Novi TikTok body positivity trend slavi prirodnu lepotu, a evo i na koji način

by | 12 aprila, 2022
Novi TikTok body positivity trend

Novi TikTok body positivity trend oduševio je korisnike društvenih mreža, a sve je više onih koji su odlučili da ga isprobaju.

Svedoci smo da su društvene mreže često mesto filtera, neugodnih komentara, lažnih osmeha a, generalno, mnogo utiču na mlade i njihovu sliku o sebi. Stoga je predivno videti da se pojavljuju i trendovi za koje se nadamo da su tu da ostanu.

Novi TikTok body positivity trend

Ovaj trend izgleda otprilike ovako: Korisnik koristi filter za ulepšavanje, poput našminkanog lica ili dugačkih trepavica, a uz pesmu Tear in My Heart, na određeni takt, osoba uklanja filter i pokazuje kako njeno lice zaista izgleda.

@lianajadeeI love this trend♬ Tear in My Heart – twenty one pilots


Tako TikTok, ali i Instagram, vrvi od pozitivnih komentara o prirodnoj lepoti i za promenu na društvenim mrežama viđamo lica bez fotošopa. Odličan komentar za body positivity i kritika nerealnih standarda lepote, koji ne jenjavaju uprkos brojnim istraživanjima koja potvrđuju da na mlade uveliko negativno utiču filtrirane fotografije, povećane usne te stanjeni struk.

Uz ovaj trend, poslednji koji se slično ulovio ukoštac s nerealnošću društvenih mreža, bio je kad se prikazao broj kilograma na vagi i dva različita tela koja dočaravaju zašto se ne možemo voditi isključivo time koliko smo teški.

Društvene mreže i ideal lepote

Instagram i TikTok već su neko vreme pod lupom, posebno u Evropskoj uniji, zbog povećane depresije i nesigurnosti kod mladih ljudi, stanja izazvanih onim što viđaju na društvenim mrežama. To je dovelo čak do toga da je Norveška uvela zakon po kojemu svako ko oglašava proizvod na Instagramu ubuduće mora označiti da li je fotografija na neki način izmenjena. To su uradili u nadi da će ljude obeshrabriti i da neće toliko fotošopirati fotografije. Sličan zakon uvodi i Velika Britanija.

Pročitajte i… Norveška zabranila retuširane fotografije

Instagram je zabranio i statuse koji promovišu gubitak kilograma i estetske operacije, a u nekim je državama razmatrana opcija ukidanja lajkova – zbog čega sada imamo opciju da ni niti naši pratitelji ne vide lajkove. Nedavno je i Spark AR, kompanija zadužena za brojne filtere na Instagramu, najavila je da će ukloniti sve efekte povezane s plastičnom operacijom. Zabrana filtera koji licu daju efekt plastičnih operacija poslednja je promena na Instagramu.

Nadajmo se da će se ovaj pozitivan trend nastaviti te da ćemo u neko skorije vreme zaboraviti na ovaj period iskrivljenih ideala lepote.

Izvor ljepotaizdravlje.hr

lepotaizdravlje.rsRidofranz/iStock/Getty Images Plus via Getty Images