Zbog čega niacinamid uživa sve veću slavu na kozmetičkoj sceni?

by | septembar 21, 2021
niacinamid

Kada je o aktivnim sastojcima kozmetičkih preparata reč, do nedavno, niacinamid (derivat vitamina B3) više se percipirao kao korisno pomoćno sredstvo nego kao glavni akter. Međutim, situacija se sada menja!

Popularnost niacinamida neprekidno raste. Pre tri godine, ovaj sastojak bio je na trećem mestu po učestalosti u sastavu antiejdžing preparata velikih kozmetičkih brendova. No, zbog posebno stresnog perioda u poslednjih godinu dana, koji je negativno uticao i na naše mentalno stanje i na našu kožu, on je “katapultiran” do statusa obaveznog sastojka većine preparata. Brojni su razlozi za to! Ovaj antioksidant hidrira kožu, održava njenu zaštitnu barijeru, olakšava terapiju akni, pigmentacija i bora, a pritom ne uzrokuje iritacije. Drugim rečima, niacinamid može da deluje podjednako efikasno kao i ostale aktivne materije, ali bez pojave crvenila i isušivanja kože, što one neretko uzrokuju. Štaviše, niacinamid umiruje kožu, učvršćuje je i ujednačava njenu teksturu. Otkrivamo vam još dve važne informacije o ovoj kozmetičkoj zvezdi.

Niacinamid: Glavne i sporedne uloge

Niacinamid pospešuje produkciju ceramida, koji obezbeđuju jačinu i optimalnu hidriranost zaštitne barijere. Pored ove primarne uloge, on ispoljava i druge koristi. Ova materija istovremeno pruža i antioksidativno i antiupalno dejstvo. Neutrališe i ublažava upalnu reakciju u koži, koja može biti posledica UV zračenja. Osim toga, niacinamid je blažeg dejstva i stabilniji je od vitamina C, koji je takođe veoma zastupljen u proizvodima za negu, pogotovo onima za osetljivu kožu.

Pročitajte i… Pravilno kombinovanje kozmetičkih sastojaka – šta nikako ne treba mešati

Kako da ga koristite?

Ukoliko ujutro nanosite na kožu lica serum sa vitaminom C, sačekajte da ga koža upije, te nakon toga stavite serum/hidratantnu kremu sa niacinamidom. Pri kombinovanoj primeni niacinamida i druge iritirajuće aktivne materije, kao što je retinol ili vitamin C, primećeno je da niacinamid povećava prag tolerancije kože. Uveče, nakon temeljnog čišćenja lica, ekfolijacije, toniranja ili primene retinola, ponovo nanesite preparat sa niacinamidom (formulu sa najmanje 2% ove materije).

lepotaizdravlje.rs Liudmila Moseichuk/iStock via Getty Images