Antioksidanti i nega kože: Kako i zašto da ih dodate u beauty rutinu?

by | decembar 8, 2021
Antioksidanti i nega kože

Antioksidanti i nega kože idu ruku pod ruku, jer su koži neophodni kako bi izgledala sjajno i bila zdrava.

Otkrivamo kako antioksidanti zapravo deluju, zašto su neophodni i kako se tačno bore s suvoćom, aknama i drugim problemima kože lica.

Antioksidanti i nega kože

Telo proizvodi slobodne radikale, s kojima se borimo kada smo izloženi UV zracima, zagađenju, lošoj ishrani, dimu cigareta… Oni napadaju zdrave ćelije, a kada ih u organizmu ima previše, dolazi do oksidativnog stresa koji uništava kolagen. Samim tim, koža postaje podložnija upalama. Uz to, dolazi do pojave akni, bora i manjka elastičnosti.

Upravo u ovom slučaju, antioksidanti igraju ogromnu ulogu. Naime, oni sprečavaju oksidaciju i smanjuju štetu koju slobodni radikali prave. Stoga, antioksidanti utiču na poboljšanje teksture, tona kože, sprečavaju ili umanjuju akne, nadutost i beživotni izgled kože.

Koji antioksidanti su najbolji za kožu?

Vitamin C 

Utiče na proizvodnju kolagena, pa samim tim posvetljuje kožu. To dovodi do smanjenja podočnjaka i hiperpigmentacija. Koža postaje zaglađenija i sjajnija.

Koenzim Q10

Štiti kožu od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Stoga koža dobija više energije, a samim tim deluje zdravije i mladolikije.

Vitamin E

Poboljšava regeneraciju kože, pruža joj vlagu i zato je sastojak mnogih krema i losiona. Uz to, posebno se preporučuje suvoj koži.

Nijacinamid

Poznat i kao vitamin B3, nijacinamid je moćan antioksidant koji poboljšava teksturu i ton kože. Uz to, ima antiupalna svojstva i bori se s aknama i bubuljicama.

Retinol

Kao derivat vitamina A, retinol se smatra antioksidantom. On duboko prodire u kožu i stimuliše proizvodnju kolagena. Naročito se preporučuje za zrelu kožu.

Polifenoli

Ovi antioksidanti nalaze se u zelenom čaju, voću i povrću. Oni se bore protiv oksidativnog stresa i preporučuju se za osetljivu kožu podložnu crvenilu i iritacijama.

Pročitajte i… Pravilna nega osetljive kože lica

Kako koristiti antioksidante?

Kroz hranu je svakako najlakše i najprirodnije. Konzumirajte više šarenog voća (poput borovnica i citrusa), kao i zeleniša.

Serumi sadrže velike koncentracije antiokisdanata. Izaberite one koji su namenjeni za vaš tip kože.

Kreme i losioni više služe za hidrataciju, ali svakako sadrže i određenu količinu antioksidanata.

Ulja su takođe jedan od najprirodnijih načina da koža dobije neophodne antioksidante.

Brinite o sebi i svom zdravlju. Hranite se pravilno, nanosite kreme, losione i ulja kao i kreme sa zaštitnim faktorom. Negujte kožu lica svaki dan.

lepotaizdravlje.rsprimipil/iStock/Getty Images Plus via Getty Images