Zašto koža stari: 4 neočekivana razloga

by | 2 septembra, 2022
Zašto koža stari

Zašto koža stari pitanje je koje je svako od nas postavio. I dok se trudimo da to sprečimo, za neke razloge čak ni ne znamo da utiču na izgled kože. 

Neminovno je da s vremenom koža počinje da stari. S godinama, ona gubi elastičnost, pa se opušta, a primetna je i pojava bora. I dok delimično možemo da utičemo na izgled naše kože pravilnom ishranom, hidratacijom i negom, na neke faktore zaboravljamo. Evo o čemu se radi.

Zašto koža stari- neočekivani razlozi

Nestabilan rad sistema za varenje

Probleme s želucem, jetrom i žuči možemo da primetimo i na svojoj koži, a neki od simptoma su akne, pigmentacija, suva koža i gubitak elastičnosti. Stoga, važno je da posvetite pažnju načinu života. Smanjite unos ugljenih hidrata, a povećajte unos voća, povrća i proteina. I pijte dovoljno vode u toku dana. Vidite da li ova promena utiče na bolji izgled vaše kože.

Uopšteno govoreći, ako je vaša koža još mlada, možda bi bilo bolje da praktikujete očuvanje njenog zdravlja. Konzumirajte laneno seme, čia semenke, maslinovo ulje, avokado, orahe…

Zašto koža stari- nivo insulina

Na smanjenje elastičnosti i tonusa kože, pored prirodnog starenja, može uticati proces glikacije proteina-rezultat disbalansa metabolizma hidrata. Razlog može biti prekomerno konzumiranje ugljenih hidrata ili disbalans nivoa insulina. Problemi sa ovim hormonom se manifestuju kroz razne upale, pigmentaciju i fleke na koži. Obratite pažnju na ove faktore i uradite test na intoleranciju na insulin.

Disbalans u lučenju žuči

Ovo se može desiti iz raznih razloga: proremećaji u ishrani, nezdravi način života, prekomerno konzumiranje prerađene hrane, žitarica, mlečnih proizvoda i kofeina.

Za žuč je veoma važna kisela hrana koja sadrži prirodne organske kiseline: bobice, povrće i voće. Ako konzumiramo veliku količinu kisele hrane, ali je ne balansiramo sa alkalnom, onda žuč postaje kisela i otežano se luči. To dovodi do otežanog varenja  masti, što šteti našoj koži.

Zašto koža stari- Hronična upala i oksidativni stres

Mnogi ljudi u današnje vreme doživljavaju stanje oksidativnog stresa na pozadini prekomernih opterećenja, nepovoljnog okruženja, loših navika, stresa na poslu i u ličnom životu. Zapaljenja mogu izazvati različiti patogeni: parazitski, gljivični, bakterijski agensi i virusi. Oksidativni proces može u velikoj meri da iscrpi i dehidrira naše ćelije, što dovodi do jasnog pogoršanja izgleda.

Tipičan primer je korona virus i oporavak posle KOVID-a, kada se posle bolesti telo veoma sporo vraća u normalu, ali problemi sa kožom i kosom ostaju ili se čak pogoršavaju.

Prevremeno starenje: 8 uticaja iz okoline koji vam uništavaju kožu

Lepota i zdravljemi-viri/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi:

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.