U fokusu: 20 imperativa dermatologa

Za njih je zdrava i blistava koža profesionalni zadatak, a oni i najbolje poznaju put do nje. Dakle, ovo su imperativi eksperata za kožu....

by | jul 14, 2021

Svi periodično imamo krize s kožom, kada nam se čini da apsolutno ništa ne deluje na nju. Na primer, primena maski brzo vraća kožu u ravnotežu – glina umanjuje stvaranje sebumu, dok gelovi ublažavaju crvenilo. To je samo jedan primer kako imperativi dermatologa mogu popraviti stvar. No, na svu sreću, stručnjaci za kožu poznaju različite “cake” koje nas – u određenim situacjama – mogu spasiti muka. Zato smo sakupili dvadeset veoma efikasnih saveta, i objedinili ih pod nazivom „imperativi dermatologa“. Poslušajte ih, nećete zažaliti.  (Pročitajte i:Rutina Kortni Koks od koje joj koža sija )

Imperativi dermatologa

1. Ako je vam je koža nakon buđenja suva, obavezno promenite noćni režim nege, ne jutarnji. Mnogo je lakše izbeći isušivanje kože tokom noći, nego nadoknaditi vlagu narednog dana.

2. Vlažne maramice za čišćenje lica mnogo su praktičnije za primenu od klasičnih sredstava za čišćenje. Ipak, ne oslanjajte se na njih kad je u pitanju detoksikacija kože, naročito ako živite u gradskim sredinama i izloženi ste efektima zagađivača iz atmosfere.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Ne morate da koristite isti proizvod na celoj površini lica. Na T-zonu nanesite glikolnu kiselinu – da biste sprečili pojavu akni i mitesera, a na ostatak lica deblji sloj hranljive kreme.

4. Ukoliko slojevito nanosite više proizvoda, sačekajte dva do tri minuta između njihovog nanošenja. Tako ćete izbeći umanjenje ili pak potiranje efekata proizvoda.

5. Sitne bore posledica su izlaganja UV zracima. Zbog toga je SPF faktor apsolutno neophodna komponenta svih proizvoda za negu i ulepšavanje. Svakodnevno koristite proizvod koji sadrži SPF 30 (ili viši).

Članak se nastavlja posle reklama

6. Niste dosad upotrebljavali hemijski piling? Isprobajte glikolnu kiselinu na normalnoj koži, salicilnu za masnu ili onu mešovitog tipa, a laktičnu na suvoj ili osetljivoj koži.

7. Nedeljna primena hemijskih pilinga omogućava rast korisnih bakterija. Nataložene nečistoće deluju upravo suprotno – aktiviraju delovanje enzima koji razaraju kolagen.

Članak se nastavlja posle reklama

8. Koristite sredstva za posvetljivanje (kao što je vitamin C) u periodu od šest meseci, od trenutka kada ste uočili pojavu tamnih fleka. Imajte na umu da, tokom vremena, melanin prodire dublje u kožu, te ga je i teže dosegnuti.

9. Ako ste primetili pojavu akni duž linije rasta kose, to može biti posledica sadržaja ulja/ masnoća u preparatima za kosu. Pena za pranje lica dobro će ukloniti ulje, a pritom neće delovati agresivno na kožu.

Članak se nastavlja posle reklama

10. Maske u listovima koje se direktno stavljaju na lice potiskuju hidrirajuće sastojke u slojeve kože. Ako nanesete takvu masku preko sloja hidratantne kreme, na deset minuta u večernjim satima, ujutru će vaša koža biti potpuno obnovljena.

Pročitajte i… Imperativi dermatologa- kako ukloniti akne

11. Kada su u pitanju rezultati, upotreba retinola je istrčan maraton, a ne sprint. Ova materija stimuliše produkciju kolagena, ali može da izazove iritaciju kože. Počnite da praktikujete ovo jednom nedeljno, i to preko sloja hidratantne kreme.

Članak se nastavlja posle reklama

12. Benzoil-peroksid uništava bakteriju P. Acnes: koristite ga na celovitoj površini kože lica. Formule sa 2,5 % ili 5,5 % ovog jedinjenja ne uzrokuju perutanje kože.

13. Salicilna kiselina je jedina efikasna kad je o miteserima i grisevima reč. Ukoliko primetite da vam ona isušuje kožu, koristite sredstvo za čišćenje kože u kojem je ona samo jedan od sastojak. I obavezno isperite lice nakon 30 sekundi.

14. Koža koristi omega masne kiseline za stvaranje lipida (hidrirajuća ulja), a studije pokazuju da suplementi (omega-3 masti), osim što utiču na nivo lipida u koži, regulišu i nivo vlage.

Članak se nastavlja posle reklama

15. Nikako nemojte da zaboravite da SPF preparat utrljate i u kožu ušnih školjki, duž linije rasta kose, vrata, šaka i dekoltea.

16. Ako se ujutru budite s otečenim očnim kapcima, postavite dodatni jastuk ispod glave. Sila gravitacije olakšava drenažu viška tečnosti iz tkiva, što će svakako umanjiti, ili u potpunosti eliminisati, otoke.

17. Glikolna kiselina efikasno je sredstvo za redukciju sitnih bora i pigmentacija kože. Najdelotvornija je kad se koristi u pojedinačnim pilingoblozima – jer njena pH vrednost može da se izmeni pri izlaganju vazduhu.

Članak se nastavlja posle reklama

18. Suvoća, crvenilo i neugodno zatezanje kože mogu ukazivati na to da treba da uvedete preparat s većim zaštitnim faktorom (SPF). Pokušajte i proverite da li će ovaj problem nestati za nekoliko dana.

19. Tamne fleke tokom dana tretirajte antioksidansima. Pred spavanje nanesite na kožu topične retinoide koji stimulišu proces obnavljanja ćelija.

20. Slobodno nanosite ulja preko sloja kreme, jer ona mogu da prodru kroz hidrirajuće materije, ali ne i obrnuto!

Članak se nastavlja posle reklama

 

lepotaizdravlje.rsGoodshoot / Getty Images Plus