Pet najboljih metoda za uklanjanje malja

by | 1 maja, 2009

depilacija lepota i ydravlje


Metodu uklanjanja malja izabraćete u zavisnosti od toga koliki je vaš prag bola, da li imate svetlije ili tamnije dlačice, da li vam je koža osetljiva na brijač ili jake kreme za depilaciju, koliko ste novca spremni da izdvojite za ovu estetsku intervenciju…

Da ne biste mnogo lutali i eksperimentisali sa metodama koje mogu biti bolne i iritirajuće za kožu, nudimo vam mali vodič u kojem ćete sigurno pronaći ono što vam najviše odgovara. Ne zaboravite da je glatka i nežna koža jedan od najjačih aduta žene, naročito u periodu kada se nosi lagana odeća.

 

1. Depilacija voskom
Nekada se ovaj tretman mogao obaviti samo u kozmetičkom salonu. Međutim, danas je depilacija trakama voska toliko pojednostavljena da je čak 47 posto žena obavlja kod kuće. Trake koje su već obložene hladnim voskom treba da se koriste samo kao brzo rešenje (između dve depilacije voskom) za tek nekoliko izraslih dlačica. Pre ovog postupka treba da izbegavate tople kupke jer one povećavaju osetljivost kože, a dlačice ne treba da budu duže od 1 centimetra. Idealan je za devojke i žene koje nose minimalan bikini. Takođe, depilacija voskom savršen je metod za žene koje imaju tamne, oštre dlačice.
Faktor bola Prilično je neugodno, ali kad se naviknete, više vam neće smetati. Ukoliko odlučite da se depilirate tokom menstruacije, kada je pojačana osetljivost na bol, najbolje je da uzmete analgetik pre nego što započnete ovaj postupak.

 

2. Uklanjanje dlačica epilatorom
Ako vam je depilacija toplim voskom u kućnim uslovima previše komplikovana i stvara nered, bolje je da koristite epilator. Inače, princip rada ovog aparata zasniva se na povlačenju dlačice iz korena. Iako će vam to delovati kao bolan postupak, radi se samo o neugodnom osećaju na koji ćete se naviknuti. Ukoliko imate osetljivu kožu, prvo uradite probu – epilirajte mali deo kože, na primer, na nadlaktici. Makazama isecite dlačice na dužinu od 2-3 mm, dobro osušite kožu tog dela, a potom nanesite talk da bi se dlačice podigle. Tek tada možete da počnete da se epilirate. Svaki pokret ponovite u nekoliko različitih pravaca, zbog što preciznijeg rezultata.
Faktor bola Isto kao i u slučaju depilacije voskom, što češće obavljate epilaciju, sve se više navikavate na osećaj čupkanja. Ako vam nelagodan osećaj naročito smeta, istrljajte kožu kockom leda.

 

3. Uklanjanje dlačica laserom
Zamislite samo da možete u svakom trenutku, i to bez razmišljanja, da obučete bikini, kratku suknju i podignete ruku, kao i da zauvek bacite brijače, vosak i kreme! E, sve ove blagodeti omogućava lasersko uklanjanje dlačica.
Faktor bola Osećaj je sličan peckanju. Dakle, više se radi o neprijatnosti, nego o stvarnom bolu.

 

4. Uklanjanje dlačica brijačem
Reč je o najlakšem, najbržem i najjeftinijem načinu eliminisanja dlačica. Brojni proizvođači, poput kuće “Gillette”, proizvode sve unapređenije vrste brijača – čak i na baterije – koji stvaraju blage vibracije i, uporedo sa brijanjem, rade piling kože (“Gillette Venus Vibrance”). Većina brijača treba da ima zaštitne trake duž žileta, koje vlaže kožu i omogućavaju bliži kontakt sa njom, kao i preciznije uklanjanje dlačica.
Pre brijanja, obavezno uradite piling kože, da biste se oslobodili površinskog sloja izumrlih ćelija i sprečili urastanje dlačica. Sačekajte da koža omekša tokom tuširanja toplom vodom, a onda utrljajte penu za kupanje u one delove kože koje želite da obrijete. Nije vam neophodna pena za brijanje, jer kupke daju isti rezultat. Nakon brijanja, u kožu utrljajte hidratantno mleko ili kremu, a onda obucite pamučni donji veš i odeću, jer najlonke i sintetički materijali iritiraju kožu i mogu da izazovu osip.
Faktor bola Apsolutno bezbolan! Međutim, ako je žilet tup ili brijete potpuno suvu kožu, postoji rizik da zgulite kožu, kao i da se pojave male ciste koje uzrokuju bol.

 

5. Uklanjanje dlačica kremom
Depilacija kremom još je jedan način skidanja neželjenih dlačica. Ako ste u velikoj žurbi, i nemate vremena da odete u salon ili da se depilirate voskom kod kuće, depilacija kremom je pravo rešenje.
Faktor bola Nula. Ipak, žene osetljive kože mogu loše da reaguju na hemijske materije u sastavu kreme. Zato je potrebno da prvo uradite test na manjem delu kože.

 

Tekst: Nataša Ćovin, Foto: Dreamstime

Tagovi: