drevne joge i čarobnih sazvučja kraljevske harfe su pun pogodak!

Tekst: Igor Martinko, www.yoga.harpomania.comNajnovije na portalu Marie Claire

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.