Masaža skalpa: Ima li ovaj trend efekat ili ipak ne?

by | 21 juna, 2022
Masaža skalpa

Masaža skalpa je već neko vreme veoma popularna metoda nege na društvenim mrežama, a navodno potpomaže rastu kose i jačanju vlasi. Nas je interesovali da li je to zaista tačno?

Priznajemo da ni mi, kao ni većina, ne obraćamo dovoljno pažnje na zdravlje našeg skalpa (sve dok ne primetimo probleme, poput peruti). Ipak, fokusiranje na kožu glave važno je, kako zbog zdravlja kose, tako i zbog jačine vlasi i samog izgleda.

Danas, na tržištu postoji bezbroj preparata koji služe za negu kože glave. A pored toga, sve je više saveta o nezi skalpa. U tu rutinu spada i sama masaža, bilo prstima, gua ša pomagalom ili drugim, sličnim „alatkama“. Nas je interesovali da li ova metoda zaista ima efekta.

Masaža skalpa- benefiti

Pre nego što dublje uronimo u ovu temu, važno je napomenuti da ne postoji mnogo naučnih istraživanja o tome da li masaža kože glave potpomaže rast kose. Ipak, eksperti kažu da masiranje skalpa poboljšava cirkulaciju, a samim tim, ima pozitivno dejstvo kako na kožu glave, tako i na samu vlasu.

Masiranje kože glave pak, prema navodima istraživača, može da pomogne u jačanju vlasi. Razlog se krije upravo u poboljšanju cirkulacije, jer time, neophodni nutrijenti brže dopiru do folikula.

Kako masirati skalp?

Skalp se može masirati uz pomoć pomagala (kao što je gua ša ili drvena četka) ili koristeći vrhove prstiju. Potrebno je nežno kružiti po skalpu, a savetuje se da to činimo dok peremo kosu jer time sprečavamo kidanje vlasi, budući da nam prsti klize, zahvaljujući šamponu.

Ukoliko imate neki problem, poput seboreje, peruti ili gubitka kose, posavetujte se sa lekarom oko preparata koji vam mogu pomoći u uklanjanju simptoma. A preparate koristite masiranjem, jer će na taj način, koža glave kao i kosa, iskoristiti sve nutrijente određenog proizvoda.

lepotaizdravlje.rstriocean/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.