Micelarna voda – svugde je viđamo, a evo čemu tačno služi

by | novembar 19, 2020
Micelarna voda

Zavirite u ormarić poznatih ličnosti, kozmetičara ili bilo kog ko ima besprekornu kožu i velike su šanse da ćete videti flašicu u kojoj je micelarna voda. Dugo poznat u Francuskoj, ovaj proizvod za negu kože izgleda poput obične vode, a postao je popularan iz više razloga. Pored toga što uklanja šminku, on čisti i tonira kožu uz samo nekoliko laganih poteza vatom. (Pročitaj: Sprečite upale, infekcije i bubuljice – birajte kozmetiku s ovom biljkom)

Micelarna voda je kombinacija prečišćene vode, hidratantnih sastojaka i aktivnih supstanci (tenzida). Njeni molekuli se prirodno grupišu i stvaraju micele, koje na prljavštinu i ulje deluju poput magneta.

Kada brišete lice vaticom natopljenom micelarnom vodom, micele se lepe za pamuk. Istovremeno, sa kože povlače šminku, sebum i drugu nečistoću. Formula im je toliko lagana i nežna da ih nije potrebno ispirati, što znači da hidratantni sastojci ostaju na koži sve dok ga ne upije.

Članak se nastavlja posle reklama

Iako ne sadrži alkohol ni druge agresivne sastojke, micelarna voda uklanja čak i vodootpornu šminku, bez bilo kakvih iritacija. (Pročitaj: Da li pri čišćenju lica primenjujete pravilo 60/30?)

micelarna voda

Kom tipu kože odgovara micelarna voda?

Kada je reč o tipu kože, micelarna voda je univerzalno prihvatljiv proizvod, sa posebnim formulama za suvu, masnu, osetljivu i mešovitu kožu. Idealna je i za onu sklonu aknama jer uklanja prljavštinu i otčepljuje pore bez isušivanja kože.

Članak se nastavlja posle reklama

U ponudi je velik broj preparata, od onih na bazi ceramida, do onih sa prebiotskim dodacima koji hidriraju i omekšavaju kožu. Limunska kiselina ima efekat pilinga, pa uspešno uklanja mrtve ćelije i višak ulja. Istovremeno pomaže koži da upije druge proizvode poput tonera, seruma i hidratantnih krema. Različiti biljni ekstrakti (npr. krastavac i ječam) umiruju kožu i pružaju joj antioksidativnu zaštitu.

Suvoj koži prijaju formulacije sa glicerinom, vitaminom E i ekstraktima algi, a oni sa masnom kožom treba da odaberu micelarnu vodu sa česticama uglja koji posebno delotvorno apsorbuje prljavštinu i masnoću iz pora. (Pročitaj: Hejli Biber otkriva kako neguje lice i kosu)

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver