Sve lepša i lepša koža

by | 9 avgusta, 2009

Predstavljamo vam osam noviteta u vezi sa negom i lečenjem kože, oni uklanjaju bore, oštećenja od sunca, celulit i još mnogo toga!

U poslednje tri godine na tržištu se pojavilo više noviteta u kozmetičkoj industriji nego u celoj prethodnoj deceniji. No, nevolja je u tome što su se u prodaji istovremeno našli brojni proizvodi i procedure koji „garantuju“ večnu mladost i zategnutost lica. Zbog toga se nameće logično pitanje: Kako prepoznati razliku između prave, delotvorne inovacije i još jednog veštog trika? Pa, na osnovu rezultata!

Lepota i zdravlje - sve lepsa koza

Filer brze primene i dejstva
Novi kozmetički preparat zove se „Juvederm“ i u kategoriji je filera koji se ubrizgavaju u kožu lica. U pitanju je gel na bazi hijaluronske kiseline (prirodni humektant kože), a može da se koristi za „brisanje“ sitnih bora, smanjenje podočnjaka i tamnih kolutova oko očiju, kao i za uvećanje usana. Prednost novog preparata jeste ta što, za razliku od ostalih filera, ne uzrokuje oticanje kože lice naročito osetljivih pacijenata. „Juvederm“ će biti pravi izbor za ženu koja želi da uveća usne i izađe u grad već iste večeri. U odnosu na filere koji se već duže vreme primenjuju – restilajn i perlajn – novi preperat ne uzrokuje pojavu primetnih otoka na koži. Uostalom, eksperti smatraju da je osnovni razlog blažih reakcija na tretman to što je nova formula ređe konzistencije i ubrizgava se u manjoj količini. Ali, zato su i efekti diskretniji. „Juvederm“ je odličan za uvećanje usana, ali restilajn i dalje ostaje najefikasnije rešenje za tretman dubokih bora.

 

 

 

Odeća koja smiruje suvu i osetljivu kožu
Majice „DermaSmart“, kao i duže gaćice iz iste kolekcije, napravljene su od prozračnog materijala, tankih, svilenkastih niti, što značajno umanjuje efekte trenja odeće o kožu. Kada neko pati od ekcema, psorijaze ili ekstremno suve kože, čak i najblaže trenje odeće o kožu može da izazove osećaj grebanja. Tvorci „DermaSmart“ kolekcije koristili su materijale koji nisu tretirani formaledehidom i bojama, a modeli su sašiveni tako da budu ležerni i da ne prianjaju uz telo. Pogodna je da se tokom zime nosi kao veš, a tokom leta kao pidžama.

 

Krema koja sprečava pojavu kancera kože
Primena preparata za sunčanje umanjuju rizik od kancera kože, jer blokiraju zračenje ultravioletnih zraka. Ali, šta će se desiti ako slučajno ne namažete određeni deo kože i izgorite na suncu? Pa, upotrebićete novu kremu, „Dimericine“, u čijem je sastavu enzim koji „popravlja“ oštećenja DNK nastala dejstvom sunca. Rezultat? Manje naborana koža i smanjen rizik od pojave kancera bazalnih ćelija, što je najčešći oblik raka kože. Ova krema će se, nakon odobrenja Udruženja američkih dermatologa, prodavati na recept. Do tada, druga kompanija nudi „Remergent DNA Repair Formula“ koji sadrži sintetičku verziju enzimske tehnologije upotrebljene za stvaranje „Dimericine“ kreme.

Serum koji ravna površinu kože

Žene koje pate od melazme ili hiperpigmentacije (izražene tamne mrlje na licu) do sada su mogle da koriste tek nekoliko preparata. Na svu sreću, situacija se menja nabolje. Kozmetička kompanija „Neova“ proizvela je serum („Neova Manganese Skin Brightening Serum“) koji u osnovi sadrži mangan – mineral koji blokira produkciju melanina, pa tako i redukuje dispigmentaciju kože lica. Delotvornost novog preparata naučno je potvrđena u ispitivanju izvršenom na Sinaj klinici u Njujorku. Kod ispitanica, koje su u periodu od dvanaest nedelja koristile serum, primećeno je smanjenje hiperpigmentacije za najmanje 30%. I, ovde nije kraj dobrim vestima. Naučnici su utvrdili da glukozamin, koji je u sastavu kozmetičke linije „Definity“ kompanije „Olay“, takođe redukuje produkciju melanina, dok istovremeno vrši piling kože. Dermatolozi zato preporučuju kombinovanu upotrebu preparata na bazi glukozamina i mangana, jer svaki od njih na drugi način rešava problem sa kožom.

 

Uklanjanje bora bez primene lasera

Tretmani CO2 laserom nekada su bili najefikasniji način „brisanja“ sitnih bora. No, najveći problem bio je u tome što većina pacijentkinja nije mogla da toleriše oporavak od dve-tri nedelje. A onda su se pojavile neablativne metode, poput YAG lasera, koje manje iritiraju kožu, ali zato zahtevaju šest ili više tretmana. Sada se na tržištu pojavio „Portrait Plasma“, ambulantni tretman pomoću ručnog aparata, koji zagreva kožu nitrogenskom plazmom, stimuliše produkciju kolagena i izravnava sitne bore. Prvi rezultati primetni su već nakon nedelju dana. Iako primena nove tehnologije uzrokuje crvenilo lica, ono se ipak povlači za pet dana. Istraživanja pokazuju da primena „Portrait Plasma“ tretmana redukuje bore i do 60%. Seansa traje od 15 do 45 minuta, u zavisnosti od dela kože koji se tretira, a procedura se u većini slučajeva obavlja pod lokalnom anestezijom.

 

Lepota i zdravlje - sve lepsa koza

Efikasniji vitamin C koji se ne razgrađuje brzo

Vitamin C je vrlo efikasan antioksidant, ali mu je mana to što se pod dejstvom svetlosti i vlage brzo razgrađuje, zbog čega ga je teško upotrebiti u kozmetičkim proizvodima. Kozmetičke kompanije pokušale su da reše ovaj problem pakovanjem preparata sa vitaminom C u neprozirnu ambalažu, ili čuvanjem antioksidanta u tečnosti, u odvojenim posudama.
Međutim, stvaranje kristalizovane forme ovog vitamina rešilo je osnovni problem. Ovaj sitni prah može direktno da se primeni na kožu, ili da se pomeša sa kremom pre njenog nanošenja. Jedina mana ovog postupka jeste ta da losion (ili krema), u koji ste umešali vitamin C u prahu, zadržava svoju efikasnost samo 24 sata. „Dr. Sebagh Vitamin C Powder Cream“ i „Philosophy Hope and Prayer Vitamin C Powder“ jesu dva sjajna proizvoda iz ove vitaminske kategorije.

 

Sredstvo protiv celulita koje donosi trajne rezultate
Iako su endermologija (dubinska masaža pomoću ručnog masažera) i „VelaSmooth“ (dubinska masaža + terapija radiotalasima i svetlošću) efikasne mere protiv celulita, rezultati nestaju nakon prekida tretmana. Aparat „Accent“, koji emituje radio talase i već se koristi za podizanje luka obrva, pokazao se podjednako efikasnim i u uklanjanju celulita, i to uz dugotrajnije rezultate. Ispitivanja efikasnosti ovog aparata, izvršena u SAD, pokazala su da šest dvadesetominutnih sesija, svake dve nedelje, smanjuju obim butina u proseku za 2,5 cm i značajno ublažavaju izgled pomorandžine kore. Najbolje od svega jeste to što su rezultati prisutni čak pola godine! Eksperti zato smatraju da će ženama biti potreban jedan ovakav tretman godišnje, a budući da se „Accent“ već koristi u mnogim ordinacijama u SAD, njegova šira primena na celulit očekuje se tokom ove godine.

Mejkap koji usporava starenje

Dekorativna kozmetika sadrži UV filtere, hidratantne materije i svetlucave mikročestice koje maskiraju bore. Vrlo malo dekorative sadrži anti-aging sastojke. Odnedavno je američka kompanija „True Cosmetics“ predstavila novu liniju proizvoda sa visokim sadržajem idebenona – najefikasnijeg antioksidanta. Tehnolozi ove kompanije postojećim preparatima sa vitaminom C i E (takođe antioksidanti) dodali su i određenu količinu idebenona. Tako je stvorena linija superefikasnih kozmetičkih proizvoda, koja uključuje balzam za usne, osnovu za senku, korektor i podlogu za mejkap.

Tekst: Nataša Ćovin; Foto: Shutterstock

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.