Kako da izbegnete/sanirate letnje beauty nezgode?

Obožavamo leto, ali ne i neke nuspojave koje ga prate. Evo kako da ih izbegnete, ili bar ublažite...

by | 16 jula, 2021
letnje beauty nezgode

Leto nalaže intenzivniji režim nege. Kada to kažemo, prvenstveno mislimo na adekvatnu zaštitu kože i kose od dejstva sunca i dehidratacije. Često – uprkos uloženim naporima – stvari ne budu baš onakve kako smo ih zamislili. A epilozi su letnje beauty nezgode: pojava kontrasta između osunčanih i neosunčanih delova kože, neravnomerna preplanulost lica i tela, pojava hiperpigmetacija i oštećenja vlasi. No, dobra vest je to što eksperti znaju kako da izbegnete/sanirate letnje beauty nezgode.

Najčešće letnje beauty nezgode

Postoji li način da zakamufliramo tragove od kupaćeg kostima na koži?

Postoji, ali on zahteva kreativnost. Ako niste sigurni da ćete uspeti to sredstvom za instant samopotamnjivanje, onda popunite svetlija mesta bronzerom u formi gela. Naravno, pre toga pripremite kožu tako što ćete naneti hidratantni losion. Bronzeri u formi pudera još su sigurnije rešenje. Nanesite ga na željena mesta malom, pljosnatom mejkap četkicom, a potom ravnomerno utrljajte kozmetičkim sunđerom zaobljenih ivica. Iako ovo nije idealno rešenje, kontrast između osunčanih i neosunačnih delova kože biće mnogo manje uočljiv.

Kako da postignemo ravnomernu preplanulost tela na suncu?

Odgovor je jednostavan – strateškom primenom preparata za sunčanje. Dakle, koristite uobičajeni SPF 50 za lice, a SPF 30 za torzo. Budući da butine mogu brže da potamne, utrljajte u ovaj deo SPF 20, a od kolena do nožnih članaka upotrebite SPF 15. Stopala brže i više tamne od listova, te na kožu ovog dela tela nanesite ponovo SPF 20. Ako želite da ubrzate proces tamnjenja kože, možete uzimati suplement koji pospešuje ovaj efekat, kao i posegnuti za preparatima što podstiču ovaj procese, a pritom štite kožu od sunca.

Pročitajte i… Sunčanje u fokusu: Pitali smo žene kako se (zaista) štite od sunca?)

Da li je moguće sunčati se, a da ne pospešimo hiperpigmentaciju kože?

Izlaganje suncu pogoršaće ovo stanje – samo jedan dan prekomernog izlaganja sunčevim zracima može uzrokovati efekte višemesečne antipigmentacijske terapije. To znači da je boravak na plaži isključivo u hladovini, ili ispod šešira širokog oboda, apsolutno neophodan. Što se tiče preparata za sunčanje, čak i oni s maksimalnim SPF-om ne mogu 100% blokirati UV zračenje. Prilikom kupovine ovih sredstava izaberite ona koja sadrže kojičnu, azelaičnu kiselinu i arbutin. Ove materije delimično blokiraju enzim tirozinazu, koji stvara melanin u koži. Retinol i retinaldehid deluju regenerativno, ali i kao piling za kožu, što pomaže u nešto bržem uklanjanju postojeće pigmentacije. Na kraju, uvek postoji mogućnost da primenom kvalitetnog preparata za samopotamnjivanje prikrijete tamne mrlje na koži.

Kako da izbegnemo oštećenje vlasi u letnjim uslovima?

Trik je u tome da održavate vlažan izgled kose celog dana. To možete postići primenom regenerativnog ulja (arganovog, orahovog ili ulja čička), kao i specijalnog spreja za zaštitu kose od UV zračenja. Na kraju dana, ostatke ovih preparata, kao i znoja, peska i morske vode, treba ukloniti iz kose adekvatnim šamponom. Nakon ispiranja obavezno upotrebite regenerator.

lepotaizdravlje.rs VLG/iStock via Getty Images