Hidriranje usana tokom zime: Kompletan vodič

by | novembar 23, 2021
Hidriranje usana tokom zime

Hidriranje usana tokom zime važno je ne samo iz estetskog, već i iz zdravstvenog razloga.

Tokom zime, usled niskih temperatura, vetra i snega, naša koža sklona je pucanju i isušivanju. Baš kao što u ovom periodu posebno negujemo ruke i ostatak tela, tako je važno da posvetimo pažnju i koži usana.

Tokom hladnijeg perioda godine, usled isušivanja, mnoge od nas pate od ispucale kože na usnama. U nekim slučajevima, javljaju se i otvorene ranice koje peku, bole i teško zarastaju. Kako bismo ovo sprečili, u nastavku vam otkrivamo na koje sve načine možete hidrirati svoje usne.

Članak se nastavlja posle reklama

Hidriranje usana tokom zime

Ostanite hidrirani

Ispijanje dovoljno vode hidriraće vaše usne iznutra. Pored toga, celo telo će vam biti zdravije. Ne zaboravite da, kuda god krenete, sa sobom nosite flašicu vode.

Ovlaživač vazduha

Članak se nastavlja posle reklama

Tokom hladnih meseci, u domovima je vazduh suv, zbog grejanja. Ovlaživač vazduha će sprečiti ovu pojavu, a samim tim i isušivanje usana tokom noći.

Pilinzi

Članak se nastavlja posle reklama

Nežnim pilinzima uklonićete mrtve ćelije kože i do izražaja će doći lepa i negovana koža usana. Kožu usana možete negovati pilinzima omiljenih brendova ili ih napravite sami kod kuće. Na primer, pomešajte kašičicu maslinovog ulja s kašičicom šećera. Nežno umasirajte u usne, ostavite da deluje 10 minuta pa isperite. Piling možete uraditi i mekšom četkicom za zube.

Pročitajte i… Zašto je bitan piling usana?

SPF faktor

Članak se nastavlja posle reklama

I koža usana mora biti zaštićena od štetnih UV zračenja i leti i zimi. Pored toga što danas postoje posebne kremice s zaštitnim faktorom za usne, možete nabaviti i balzame koji u sebi sadrže SPF.

Hranite kožu usana

Članak se nastavlja posle reklama

I ne zaboravite: na usne nanosite bogati balzam ili mast. Izbegavajte mat karmine koji dodatno isušuju usne. Ukoliko ih baš volite, pre nanošenja karmina, na usne namažite sloj balzama. Tako ćete ih zaštititi.

lepotaizdravlje.rs Dima Berlin/iStock/Getty Images Plus via Getty Images