Spremni za „bockanje“: Šta (ne)treba da radite pre i posle injekcionih tretmana?

by | novembar 15, 2021
tretmana

Razmišljate o tome da prvi put isprobate neki neuromodulator (poput botoksa) ili filer za lice (poput restilena)? Ili su pak ove procedure već na vašem redovnom repertoaru održavanja lepote? Bilo kako bilo, ova pravila obezbediće vam maksimalne efekte estetskih tretmana.

PRE TRETMANA

URADITE…

 1. Informišite se o stručnosti i praksi eksperta kojem se obraćate

Od presudnog je značaja da se obratite iskusnom stručnjaku, koji je specijalizirao dermatologiju ili plastičnu hirurgiju. Izbegavajte mesta koja nude jeftine tretmane i u kojima ne radi kvalifikovano osoblje. Stručnost i iskustvo primarni su faktori. Takođe, važno je da se vaša očekivanja od procedure poklope s očekivanjima stručnjaka; da li želite suptilnije ili dramatičnije promene izgleda? Posetite sajt klinike/ordinacije kojoj želite da se obratite za pomoć i pogledajte objave njihovih društvenih mreža – Instagram je dobro mesto za sticanje uvida u efekte različitih procedura.

 1. Ponesite fotografije uzora

Baš kao kada je u pitanju nova frizura, važno je da imate ideju o efektima koje želite da postignete estetskom procedurom. Fotografije, koje prikazuju željene rezultate, od velike su pomoći u formiranju očekivanja, kažu eksperti. One mogu da budu dobra polazna tačka. No, ipak, ne mogu uvek da predstavljaju ono što je realno ostvarivo. Razgovori sa stručnjacima o tome šta se realno može postići, a šta pak ne, te šta su zapravo efekti mejkapa ili filtera na kamerama uvek pomaže u sagledavanju realnih rezultata estetskih procedura.

OVO NEMOJTE DA RADITE!

 1. Ne uzimajte suplemente

Izbegavajte vitamin E, aspirin i druge preparate koji utiču na gustinu krvi, nedelju dana pre estetske procedure, osim u slučaju ako su deo obavezne terapije koju je lekar odredio. Ova sredstva mogu da povećaju rizik od nastanka podliva nakon uboda iglom (pri ubrizgavanju aktivnih materija).

 1. Ne konzumirajte alkohol

Veće količine alkohola neposredno pre estetskog zahvata nisu dobra ideja. Kao i aspirin, alkohol remeti proces zgrušavanja krvi i može da pojača krvarenje, kao i stvaranje podliva. Zato je najbolje da apstinirate od alkohola nedelju dana pre procedure, kao i nedelju dana nakon nje.

PROČITAJTE I… 9 prirodnih antiejdž tretmana za negu kod kuće

POSLE TRETMANA

URADITE!

 1. Dajte sebi vremena

Kada su u pitanju botoks i fileri, rezultati nisu ‘konačni’ sve do 10 dana ili do dve nedelje posle zahvata. Obično je potreban ovaj period da se ispolje puni efekti procedure. Takođe, na rezultate utiču i određene životne navike.

2. Sedite uspravno

Nakon estetskog zahvata potrebno je da se zadržite u uspravnom (sedećem) položaju 24 sata (da, to uključuje i noćni san!). Takav položaj, u prvoj noći nakon procedure, od ključnog je značaja za maksimalne rezultate, naročito posle ubrizgavanja filera. Tako ćete sprečiti akumuliranje tečnosti u tkivima i pojavu otoka.

 1. Koristite hladne/ ledene obloge

U prvih 48 sati nakon ubrizgavanja filera, držite ledeni oblog na mestu aplikacije, od 10 d 15 minuta dva do tri puta dnevno.

 1. Koristite preparate koji deluju spolja

Spoljašnja primena preparata s ekstraktom arnike i vitaminom K (npr. Revision Skin-care Vitamin K Serum) nakon procedure može da spreči pojavu dispigmentacije. U sastavu ovog preparata nalazi se kombinacija arnike i vitamina K, koja pomaže u redukciji crvenila i podliva posle zahvata.

 1. Pozovite kliniku ako primetite da nešto nije u redu

Iako reakcije na ubrizgavanje filera možete odmah da osetite, potrebno je vreme za ispoljavanje maksimalnih rezultata. Ukoliko u međuvremenu primetite da se nešto ne odvija željenim tokom, obratite se lekaru koji je izveo proceduru. Takođe, imajte na umu da fileri na bazi hijaluronske kiseline mogu da se rastvore i tako eliminišu iz organizma, ako niste zadovoljni rezultatima.

OVO NEMOJTE DA RADITE!

 1. Ne dodirujte mesta ubrizgavanja

Masaža i pritisak na mesta apliciranja filera /botoksa mogu da naruše krajnji ishod zahvata.

 1. Ne odlazite na treninge

Izbegavajte intenzivne fizičke aktivnosti u prvih 48 sati nakon procedure, jer pojačan rad srca (povišen krvni pritisak) i ubrzana cirkulacija mogu da naglase otoke i podlive.

 1. Ne uzimajte aspirin

Isto se odnosi i na suplemente koji sadrže vitamin E, jer nepovoljno utiču na zgrušavanje krvi. Obustavite primenu ovih preparata bar tri dana nakon estetske procedure, da biste smanjili rizik od pojave modrica.

 1. Ne zakazujte odlazak kod frizera

Bilo koji tretman kod frizera – farbanje, pranje i feniranje – a koji nalaže nepovoljan položaj glave, neposredno nakon izvedene estetske procedure, može narušiti rezultate tog ishoda. (Ipak, možete sami oprati kosu i oblikovati je na uobičajen način – već narednog dana od procedure.)

 1. Ne idite na masažu

Masažu celog tela treba izbegavati nekoliko nedelja posle procedure. Zašto? Postavljanje lica u specijalan otvor na ležaju za masažu izazvaće nepoželjan pritisak.

lepotaizdravlje.rs deniskomarov/iStock via Getty Images