Kosa je izgubila sjaj? Evo šta može biti uzrok

by | februar 4, 2021
kosa je izgubila sjaj

Kosa je izgubila sjaj – ovu činjenicu niko ne voli. Zdrava, negovana i sjajna kosa ideal je kome svi težimo. Ali i pored brojnih preparata i tretmana na tržištu, nije lako ispuniti sve uslove kako bi ona upravo tako i izgledala.

Pre svega, zdrava kosa je odraz onog što unosimo u organizam, a potom i nege i stajlinga. Samo zdrava vlas može optimalno da reflektuje svetlost, što i jeste najvažniji preduslov za njen sjaj. Međutim, prečesta i nepravilna upotreba preparata i različitih metoda za stilizovanje oštećuju spoljašnji omotač vlasi, zbog čega kosa deluje mat. Otkrivamo vam najčešće uzročnik gubitka sjaja, kao i načine koji će vam pomoći da oporavite vlasi. (Pročitajte i: Uz ovih pet biljnih preparata, frizer vam nije potreban)

Kosa je izgubila sjaj. Zbog čega?

UZROK 1: Uticaj toplote fena ili prese

Kakva ironija! Feniranje i ispravljanje kose presom garantuju završni efekat sjaja, ali tokom vremena primena ovih metoda može da izazove suprotan efekat – lomljenje i matiranje vlasi. Lomljenje vlasi usled termičkei hemijske obrade (npr. farbanja) može da uzrokuje slabljenje vlasi celom dužinom što neminovno rezultira gubitkom i elastičnosti i sjaja.

Članak se nastavlja posle reklama

Šta možete da preduzmete? Sušite kosu bez fena (samo na vazduhu). Ako ste prinuđeni da je fenirate, pre tog postupka, nanesite zaštitni preparat, te sačuvajte vlas od dejstva toplote. Ukoliko se farbate i redovno fenirate, uvrstite u svoju beauty rutinu masku za intenzivnu negu vlasi.

UZROK 2: Suvi šampon

Bez sumnje, ovaj preparat spasonosno je rešenje u mnogim situacijama. Njegova primena produžava stajling, uvećava volumen i poboljšava teksturu vlasi. Ipak, istovremeno on im i oduzima sjaj. Fine čestice u ovom šamponu umanjuju sposobnost reflektovanja svetlosti. Takođe, ukoliko redovno koristite suvi šampon, ne hidrirate kosu u korenu pa ona postaje suva i mat. (Otkrijte i: Posle nekoliko pranja boja kose vam izgleda očajno? Evo šta radite kako ne treba)

Šta možete da preduzmete? Ograničite primenu suvog šampona na dva ili tri dana izmđu regularnog pranja kose. Kada ga upotrebite, utrljajte regenerativni eliksir za kosu u krajeve. Jednom nedeljno perite kosu šamponom koji nosi oznaku „clarifying“, a koji efikasno uklanja ostatke preparata s kože glave, pritom ne lišavajući vlasi sjaja.

Članak se nastavlja posle reklama

UZROK 3: Farbanje kose

Redovno farbanje izaziva otvaranje kutikule (zbog uklanjanja ili ubacivanja pigmenata), kao i njeno zatvaranje (zbog zadržavanja pigmenata). Tokom vremena, kutikula može da počne da se razdvaja i gubi vlažnost. Svaki hemijski tretman kose, uključujući i farbanje, uzrokuje povećanje poroznosti vlasi i gubitak sjaja.

Šta možete da preduzmete? Bar jednom nedeljno koristite masku za intenzivnu negu i sjaj bojene kose. Eksperti, takođe, savetuju izbegavanje primene preparata koji sadrže alkohol – oni ubrzavaju isušivanje i matiranje vlasi.

Članak se nastavlja posle reklama

UZROK 4: Perut

Isušivanje kože glave (iz bilo kojih razloga) rezultira pojavom peruti, a posledično i mat izgledom vlasi. Zapravo, perut se meša s prirodnim masnoćama kože glave, te ta mešavina oblaže vlas. To za posledicu ima upravo matiranje kose. Osim toga, učestala primena šampona i drugih preparata protiv peruti dodatno isušuje vlasi.

Šta možete da preduzmete? Koristite šampon koji, osim što umanjuje količinu peruti, optimalnohidrira i kosu i kožu glave. Nakon ispiranja kose, utrljajte malo regeneratora, ali samo od sredine vlasi do krajeva. Tako ćete im obezbediti hidrataciju, a nećete narušiti delvanje materija koje uklanjaju perut s kože glave.

Članak se nastavlja posle reklama

UZROK 5: Ishrana

Čak i u slučaju da se vaša ishrana generalno klasifikuje kao zdava, ako povremeno umete da se počastite nekom poslasticom ili grickalicama, moguće je da uskraćujete sebi nutrijente neophodne za sjajn kosu.

Šta možete da preduzmete? Kosa je primarno proteinska materija, zbog čega je konzumiranje proteina od ključnog značaja za očuvanje jakih i sjajnih vlasi. Ishrana s optimalnom količinom belančevina najvažniji je uslov za zdravu i sjajnu vlas. Isto važi i za omega-3 masne kiseline – radi zdrave produkcije sebuma. Nastojte da vaš svaki dan sadrži kombinaciju zdravih masti i proteina. Npr. uzmite puding od čija semenki za doručak, a ribu za večeru.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rs