Categories Lepota

Savet dermatologa: Evo kako da pripremite kožu za zimu

Nega lica 

Koža lica zimi je prva na udaru, pa stoga zaslužuje i duboku zaštitu. Budući da se tipovi kože lica dele na suvu, mešovitu i masnu, potrebno je dobro razlikovati proizvode koji odgovaraju pojedinom tipu u zimskom razdoblju. Prema savetima Manuele Šapro, tokom zime poželjno je napraviti i specijalne antiaging tretmane kako biste izbegli stvaranje bora i starenje kože zbog pojačanog isušivanja. Isto tako, osobe s masnom i mešovitom kožom trebaju redovno koristiti pilinge i hidrantne kreme kako im se ne bi dodatno začepile pore i dovele do pojave akni, a sa druge strane do pojačanog perutanja površinskog sloja kože. Ovakva koža zahteva i redovno čišćenje kod kozmetičara iz istih razloga.

Osobitu pažnju koži treba posvetiti prilikom odlaska na skijanje, jer je tada posebno izložena hladnoći, vetru i ekstremnim vremenskim uslovima, koji podrazumijevaju i štetno UV zračenje. U planinama je stoga potrebno koristiti tzv. cold kreme sa visokim zaštitnim faktorom. Baza takvih krema je pčelinji vosak koji na koži stvara zaštitni film i štiti je od pucanja i isušivanja. U takvim uslovima nije poželjno koristiti hidratantne kreme, jer se na niskim temperaturama u njima smrzavaju molekuli vode i stvaraju oštre kristaliće koji dodatno iritiraju i oštećuju kožu.

Ne zaboravite i negu tanke i osjetljive kože oko očiju. Kreme za to područje treba nanositi ujutru i uveče. Po danu oko očiju nanosite kremasti gel koji služi kao zaštita i omogućava vlagu, dok će bogata i regenerativna noćna krema nahraniti kožu. Usne su takođe jedan od najosjetljivijih delova lica. Specijalne kreme i melemi sa zaštitnim faktorom obavezni su tokom zime.

I za kraj, prema preporuci kozmetičarke Manuele Šapro, donosimo vam nekoliko saveta za negu kod kuće:

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA