Pitali smo specijalistkinju dermatovenerologije: Kako pravilno negovati nokte?

by | februar 18, 2022
Dr Jovana Majstorovic

Pored toga što su estetski važni, nokti predstavljaju ogledalo stanja celog organizma. Često zaboravimo da ih adekvatno negujemo, a neretko ih u želji da deluju lepo i negovano, preagresivno stilizujemo. Odgovor na pitanje kako pravilno negovati nokte donosi nam stručnjakinja platforme DokTok za besplatne medicinske savete.

Piše: spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalistkinja dermatovenerolog

Prosečno, nokti na rukama rastu 3.5 mm mesečno, dok na stopalima značajno sporije, oko 1.6 mm mesečno.

Članak se nastavlja posle reklama

Najčešće oboljenje nokta su gljivične infekcije, sa kojima se makar jednom tokom života susretne skoro 90% stanovništva. Gljivične infekcije na noktima se lako mogu dobiti, na bazenu, plaži, od neudobne obuče, od vlažne sredine, a veoma se dugo i uporno leče.

Lomljivi i krti nokti često su signal nedostataka određenih važnih nutritijenata u organizmu. Melanom se često nalazi u zoni noktiju, pa je veoma važno kontrolisati izgled nokatne ploče, kako bi se na vreme sprečilo širenje ove maligne bolesti.

Kada se sve to uzme u obzir postaje jasno da nega noktiju nije samo estetski, već i zdravstveni imperativ.

Članak se nastavlja posle reklama

negovati nokte

Kako da adekvatno negovati nokte?

Nokti i zanoktice traže hidrataciju kao i ostatak važeg tela. Uveče pred spavanje namažite zanoktice i nokte uljem za negu, to može biti ciljano napravljen proizvod ili, pak, maslinovo, kokosovo ili neko drugo prirodno ulje.

Članak se nastavlja posle reklama

Pročitajte i… Esencijalna ulja za negu noktiju – „uradi sama“ mešavine

Vodite računa da vam stopala i šake ne budu vlažni, jer je to idealna sredina za razvoj gljivičnih infekcija. Uvek obrišite sve nokte i zonu oko njih. Nosite pamučne bele čarape, a na rukama, ukoliko nosite rukavice, menjajte ih maksimalno na sat vremena. Nakon toga operite ruke i dobro ih osušite.

Budite oprezni sa instrumentima za manikir. Čak i ako ih samo vi koristite, važno je da budu sterilisani, čisti i adekvatno čuvani. Nokte secite, najbolje u kadi, ili neposredno nakon kupanja, jer su tada najmekši i najlakše ih je oblikovati. Ukoliko mažete lak na nokte, uvek koristite providnu bazu, kako biste sprečili prebojavanje nokta, što je posebno bitno pri upotrebi tamnijih boja laka za nokte. Lak ukljanjajte uljem za skidanje, nikada ne grebite i ne gulite nokat. Pravite pauzu od korišćenja laka, kako bi se vaši nokti oporavili, ali i kako biste videli kako vaš nokat izgleda kada na njemu nema laka.

Članak se nastavlja posle reklama

Ukoliko primetite da su vam nokti lomljivi, zadebljani, prebojeni ili vidite na njima pigmentne promene koje ranije niste imali, pravo je vreme da se javite dermatologu.

Pročitajte i… Šta vaši nokti govore o vašem zdravlju i ishrani

Ne zaboravite da na ruke namažete kremu sa zaštitnim faktorom, kako biste sačuvali kožu ruku od preranog starenja i pigmentnih promena.

Članak se nastavlja posle reklama

Savetuje vas spec. dr med. Jovana Majstorović, specijalistkinja dermatovenerolog

Doktorka medicine, specijalistkinja dermatovenerologije. Diplomirala na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 2012. godine. Pripravnički staž završila na Vojnomedicinskoj akademiji, nakon čega se godinama bavila sportskom medicinom i ishranom. Ljubav prema koži napokon je ispunila upisom na specijalizaciju 2017. godine, koju je i završila. Članica je Evropskog udruženja dermatovenerologa, kao i Međunarodnog udruženja dermoskopista. Redovno učestvuje na međunarodnim kongresima sa svojim objavljenim radovima. Smatra da je za kvalitetnu, lepu, zdravu i negovanu kožu neophodno raditi i spolja i iz unutra. Upravo koncept holističnog pristupa koži, ali i lepoti nudi svojim pacijentima u ordinaciji Solution na Vračaru.

lepotaizdravlje.rstaratata / iStock via Getty