Categories Lice

Zima i suva koža nažalost idu zajedno, ali postoji način da pobedite ovaj problem

Kraće se tuširajte

Guliver/Getty Images
Guliver/Getty Images

Niske spoljašnje temperature prosto nas mame da uobičajeno jutarnje tuširanje pretvorimo u polusatno orgijanje toplom vodom. Koliko god nam to prijalo, boravak u lažnim tropima koštaće nas lipidnog sloja kože – kompleksa masnih kiselina koje su takvog sastava da sprečavaju gubitak vlage u koži.

Da na kraju ne biste imali zmijsku kožu, smanjite temperaturu mlaza vode na najnižu moguću – ili bar smanjite trajanje tuširanja na manje od 15 minuta. Taj sloj zaštitnih ulja uklanja se i redovnim brijanjem. U tom slučaju, postarajte se da krema za brijanje koju koristite sadrži ulje aloe vere i mineralna ulja.

Ne perite ono što ne morate

S obzirom na to da sapun deluje štetnije na lipidnu barijeru u vašoj koži nego vruća voda, predlažemo vam da redukujete upotrebu tog preparata na intimne delove i pazuh. U slučaju svih drugih delova tela, koristite gel za tuširanje, i to samo nekoliko puta nedeljno. Voda će sama dobro odraditi postupak čišćenja. Znoj se sastoji od vode i elektrolita koji se lako speru i bez upotrebe sapuna.

Ali, avaj, ne možemo da zaobiđemo pranje ruku – što je glavni uzrok pojave ogrubele kutikule. Ipak, sredstva za čišćenje koja ne sadrže sapun predstavljaju alternativno rešenje koje manje isušuje ruke.

Ljudima koji imaju veoma suve ruke, preporučujemo da koriste tečne sapune koji sadrže dimetikon, silikonsko ulje koje formira zaštitni, vodootporni sloj koji sprečava dehidrataciju i štiti kožu od dejstva iritirajućih sredstava za pranje.

Uklonite otpatke

Ako se na površini kože već nalaze naslage mrtvih ćelija, teško da će koža moći da upije kremu onako kako bi trebalo. Da biste “raščistili” put za dejstvo hidratantne kreme na normalnoj koži, izvršite nežan piling jednom nedeljno i to koristeći sredstvo sa zrnastim skrabom.

Žene kojima je koža već polusuva, trebalo bi da izbegavaju piling u korist hidratantnog losiona koji sadrži alfa-hidroksilne kiseline. Ovi preparati ne samo da skidaju mrtve ćelije sa površine kože, nego i hidriraju kožu vezujući molekule vode.

Upozorenje: alfa-hidroksilna kiselina može da iritira kožu na kojoj postoje crvenilo, svrab ili pukotine. Dakle, žene koje imaju simptome izuzetno suve kože treba da se drže gelova za tuširanje koji razmekšavaju, losiona bogatog sadržaja ili krema koje im preporuči lekar, sve dok pomenuti simptomi ne prođu.

Pročitajte i… Šta je stvarno čuvena “crna maska” i koliko nas može podmalditi

Kliknite na sledeću stranu…

3 komentara

  1. Moj najveci problem u zimskim danima sa suvom kozom je na rukama. Dlanovi su mi toliko suvi i ispucali da sam prinudjena da mazem kremu za ruke u velikim kolicinama.

  2. Ja sam alergicna na skoro sve kreme,a koža mi se jako peruta ali ruski dermatolog mi je dao njegovu kremu, ideal balance i konacno .nisam kao stara baba-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA