Na koji način kofein utiče na kožu i kosu?

by | oktobar 13, 2021
kofein

Osim što se većina nas budi uz šolju kafe, glavni sastojak ovog neizostavnog jutarnjeg napitka – kofein – ima i brojne druge koristi, recimo kad se primeni na koži i kosi.

Kofein je materija koja se prirodno nalazi u sastavu zrna kafe i listova čaja, kao i u zrnima kakaovca i kola orahu. Reč je o stimulativnoj materiji koja deluje na centralni nervni sistem – obezbeđuje trenutni priliv energije, te se smatra psihoaktivnom supstancom s najširom primenom u svetu. Pa na koji način onda ona deluje na kožu i kosu?

Kofein u rutini nege

Kao alkaloid – koji je primarno sastavljen od vodorastvorljivog azota – kofein lako prodire kroz dermis (dublji sloj kože). Onaj iz kafe, čaja i drugih biljnih izvora deluje kao antioksidans, što znaci da neutrališe dejstvo slobodnih radikala i sprečava oksidativni stres (oba faktora ubrzavaju proces starenja). Kofein izaziva skupljanje krvnih sudova. Zahvaljujući tome, ublažava otečenost lica, naročito oko očiju. To znači da je od velike pomoći u delovima u kojima se obično zadržava tečnost u tkivima. Pored toga, ova supstanca stimuliše cirkulaciju u sitnim krvnim sudovima. Kada se primenjuje na koži glave, kofein može da zaustavi opadanje vlasi te stimuliše njihov ponovni rast.

Pročitajte i… Zbog čega niacinamid uživa sve veću slavu na kozmetičkoj sceni?

Kako se koristi?

Kofein je tipičan sastojak antirid preparata, jer može da ublaži otoke, ali i da posvetli kožu (ponekad se kombinuje s vitaminom K, za koji je utvrđeno da rešava problem tamnih podočnjaka). Zatim, ima ga u kremama za kožu vrata – zbog efekta zatezanja, kao i u losionima za telo – radi poboljšanja teksture kože (npr. celulit). Kofein se u kozmetičkim preparatima često uparuje s vitaminom C, koji podmlađuje i pojačava njegove efekte. Kad je o rastu kose reč, dobra cirkulacija u koži glave od presudnog je značaja, zbog čega stručnjaci preporučuju upotrebu šampona i regeneratora koji sadrže ovu supstancu. Ako je u pitanju blaži oblik opadanja kose, primena kofeinskih preparata biće dovoljna. U slučaju izraženog gubitka vlasi, preporučuje se, ipak, kombinovana terapija minoxidilom i kofeinskim preparatima za kosu.

L&Z izbor

U trenutku izglađuje bore i nepravilnosti čineći kožu blistavom: Vichy Liftactiv Supreme dnevna nega za normalnu do mešovitu kožu

Koriguje prve znake starenja na okoloočnoj regiji i pomaže u zaštiti od agresivnih uticaja iz spoljašnje sredine: Nuxe Crème Prodigieuse Boost® multikorektivni gel-balzam za područje oko očiju

Kao stvorena za kožu kojoj je neophodna dodatna ishrana i hidratacija: Dr. Colić Detoxing Kofein maska

Za zategnutu i glatku kožu tela: The Body Shop Spa of the World™ Ethiopian Green Coffee Cream

S vremenom kontinuirano ojačava skalp i sprečava opadanje kose:.Kérastase Genesis Serum Fortifiant Hair Serum

INFO PLUS Kofeinski preparati naročito su delotvorni kad se rashlade ledom, ili kad se nanose rolerom za lice (na oba ova načina ubrzava se cirkulacija i ublažava upalni proces).

lepotaizdravlje.rsPR