Saveti za početnike – kako gajiti sobne biljke

by | 19 novembra, 2020
Gajenje biljaka

Možda spadate u one koji bez problema uzgajaju čak i zahtevne biljke, ali ako ste u drugoj grupi ljubitelja cveća koji nemaju sreće sa istim, primenite savete iskusnih cvećara i uskoro će vaš stan ispuniti zelenilo i nežne, cvetne arome. Kada se naoružate znanjem i strpljenjem, gajenje biljaka neće biti teško.

Prave informacije
Pre nego što krenete u cvećaru, informišite se o tome šta kojoj biljci prija. Ne odgovara svakoj svetao prostor, ni često zalivanje. Odaberite one kojima će prijati uslovi u vašem stanu (temperatura, količina svetla…) Ne ustručavajte se da potražite savet od prodavca. Važno je da znate na kom će tačno mestu biljka stajati. Da li će ulepšavati trpezarijski sto, policu za knjige ili prazan ćošak pored ugaone garniture? Ne kupujte nasumično, već osmislite kakav prostor zapravo želite. (Pročitaj: Neka vas po povratku s posla sačeka mirišljav stan)

biljke za pročišćavanje vazduha

Adekvatna saksija
Da bi mogla da raste, biljci je potreban određen prostor. Međutim, čak i tu treba biti oprezan. Nekom cveću prija da korenje bude zbijeno, dok je za druge idealna velika, prostrana saksija. Ako je biljka višegodišnja, verovatno ćete u nekom trenutku morati da je presadite kako zbog nedostatka prostora ne bi uvenula. Vodite računa da joj tom prilikom ne oštetite korenje.

Gajenje biljaka

Gajenje biljaka

Budite fleksibilni
Ne treba se slepo pridržavati dobijenog uputstva. Svakodnevno zalivanje verovatno nije potrebno, ali to ne znači da u međuvremenu na biljku treba da zaboravite. Opale latice, žuti listovi ili suva zemlja pokazuju da nešto treba promeniti. Što pre otkrijete problem, veća je verovatnoća da ćete ga rešiti.

Zalivanje
Dobro se raspitajte na koji način treba da zalivate koju biljku. Neke od njih ne rastu u zemlji i uopšte se ne zalivaju, već samo potapaju kako bi vazdušno korenje upilo vodu. (Pročitaj: Unesite dah elegancije u svoj enterijer – nabavite orhideje)

Da ne bi došlo do truljenja, pre zalivanja proverite da li je ono uopšte potrebno. Ako je zemlja ispod površinskog sloja lepljiva i mokra, odložite navodnjavanje za neki drugi dan. Učestalost zalivanja ne zavisi samo od vrste biljke, već i od godišnjeg doba, temperature i vlažnosti vazduha, kao količine sunčeve svetslosti…Nepisano pravilo glasi da je leti cveću potrebno malo više vode nego u hladnim mesecima.

Prihrana
Mnogi ne žele da kupuju prihranu jer smatraju da je to samo nepotrebna stavka u budžetu i da biljka i bez nje može lepo napredovati. To nije tačno. Neke vrste u prirodi uspevaju u ekstremno lošim uslovima, ali ima i onih koje bez dodatnog đubriva neće pružiti svoj maksimum. (Pročitaj: Vazdušna biljka kojoj ćete teško odoleti, a lako je uzgajati)

lepotaizdravlje.rsGetty via Guliver, Pexels, Instagram

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.