Činjenice koje ne znate o ženskom telu

by | 3 februara, 2020

Žene su bile i ostale misterija

Da bi postigle perfekciju žene se trude da uvek budu dobro našminkane, da lepo mirišu i imaju urednu frizuru. Međutim, nije uvek tako, telo je to koje nije uvek u skladu sa željama. A činjenice govore da postoji nešto što o ženskom telu sigurno niste znali.

Ženski vrat je super fleksibilan

Muškarci reaguju usporeno na zvuke i dešavanja oko njih i obično se celim telom okreću ka izvoru zvuka. Žene reaguje brže i tako što okreću glavu u pravcu zvuka, a sve zahvaljujući pokretnijem vratu.

 

zdravlje vrat

 

Žene bolje koriste reči

Žene bije glas da pričaju više od muškaraca. To nije samo stvar navike, već u ženskom telu postoji višak posebnog proteina – FOXP2 koji omogućava izgovaranje oko 20.000 reči dnevno, dok je za muškarce taj prosek 7.000 reči.

Fitnes udvoje: Trening sa voljenom osobom nikada nije delovao zabavnije!

Žene se brže vezuju

To je i blagoslov i prokletstvo. Zbog viška oksitocina, žene se brže i više vezuju za ljude, životinje, decu, prijatelje… Oksitocin je takođe zadužen i za dojenje.

Žene se brže opijaju

Žensko telo sadrži manje vode koja pomaže u metabolizmu alkohola i enzima koji se naziva dehidrogeneza. Sve to znači da se alkohol zadržava u organizmu duže i sporije se procesuira.

 

vino zene

Žene bolje podnose bol

Da li ste znali da uspomena na prethodno pretrpljen bol utiče na budući osećaj bola? Ovo je drugačije kod žena i muškaraca. Iako su osetljivije na bol, žene ga brže zaboravljaju, pa im sledeće iskustvo bola nije toliko stresno i bolno.

Porođaj mnogo menja žensko telo

Vaše telo nikada neće biti isto nakon porođaja. Cerviks se višestruko uvećava kako bi prošla beba.

zene promena telo

 

Žensko telo se stalno menja

Možda ste završile sa pubertetom, ali promene u telu ne prestaju tada. Ali ne samo da vaši mišići nastavljaju da rastu, već i vaš frontalni korteks zadužen za donošenje odluka nastavlja da se razvija. Nikada nije kasno da razvijete neke zdrave navike.

Koža kod žena je veoma osetljiva

Koža žene je 25 odsto tanja nego koža muškarca. Koža žene je osetljivija na dodir i druge stimulacije, ali i brže stari. Zato se kod dama pre javljaju finije linije po koži.

 

Žene dva puta proživljavaju adolescenciju

Hormonski udar koji doživljavamo kao tinejdžerke javlja se još jednom u toku života i to oko 45. godine života. Vaši hormoni promeniće se još jednom u perimenopauzi, piše b92. Neredovni ciklusi, noćno znojenje, promene raspoloženja i sve one tinejdžerske ludorije – sve to vas čeka u zrelom dobu.

Foto: Guliver/Getty; Yuliya-Kosolapova, Kelsey-Chance

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.