Categories Fitness

Dokazano: menstruacija ne utiče na trening

Bolovi u stomaku, nadutost, mrzovolja… ništa od toga ne treba da vam bude izgovor, jer sada je zvanično: menstruacija nema efekta na uspeh treninga.

foto: ThinkstockPhotos
foto: ThinkstockPhotos

Sečate li se kako su skoro sve devojke u srednjoj i osnovnoj školi izbegavale časove fizičkog vaspitanja tokom “onih dana”? Nastavnici, i to posebno muškarci, uvek su im izlazili u susret i pošteđivali ih časova te nedelje, kako se devojčice ne bi još više naprezale. No, nauka je pokazala da je to bilo potpuno neosnovano, i na žalost svih srednjoškolki sveta, danas se zna da menstruacija nikako ne utiče na (ne)uspeh treninga.

Razlog zbog kojeg dame ne vole da vežbaju (a naročito da trče) kada imaju menstruaciju je nagli pad estrogena i ostalih hormonalnih promena. Ostali razlozi, kao što već znate, uključuju nadutost, bolove i opštu mrzovoljnost.

Ipak, naučnici su zaključili da su upravo navedeni razlozi oni zbog kojih bi zapravo trebalo da izađete napolje i naterate se na kratki trening, jer ma koliko se to vama nemoguće činilo, trčanje će vam pomoći da se rešite bolova, ali i pomenute nadutosti stomaka.

To se dešava zato što tokom trčanja krv lakše dospeva u bubrege, oni rade sve bolje i bolje, i na kraju vas teraju da piškite – i da upravo tako izbacite tečnost zbog koje ste naduti. Zvuči jednostavno, zar ne?!

Što se tiče tempa, savetujemo vam da pokušate da trčite istom onom brzinom kao što to obično radite, ali ukoliko vam je to ipak teško, smanjite (ili, pak, prepolovite) vašu uobičajenu rutu. U svakom slučaju, sve je bolje nego da ne radite ništa.

Kako da predodredite dužinu treninga pre nego što počnete da trčite u tom slučaju? Jednostavno. Znate i same da svaki dan nosi sa sobom novo raspoloženje. Samim tim, šanse su da onim danima kada niste baš dobro raspoloženi trčite kraće nego obično. Zato zapamtite kuda i koliko ste trčali u tim posebnim situacijama i tako odredite rutu koje ćete se držati onda kada budete imali menstruaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA