Ispucali krajevi kose – kako sprečiti da dođe do toga

Budite nežni prema kosi

by | 1 aprila, 2020
ispucali krajevi kose

Ispucali krajevi su problem koji ne zaobilazi ni jedan tip kose. Kratka, duga, kovrdžava, ravna, plava, crna, ni jedna nije imuna na ovaj vid oštećenja. Greška je, verovatno, negde u održavanju i negovanju.

 

Ispucali krajevi se često javljaju i kada do toga dođe najbolje rešenje je šišanje. Ako volite dugu kosu i ne želite da je skraćujete zbog nastalog problema, pokušajte da uradite sve da do toga ne dođe. Šta je to u vašoj rutini što dovodi do pucanja krajeva?  Evo najčešćih grešaka koje do toga dovode.

Ispucali krajevi od čestog pranja kose

Profesionalni frizeri savetuju da kosu peremo najviše tri puta u nedelju dana. To je problem za sve one kojima se kosa brzo masti, ša se u tim slučajevima dešava da peru kosu svakodnevno.

To je, međutim, kontraproduktivno i dovodi do pojačanog mašćenje kose. Sa druge strane, prekomerno pranje kose dovodi do njenog oštećenja. To je posledica ispiranja prirodnog sebuma, odnosno onog sloja sebuma koji štiti dlaku, te je zbog toga dlaka podložnija pucanju.

tus devojka zdravlje

Nepravilno i prečesto češljanje/feniranje

Ispucali krajevi se javljaju kada češljate kosu više od jednom dnevno, što se već smatra prekomernim češljanjem. Iako vam ne izgleda tako, svaki put kad izvršite agresiju na dlaku ona postaje podložnija pucanju. Dakle, jednom u toku dana, najbolje je ujutru očešljajte kosu i pustite je da diše tokom dana.

kosa cesljanje devojka

Kosu nemojte da češljate kada je mokra, odmah posle pranja, jer je tada dlaka posebno osetljiva. Najbolje je da je raščešljate pre nego što krenete sa pranjem kose.

I na kraju povedite računa o četki ili češlju kojim se češljate. Birajte one sa širokim razmakom između zubaca i neka budu drveni jer su nežniji prema vašoj kosi.

 

Sušenje kose peškirom

Kada operete kosu uglavnom je umotate u peškir kako bi on pokupio svu tečnost. Ono što ne treba da radite je da trljate kosu peškirom, kako biste je prosušili. Na taj način direktno oštećujete dlaku, ona brže puca.

Umesto peškira možete da koristite običnu pamučnu majicu, jer će ona biti nežnija prema vašoj kosi.

Preterujete sa stilizovanjem kose

Budete oprezni po pitanju feniranja kose. Isto to se odnosi i na peglanje kose peglom, ili uvijanje kose pomoću pegle ili figara. U svim tim situacijama dlaka se izlaže toploti i podložnija je pucanju.

Farbanje kose

Farbanje kose i izvlačenje pramenova, su tretmmani koji su agresivni po našu dlaku. Zbog toga ih ne radite previše često. Koristite češće prelive ili neki preliv koji ćete napraviti u kućnoj radinosti, jer ćete time povratiti sjaj i izbeći loš farbe uticaj na kosu.

Poznati frizer savetuje: Ofarbana i sređena kosa i u izolaciji

Ne preterujte, sve što je umereno je bolje. Vaša kosa će vam biti zahvalna ukoliko je pravilno negujete. Pramenovi neće biti ispucali, a šišanje neće biti neophodno. Dozvolite svojoj kosi da diše.

lepotaizdravlje.rsGuliver/Getty

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.