Mentalni trikovi za blistavost kože

Rešenje za blistavost kože krije se i u načinu razmišljanja. Ovi trikovi pomoći će vam da istrenirate mozak tako da se rezultati očituju na vašem licu...

blistavost kože

Po mnogo čemu izgled kože odraz je onoga što se dešava na našem psihološkom nivou. Izloženost stresu, ili hronična mentalna iscrpljenost, mogu se manifestovati u vidu tamnih podočnjaka, akni ili zapaljenskih stanja, poput psorijaze ili ekcema. Stres je fiziološka reakcija koja uzrokuje poremećaj ravnoteže u telu. Kad se naruši sklad telesnih funkcija, onda se to očituje i na površini. No, pozitivnim mislima možemo uticati na blistavost kože, kao i njen kvalitet. Evo i kako…

PREUZMITE KONTROLU NAD SVOJIM MISLIMA

Stres je apsolutno neizbežan faktor u životu većine nas. Ne možemo ga se osloboditi, ali zato možemo ublažiti njegove efekte. Zapravo, važno je da promenimo način na koji doživljavamo stres. Potrudite se da takve situacije posmatrate kao nešto što će vam pomoći, ne kao nešto što treba da izbegavate. Na primer, krajni rok za završetak nekog zadatka može biti koristan motivator za rad. Ovaj jednostavni pokretač može biti i dobar način da se nosite sa svakodnevnim situacijama koje obično uzrokuju osećaj anksioznosti. Još jedan metod za postizanje unutrašnjeg mira jeste praktikovanje autohipnoze. Ovaj tip hipnoze krajnje je jednostavan za primenu. Podrazumeva ponavljanje određenih reči (mantre) tokom pet minuta meditacije, ili šetnje.

Postoje brojni naučni dokazi da hipnoza obara nivo hormona stresa (kortizol) u organizmu. Povišen nivo kortizola pokreće upalne procese u telu, koji – posledično – uzrokuju pojavu akni, ekcema, psorijaze i brojnih drugih vidljivih znakova na koži. Najpre pronađite mantru, neku afirmativnu rečenicu koja vas pokreće, a potom se fokusirajte na disanje. Ne dozvolite da vam misli lutaju, već zadržite svest o okruženju. Ako vam misli ipak pobegnu, vratite fokus pomoću disanja. Ukoliko vam je problem da mirno sedite, ili da se fokusirate u tišini, slušajte muziku. Možete i da praktikujte neku aktivnost u kojoj uživate (ples, slikanje ili vežbanje). To će vam pomoći da skrenete misli sa stresa i preusmeriti vas na trenutak u kojem se nalazite. Tokom vremena – sve dok ste otvorenog uma, dok zaista želite da se bolje osećate i konzistentno sprovodite ovu praksu – postaćete opušteniji, a pozitivni rezultati očitovaće se i na koži. (Pročitajte i: Jin joga: Meditativni položaji za oslobađanje tela od stresa)

Članak se nastavlja posle reklama

POBOLJŠAJTE KVALITET SNA

U fizičkom smislu, koža se najviše regeneriše kad se telo odmara. Preciznije rečeno – tokom noćnog sna. Hronično narušen san navodi se kao uzrok poremećaja brojnih funkcija organizma. U njih se ubraja gubitak vode iz ćelija kože, snižen ćelijski imunitet i usporen proces obnavljanja kožne barijere. Sve to može da uslovi pojavu zapaljenskih stanja, kao što su rozacea i psorijaza, gubitak sjaja kože, ubrzan proces starenja i usporeno zarastanje rana. Međutim, da bi se osigurao regenerativni noćni san, neophodno je da se prevaziđe veliko psihičko opterećenje. Ono nas obično sprečava da zaspimo i mirno spavamo od sedam do osam sati. U pitanju su osećaj panike i frustracija, koji nastaju kada ne možemo da utonemo u san.

Nažalost, oni se s vremenom pojačavaju i postaju osnovni uzroci nesanice. A pritisak koji vršimo na sebe da bismo zaspali može – u određenom trenutku – da postane osnovni razlog koji nam tera san. Rešenje je u uspostavljanju dobre higijene sna. To podrazumeva utvrđivanje navike odlaska i buđenja u iste sate svakog dana.Osim toga,  i kreiranje večernjeg rituala, kao što su čitanje knjige, slušanje opuštajuće muzike ili potpuna posvećenost uklanjanju šminke, umivanju i nanošenju kreme na lice, što će delovati poput meditacije. Još jedan od čestih faktora, koji nam tera san, jeste plava svetlost koju emituju telefoni, računari i drugi aparati. Ona zbunjuje naše telo koje misli da je dan. Zato isključite sve aparate sat vremena pre odlaska na spavanje. Tako ćete olakšati mozgu tranziciju iz budnog u usnulo stanje. Za to vreme, čitajte knjigu, slušajte muziku, uživajte u toploj kupci…

KORISTITE ODGOVARAJUĆE PREPARATE

Ma koliko se trudili, nesanica i stresne situacije deo su našeg života. Zato je kvalitetna nega kože od velike pomoći. Ipak, suzdržite se od agresivnih tretmana koji nalažu dug oporavak. Iritirana koža izložena efektima stresa zahteva mnogo blaži pristup. U ovakvoj situaciji, sigurno ne želite da uklonite njenu zaštitnu barijeru. Održavajte je pomoću optimalne hidratacije, koju ćete postići primenom vlažne kreme s bogatim sadržajem ceramida. Ove materije prirodni su lipidi u koži, koji nedostaju mnogim ženama s hroničnim problemima, poput rozacee i ekcema. Isprobajte hranljivu formulu, kao što je Eucerin Lipo-Balans preparat.

Članak se nastavlja posle reklama

Pored toga, svakodnevno koristite SPF preparat (faktor 30, ili viši), kao zaštitu od UV zračenja i efekata oksidativnog stresa. Kombinujte ovo sredstvo sa serumom koji sadrži vitamin C (na primer: NIVEA Q10 Energy serum perle) – radi neutralisanja dejstva slobodnih radikala. Ukoliko su vaš problem tamni podočnjaci, zbog nedovoljno sna, isprobajte kremu za predeo oko očiju s efektom posvetljivanja.

Naš predlog: Avon Anew Platinum kreme za predeo oko očiju i usana. Naravno, ako pak smatrate da ne možete sami da se izborite s nervozom, anksioznošću, nesanicom ili strahom, svakako je najbolje da se obratite stručnom licu, a potom da rešavate kožne probleme. (Otkrijte i: OVI beauty proizvodi imaju antistres dejstvo)

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs Victor_Tongdee/ iStock / Getty Images Plus