Mokra kosa: Kako je pravilno tretirati?

Zdravlje i izgled kose zavisi i od načina na koji tretitrate vlasi dok su još uvek vlažne. Ekspeti otkrivaju kako da ih zaštitite od oštećenja

by | februar 25, 2021
mokra kosa - kako je pravilno tretirati

Mokra kosa zahteva specifičan tretman. Kada su vlasi vlažne, njihov površinski sloj, sačinjen od pločastih ćelija koje se preklapaju poput krljušti, uvećava se. To privremeno narušava i strukturu dlake. Posle pranja, većina nas ne tretira baš nežno svoju kosu. Grubo je trlja peškirom, ili pak četkom/češljem, pokušavajući da odmrsi vlasi. Dobra vest je da ovaj negativni trend u tretiranju kose može lako da se prekine, te da se usvoje određene navike koje će osigurati pravilnu negu i zaštitu vlasi. (Pročitajte i: Skalp detoks: Zdrava koža glave i bujna kosa u samo tri koraka)

Mokra kosa „voli“ pamuk!

Pravilan tretman vlasi počinje tokom pranja. Kada isperete regenerator, prebacite tuš na hladnu vodu i isperite vlasi još jednom. Tako ćete poravnati kutikulu. Potom, pokupite kosu i nežno iscedite višak vode. Sada je ključan izbor peškira. Materijal grube teksture oštetiće kutikulu. Upravo zbog toga, umotajte vlasi u peškir od mekog pamuka. Slobodno možete upotrebiti i staru, pamučnu majicu! Gustina niti ove tkanine neće prouzrokovati oštećenja površinskog sloja vlasi.

Pažljivo s češljem! 

Idealno bi bilo da očešljate i razmrsite kosu pre nego što odete pod tuš. Ukoliko je potrebno da raspletete neki čvor u kosi, učinite to prstima tokom pranja, dok je ona pod dejstvom regeneratora. Nakon tuširanja/pranja kose, upijanja viška vode mekim, pamučnim peškirom. Potom očešljajte vlasi četkom s fleksibilnim zupcima koji ih neće oštetiti. Proces češljanja uvek započnite od krajeva. Zatim postupno idite ka korenu. Tako se vlasi neće previše povlačiti celom njihovom dužinom. (Otkrijte i: Da li ste sigurni da radite pravu stvar: Šta vaša kosa ne voli?)

Intenzivnom hidratacijom do bolje zaštite vlasi

Obavezno uključite regenerator koji se ne ispira u svoj režim nege. Na ovaj način obezbedićete veći stepen hidratacije vlasi i zatvoriti kutikulu, a time i bolje zaštititi vlasi. Birajte proizvode u skladu s tipom vaše kose. Tako ćete zadržati vlagu, a nećete narušiti teksturu. Ukoliko vam je kosa tanka, koristite blage regeneratore na bazi vode. Oni će vlasima obezbediti dovoljno vlage, a neće uzrokovati mašćenje. Ako je vaša kosa gusta i oštra, posegnite za hranljivim balzamom. Generalno pravilo je da se on nanosi na vlažnu kosu, od sredine vlasi ka krajevima.

 

lepotaizdravlje.rsDavid De Lossy/Photodisc