Categories Lepota

Savet dermatologa: Evo kako da pripremite kožu za zimu

Zimski meseci vašoj koži mogu stvoriti dosta problema. Da biste izbegli neugodne posledice izazvane hladnoćom i boravkom u zatvorenim prostorijama, koži treba pojačana zaštita i hidratacija. Sada je pravi trenutak za pripremu! Od vetra, oštrog i hladnog vazduha koža se pojačano isušuje i ljušti. Kapilari se skupe, pa koža poprima crvenu, a ponekad i ljubičastu boju. Isušivanje kože često je praćeno vrlo neugodnim svrbežom. Prema rečima kozmetičarke Manuele Šapro, svaka koža ima različitu toleranciju na hladnoću, što znači da neke osobe dobro podnose hladnoću, dok druge na nagle temperaturne promene reaguju alergijskom reakcijom u obliku urtikarije. Upravo zbog toga kožu treba pravovremeno pripremiti tretmanima i preparatima prilagođenima određenom tipu kože.

‘Priprema kože sastoji se u jačanju hidrolipidnog i rožnatog sloja, koji štite kožu od isušivanja i oštećenja jer postaje otpornija, a samim tim i manje reaktivna. Po danu koži treba zaštita, a po noći hidratacija’, kaže Manuela Šapro. U zaštiti kože mogu vam pomoći kreme, mleka i ulja koja će zadržati vlagu i podariti joj toliko potrebne hranjljive sastojke, ali  jedan od najvažnijih faktora zasigurno je i prehrana. ‘Ona mora biti bogata mineralima, vitaminima i esencijalnim sastojcima koje osiguravaju nesmetan metabolizam kože, ali i podižu imunitet kako kože tako i celog organizma. Preporučuje se što više svežeg voća i povrća bogatog gvožđem i vitaminom C, kao i orašasti plodovi poput lešnika, badema i semenki bundeve koji su izvanredan izvor vitamina E i B i nezasićenih masnih kiselina’, ističe kozmetičarka Šapro.

Nega tela

Kako biste izbegli preterano isušivanje kože tela, izbegavajte prevruće kupke. Vruća voda brzo rastapa zaštitni sloj kože kojem je prirodni zadatak kožu održavati gipkom i vlažnom. Radije se istuširajte mlakom vodom ili, još korisnije, kombinacijom tople i hladne vode kako biste podstakli prokrvljenost čitavog organizma, pa tako i kože. Na taj način vaša će koža dobiti dovoljno kiseonika, čime ćete potaknuti odstranjivanje toksina te ubrzati proces obnavljanja, što je zimi od izuzetne važnosti.

Važno je izbegavati sapune te je zimi telo najbolje prati nežnim uljnim emulzijama. Nakon svakog tuširanja na telo obavezno nanesite mleko, losion ili ulje, a možete iskušati i jedan delotvorni recept iz kućne radinosti kokosovo ulje pomešajte sa istom količinom maslinovog ulja te dodajte nekoliko kapi bilo kojeg eteričnog ulja. Za negu vrlo suve kože izvrsno je i ulje pšeničnih klica – najjači prirodni koncentrat vitamina E. Ono stimuliše izmenu sastojaka i štiti stanice kože od oštećenja. Ulje pšeničnih klica bogato je masnim kiselinama te jača zaštitni sloj kože, održavajući njenu vlažnost i dajući joj mekoću.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

TAKOĐE ZANIMLJIVO!

ESTETICA magazin

IDEJE ZA UREĐENJE DOMA