Blistava koža: Ovih 5 namirnica pomoći će vam da dosegnete ovaj ideal…

by | 7 novembra, 2021
blistava koža

Blistava koža rezultat je pravilne nege, ali i unosa određenih namirnica. Eksperti vam otkrivaju kojih pet namirnica igraju ključnu ulogu u ostvarivanju ovog cilja.

Znate onu staru izreku: „Zdravlje na usta ulazi?“ To pravilo važi i kada je o koži reč. Naime, ono što jedete – osim na unutrašnje stanje organizma, reflektuje se i na izgled kože. Ovoga puta stavljamo akcenat na blistavost i otkrivamo koje sve namirnice treba da uvrstite u svoj jelovnik kako biste dosegli ovaj ideal. A, prema rečima eksperta, blistava koža rezultat je unosa pet vrsta namirnica.

Blistava koža kao target

Neke se na vašem tanjiru nađe…

  1. Fermentisana hrana

Lakto-fermentisana hrana bogata je biološki dostupnim hranljivim materijama koje hrane kožu iznutra. Proces laktofermentacije potpomaže varenje, tako da su hranljivi sastojci dostupniji i koži i telu. Osim toga, ova hrana sadrži i prebiotike i probiotike širokog spektra. Uključite u svoju ishranu kiseli kupus, kefir, kimči…

  1. Tamnozeleno lisnato povrće

Mislimo na kelj, brokoli i kupus. Ovo povrće bogato je jedinjenjima sumpora koja pomažu u detoksikaciji kože.

  1. Bobičasto voće i šipak

Ove namirnice bogate su antioksidansima, deluju protivupalno i pune su hranljivih materija koje podržavaju proizvodnju kolagena i pomažu u zaštiti kože od oštećenja prouzrokovanih dejstvom slobodnih radikala.

PROČITAJTE I… Mentalni trikovi za blistavost kože

  1. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama

Dobri primeri namirnica koje sadrže omega-3 masne kiseline su: laneno seme, losos, sardine i čia semenke, koje vlaže i zaglađuju kožu iznutra, te deluju protivupalno. A poznato je da upala prouzrokuje različite probleme s kožom, uključujući suvoću i gubitak tonusa jer razgrađuje kolagen.

  1. Namirnice bogate beta karotenom & pro-vitaminom A

Ove vrste namirnica, koje uključuju šargarepu i slatki krompir, doprinose podmlađivanju kože i podsticanju obnavljanja ćelija. Avokado je takođe bogat karotenoidima koji poboljšavaju izgled kože. Sadrži i podmlađujuće i hidratantne dobre masti, zahvaljujući kojima su karotenoidi dostupniji telu za upotrebu budući da su rastvorljivi u mastima.

lepotaizdravlje.rsDaria Shevtsova from Pexels