Mit vs. realnost: Važnost SPF-a i pravilna zaštita od UV zračenja

by | jun 23, 2019

Koliko ste puta mesec dana pre početka sezone sunčanja saslušali i iščitali gomilu saveta za adekvatnu zaštitiu od sunca, tokom leta i koliko ste puta na iste zaborvaile, već prvog dana na plaži? Neumereno izlaganje suncu vodeći je uzrok za sve vidljive znakove starenja kože, UV zračenje primarni je uzrok bora, flekica i depigmentacije kože, kao i smanjene elastičnosti kože.

Kako bismo vam pomogli da se pravilno zaštitite od sunca, danas vam pišemo o pravilnoj i adekvatnoj zaštiti od sunca i razbojamo sve zablude koje ste o sunčanju do sada čule…

1. Dovoljno je jednom dnevno namazati kremu sa SPF-om

Članak se nastavlja posle reklama

Ako ste na plaži tokom celog dana, jedno mazanje kremom za sunčanje gotovo vam ništa ne znači. Poželjno bi bilo, da se namažete na svaka 2 sata, kako biste tokom celog dana, postepeno gradili intenzitet zaštite od sunca.

2. Krema za sunčanje nema rok trajanja

Gotovo sve kreme za sunčanje možete koristiti u vremenskom rasponu od dve godine, nakon čega one gube svoje dejstvo i poželjno bi bilo da ih bacite, ili jednostavno izostavite iz svoje rutine. Znak da se nešto u njenom sastavu promenilo je promena boje i strukture kreme i kada to uočite, definitivno bi trebalo da prestanete da je koristite.

Članak se nastavlja posle reklama

3. Make up štiti lice od UV zračenja

Ako ni jedan make up proizvod koji koristite u sebi ne sadrži SPF, ne postoji šansa da će šminka zaštititi vaše lice od UV zračenja. Da bi vaše lice bilo potpuno zaštićeno od sunčevog zračenja, crvenila i opekotina, idealno bi bilo da kremu sa SPF-om nanosite svakodnevno, kao podlogu vašem make up-u.

Članak se nastavlja posle reklama

4. Važno je mazati se i kada ste u hladu

To što se iznad vas nalazi određena senka, koja pravi hlad i čini se da niste direktno izloženi suncu, nikako ne umanjuje činjenicu da je važno da namažete kožu i zaštitite se na vreme, jer čak i sekundarno UV zračenje može izazvati crvenilo i opekotine na koži.

Članak se nastavlja posle reklama

Znamo da postoji mnogo vas, koji niste ljubitelji preteranog mazanja kože, ali kako se kozmetička industrija toliko proširila i napredovala u poslednje vreme, sigurni smo da ćete pronaći idealan proizvod za sebe, koji nije gust, masan i lako se razmazuje, a u sebi ima SPF i pružiće vašoj koži adekvastnu zaštitu od sunca, koja je izuzetno važna, kako bismo sprečili ozbiljnija oboljenja kože.

Foto: @lookea.me

Članak se nastavlja posle reklama

4 načina da se zaštitite od melanoma

Tagovi: