Donosimo vam efikasne načine kako da uklonite akne+saveti dermatologa

by | 13 novembra, 2019

Nijedan beauty problem na koži ne izaziva toliko stresa kao pojava akni. One nam narušavaju izgled lica u ogromnoj meri, pa su tako akne jedan od najčešćih razloga posete dermatologu.

Akne u 30-im su čest problem na koži, a naučna istraživanja pokazuju da ih ima gotovo polovina odraslih žena. Morfološki se akne kod odraslih osoba dosta razlikuju od pubertetskih akni. Manifestuju se obično u vidu nepravilnosti na koži brade, donje vilice i vrata, u tkz. U zoni, za razliku od tinejdžerskih akni koje su dominantno u T zoni. Jedan od uzroka može biti i stres koji dovodi do pogoršanja akni, jer dolazi do hormonskog disbalansa usled pojačanog lučenja određenih hormona, koji podstiču aktivnost lojnih žlezda i dovode do pogoršanja akni. Zbog čega zapravo nastaju akne, i kako ih se rešiti, konsultovali smo se sa Dr spec. Jasminom Vikalo, dermatologom.

dr spec Jasmina Vikalo
Foto:pr

Rešite uzrok akni

Zašto nastaju akne kod odraslih detaljno nam je objasnila dermatolog Dr Spec. Jasmina Vikalo:

“Akne su veoma čest problem kod žena u odraslom dobu. Ukoliko si ih imala i ranije, radi se o dugotrajnim aknama, a ukoliko su se tek nedavno pojavile, reč je o zakasnelim aknama. Ukoliko su se tvoje akne pojavile prvi put u 30-im, potraži savet dermatologa radi procene eventualnog hormonskog disbalansa, a nega treba da odgovara određenom tipu kože i starosnoj dobi. Morfološki se akne kod odraslih dosta razlikuju od pubertetskih akni. S obzirom da su akne upalni procesi na koži, kod odraslih žena manifestuju se obično u vidu nepravilnosti na koži brade, donje vilice i vrata, u tkz. U zoni, za razliku od tinejdžerskih akni koje su dominantno u T zoni. U doba puberteta, prirodno dolazi do hormonskih promena i rasta nivoa androgena (muških polnih hormona) kao i posledične hiperseboreje, koja je osnovna podloga za upalne procese i razvoj akni. Kod odraslih, uticaj hormona je takođe veliki i treba proveriti šta je uzrok hormonske neravnoteže.
Akne se mogu pojaviti usled prirodne fluktuacije hormona u pojedinim stanjima, kao što su trudnoća i neposredno pred menstruaciju ili hormonski disbalans može da nastaje kao posledica loših životnih navika, ali i uticaja ekspozoma koji predstavlja celokupne spoljašnje uticaje kao što su zagađenje, pušenje, prehrana, stres i san. Najčešći spoljašnji negativni faktori za razvoj akni su: aerozagađenje, UV zračenje, vetar i hladnoća.

Koža sa svojom zaštitnom funkcijom predstavlja prvu liniju odbrane od spoljašnjih negativnih faktora. Ovi iritansi narušavaju barijernu funkciju kože, smanjuju antioksidacijsku sposobnost i uzrokuju upalne procese koji su ključni u razvoju i progresiji akni. Uticaj zagađenja i spoljnih činilaca kao što su UV zračenje, ozon, zagađivači iz vazduha, dovodi do stvaranja peroksidovanih produkata 29 skvalena koji imaju komedogeno, a nemaju antimikrobno dejstvo.” kaže naš dermatolog.

Kako utiče zagađenje i gradski život na akne, pogledajte u video klipu u nastavku:

Rešite se loših životnih navika

U loše životne navike ubrajamo emotivni stres, pušenje, i ishranu bogatu ugljenim hidtratima i mlečnim proizvodima.
“Stres dovodi do pogoršanja akni, jer dolazi do hormonskog disbalansa usled pojačanog lučenja određenih hormona, neuropeptida i inflamatornih citokina, koji podstiču aktivnost lojnih žlezda i dovode do pogoršanja akni.

Utvrđena je i povezanost pušenja sa pojavom akni zbog moguće interakcije nikotina sa receptorima na lojnim žlezdama, a u sebumu pušača nađena je manja koncentracija a-tokoferola koji je važan antioksidans, i njegovo smanjenje može dovesti do pogoršanja akni.
Dokazano je da hrana sa visokim glikemijskim indeksom dovodi do pogoršanja akni, brzo povećava količinu šećera u krvi i podstiče naš pankreas da luči više insulina. Insulin stimuliše androgene na pojačanu produkciju sebuma i hiperkeratinizaciju koji su ključni u nastanku masne i problematične kože. Takođe, treba smanjiti unos mlečnih proizvoda i izbegavati obrano mleko, jer sadrži obilje hormona, među kojima su reporoduktivni, hormoni rasta, i drugi hormoni koji pojedinačno i zajedno utiču na nastanak akni.” savetuje dermatolog.

Redovno čišćenje odgovarujućom negom za vaš tip kože

Ovo zvuči možda čudno, ali nemojte da zaboravite da čistite lice minimum dva puta dnevno, ujutru i uveče, a posebno posle znojenja ili treninga. Takođe, od presudnog značaja je izabrati odgovarajući gel za umivanje za masnu kožu sklonu aknama.
Poželjno je da gel za umivanje sadrži minerale cinka koji deluju antibakterijski i protivupalno, bakra koji pomaže pri regulaciji sebuma, kao i derivat probiotika koji jača barijernu funkciju kože. Zahvaljujući njima, gel efikasno uklanja prljavštinu, prašinu, kao i tragove zagađenja, već prilikom prvog umivanja, dokazano deluje protiv masnog sjaja i ne isušuje kožu.

Zaboravite na piling

„Kako bi se ojačala i sačuvala barijerna funkcija kože treba izbegavati gruba sredstva za čiščenje kože (da ne bi narušili lipidni sloj), jake antibakterijske proizvode (da ne promene fiziološku bakterijsku floru kože), i proizvode koji nemaju fiziološku PH vrednost (5,5), jer mogu da naruše kiseli sloj kože.
Zbog prečeste ili preintenzivne upotrebe pilinga, može se oštetiti spoljašnji sloj kože, zato izbegavaj grube pilinge i nemoj ih upotrebljavati češće od jedanput nedeljno.
Najbolji proizvodi za čišćenje za masnu kožu sklonu aknama su u vidu gela ili pene, koji vrše i blagu eksfolijaciju, kako bi sprečili zadebljanje kože i zapušavanje pora.”, objasnila je dermatolog Dr spec. Jasmina Vikalo.

Ne dirajte lice i ne cedite akne sami

Znamo da deluje kao najbrže rešenje, ali zapravo ceđenjem akni samostalno možete samo da napravite još veći problem na licu. Ne pipajte lice rukama koliko god je moguće.
„Nemoj istiskivati bubuljice, jer tada prenosite dodatne bakterije sa prstiju na kožu. Trljanje može stimulisati lojne žlezde, čime se podstiče stvaranje novih akni.“ savetuje dermatolog Dr Spec. Jasmina Vikalo.

Redovno menjajte jastučnice, peškire i čistite telefon

Mrtve ćelije kože, ostaci pudera, bakterije, prašina su stvari koje mogu da se nagomilaju na vašem jastuku i zapuše vam pore. Redovno menjajte jastučnice i dezinfikujte sve stvari koje vam dodiruju kožu lica – beauty blenderi, kao i četkice za šminku, su takođe pravo leglo bakterija te ih obavezno čistite što je češće moguće.
„Koža se mora održavati čistom, tako da ipak treba usvojiti neke dobre navike kako bi se izbegao prenos prljavštine i bakterija na kožu. Prema istraživanju, peškiri su predmeti koji sadrže mnoštvo bakterija, tako da ih menjajte najmanje jedanput nedeljno. Izbegavajte upotrebu spužvi prilikom pranja lica, jer su one magneti za bakterije. Prilikom telefonskih razgovora najbolje je koristi slušalice, zbog velike bakterijske kontaminacije telefona.” dodao je dermatolog.

Koristite proizvode koji ne uzrokuju akne

Birajte proizvode koji su: nekomedogeni (ne zatvaraju pore), lagane teksture u vidu gela, koji istovremeno čiste i hidriraju kožu, brzo se upijaju, imaju fiziološku PH vrednost (5,5) i ne ostavljaju debeli ili masni sloj na koži.

„Probiotici održavaju zdravu bakterijsku ravnotežu, sprečavaju loše mikroorganizme da se aktiviraju i čine kožu zdravijom. Zahvaljujući kombinaciji kliničke efikasnosti i izvanredne kozmetičnosti, gel i nega su odličan saveznik u preuzimanju kontrole nad kožom sklonom aknama. Oni ciljano deluju na kožu tako što je pročišćuju i koriguju bubuljice, mitisere i pigmentacijske fleke, a istovremeno je obnavljaju kroz 24-satnu hidrataciju, regulaciju sebuma i smanjenja vidljivosti pora.
Zahvaljujući snažnim dermokozmetičkim sastojcima prirodnog porekla, poput salicilne i hijaluronske kiseline, u borbi za zdravu kožu, je potrebna dnevna nega koja deluje na tri fronta: da koriguje nepravilnosti povezane sa aknama, da hidrira kožu tokom celog dana, i da obnavlja i jača izmenjenu barijernu funkciju kože.
Poželjno je da kombinacija sastojaka dnevne nege uključuje i vitamin C, koji deluje protivupalno i smanjuje hiperpigmentacije. Redovnom upotrebom se utiče na manju vidljivost pora i blistaviju kožu, a ovakva nega služi i kao odlična nekomedogena podloga za šminku.

„Korišćenjem ovakve rutine se jača funkcija barijere kože protiv spoljašnjih štetnih uticaja i dobija se čista i blistava koža, sa manje nepravilnosti, i klinički dokazano delovanje protiv masnog sjaja. Koža je obnovljena, a barijerna funkcija kože ojačana.“, istakao je dermatolog Dr spec. Jasmina Vikalo.

Foto: Getty Images

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.