Bolje od kreme! Prirodna ulja zatežu kožu i eliminišu strije

by | februar 15, 2021

Na stomaku, zadnjici i bokovima se najčešće zadržava tečnost, pa koža na tim mestima gubi čvrstinu i opušta se. Posledica su, naravno, strije, koje nijedna žena ne voli da vidi. Rešenje su prirodna ulja – ona zatežu kožu i eliminišu strije.

Dobra vest je da pomoću prirodnih ekstrakata, bogatih regenerišućim mastima, koji podstiču stvaranje kolagena, možemo ublažiti oštećenja na koži i ukloniti strije, tj. masne naslage na kritičnim mestima.

Zatežu kožu i eliminišu strije

 

Članak se nastavlja posle reklama

Naučnici su otkrili da određena biljna ulja mogu vrlo efikasno uticati na regenerisanje kože. To se odnosi pre svega na argaanovo uljeulje jojobe i ulje makadamije. Ova biljna ulja mogu da poboljšaju elastičnost tkiva i regenerišu čak i duboke slojeve kože. Već posle nekoiko dana primene, primećuje se njihov efekat, za koji kažu da je bolji od krema.

Kako se rešiti strija? Budući da se ulje ne upija tako brzo, morate da duže masirate kožu, a time jačate njenu drenažu. Da bi dejstvo bilo jače, pre nanošenja ulja, blago ga zagrejte  na plamenu sveće. Kad se masirate, uvek idite od donjih delova tela nagore. Tako ćete poboljšati limfnu drenažu i brže se osloboditi naslaga koje čine kožu opuštenom.

Osim za masažu, biljna  mogu se koristiti i kao dodatak ishrani, ali to onda mora biti jestiva forma ovih ulja. Poželjno je da budu organskog i sertifikovanog porekla. Zahvaljujući detoksikujućem, antioksidansnom i blago laksativnom dejstvu, revitalizuju kožu iznutra. (Pročitajte i: Novi pristup: Ishrana kao avantura (ili – kako eksperimenti u kuhinji utiču na vaše zdravlje)

Članak se nastavlja posle reklama

1. Arganovo ulje sprečava opuštanje kože posle mršavljenja

Arganovo ulje potiče iz Maroka. Berberske žene su ga vekovima koristile kao eliksir lepote. Sadrži preko 80% nezasićenih masnih kiselina, sačinjenih od oko 37% linolne kiseline, oleinske kiseline, palmitinske kiseline i stearinske kiseline. Osim toga, bogato je vitaminom E, koje obnavlja, učvršćuje i stimuliše kožu.

Odgovara svim tipovima kože, a naročito onoj mlađoj koja je već pretrpela jo-jo efekat kao posledicu dijete. Ovo ulje podstiče obnavljanje ćelija i ublažava strije i opuštanje kože nakon mršavljenja. (Pročitajte i: Vežbe za lice, lagani uvod u četrdesete)

Članak se nastavlja posle reklama

Postoji i verzija arganovog ulja namenjena ishrani. Koristi se sirovo arganovo ulje kao dodatak hrani, a može se uzimati i kao suplement (kašičica dnevno ujutru, mesec dana).

2. Jojobino ulje ublažava kapilare i strije

Ulje jojobe u stvari predstavlja tečni vosak. Dobija se ceđenjem plodova biljke koja raste u meksičkim pustinjama. Ulje jojobe veoma efikasno vraća elastičnost dehidriranoj koži, jer prodire duboko u kožu. Ne sadrži glicerin. Zahvaljujući tome što sadrži dragocene prirodne antioksidanse – tokoferole, kao i vitamine E i F, deluje na sve tipove suve i dehidrirane kože, sklone opuštanju. Površinski sloj kože biće sjajniji i elastičniji već nakon prvih nanošenja. Ovo je pravo ulje za žene iznad 35 godina, jer imaa protivupalno i omekšavajuće dejstvo, te odgovara zrelijoj koži..

Članak se nastavlja posle reklama

Jojobino ulje se može koristiti i kao suplement. U toj formi može pomoći vašoj koži da se bolje suoči sa sunčevim zracima (kašičica jojobinog ulja dnevno). Ima i blago laksativno dejstvo, te uklanja nadutost. (Pročitajte i: Loša probava: 7 stvari koje otežavaju varenje)

3. Ulje makadamije zateže kožu i sprečava zadržavanje tečnosti

Makadamija je drvo rasprostranjeno na području Australije, Indonezije i Nove Kaledonije. Ceđenjem plodova makadamije dobija se ulje bogato masnim kiselinama. Ulje makadamije čisti, podstiče cirkulaciju i sprečava zadržavanje tečnosti, zateže nadlaktice i stimuliše metabolizam. Posebno je blagotvorno za zrelu kožu. Naročito učvršćuje delove tela koji su skloni opuštanju (poput nadlaktica).

Članak se nastavlja posle reklama

Ujutru i uveče koža se masira odozdo nagore, te od zgloba prema pazuhu. Stimuliše cirkulaciju i limfni sistem, sprečavajući zadržavanje tečnosti i pojavu otoka.

Kašičica ulja makadamije dnevno podstiče rad creva i ubrzava metabolizam u menopauzi. Takođe, sprečava pojavu celulita i gojaznost.

lepotaizdravlje.rsNew Africa/shutterstock.com