Zdrava i lepa kosa uz prirodno sušenje

Uložite malo napora ukoliko želite da vam kosa izgleda prirodno

by | maj 14, 2022
zdrava i lepa kosa

Zdrava i lepa kosa je želja svake žene. Bez obzira kakva je tekstura vaše kose – ravna, talasasta ili kovrdžava – sušenje kose prirodnim putem je, zapravo, prava umetnost. Iako sušenje na vazduhu povoljno deluje na prirodnu teksturu vaše kose, često može biti komplikovanije nego što mislite.

Međutim, baš kao kada učite da napravite francusku pletenicu, kada znate prave korake, postupak je manje zastrašujući nego što se to u prvom momentu učini. (Pročitaj: TikTok frizura: Da li ste i vi probali punđu inspirisanu serijom “Money Heist” (video))

Odložite fen sa strane i pustite kosu da predahne od kovrdžanja, ispravljanja, trljanja i četkanja. Ono što ćete dobiti je zdrava i lepa kosa.  Razgovarali smo sa stručnjacima kako bismo mogli da vam prikažemo tehnike i proizvode za pogodne za vašu kosu.

Prednosti sušenja kose na vazduhu

Deluje primamljivo da izađete ispod tuša sa mokrom kosom, dozvolite vazduhu da je osuši i bez muke dobijete predivnu frizuru. Naravno i bez fena i aparata za sređivanje kose vaši pramenovi mogu biti očaravajući.

– Povremene pauze od korišćenja aparata za oblikovanje kose je od presudnog značaja za njeno zdravlje i živahan izgled kaže slavna frizerka Brajs Skarlet.

– Kada kosu često izlažete toploti vi je oštećujete i činite da pramenovi budu krhki, suvi i lomljivi.

Idealan period za odmor kose od fena i pegle je tokom vrelih i vlažnih letnjih meseci. Kosa će se sušiti brže nego zimi (i nećete rizikovati da vam se pramenovi zalede), a rad sa prirodnom teksturom kose pruža vam stil koji je lako održavati.

Korak po korak, vodič za prirodno sušenje kose

Započnite postupak dok ste još pod tušem

– Potrebna vam je odgovarajuća hidratacija da biste dobili sjajnu kosu osušenu na vazduhu. Krenite sa hidrantnim šamponom. Zatim koristite masku za kosu umesto balzama za tretiranje pramenova. Kada ne koristite fen vaša kosa će zadržati više vlage i lakše će se obnoviti – kaže slavna frizerka Laura Polko.

– Dok ste još pod tušem, četkom lagano pređite preko kose kako biste masku svuda ravnomerno naneli – dodaje Skarlet. Zatim isperite. Kad izađete ispod tuša, nemojte kosu umotavati u peškir – to ostavite za kasnije.

Nanesite proizvode pogodne za vašu kosu

Važan je i odabir pravog stilskog proizvoda za vašu vrstu kose. Nemojte koristiti previše guste proizvode kako biste dobili željenu teksturu i prirodan talasasti ili kovrdžav izgled.

Ako je vaša kosa talasasta ili kovrdžava i gusta: Izaberite kremu za kovrdže, i nanesite proizvod dok je kosa još uvek jako vlažna – kaže Skarlet. (Pročitaj: Kako da skratite kosu kod kuće, prema stilistima)

Ako vam je kosa divlju / talasasta ili tanku: Koristite lakšu penu koja odgovara vašoj kosi. Češljem prođite kroz vlažnu kosu na koju ste stavili penu kako biste bili sigurni da ste je svuda ravnomerno rasporedili. Ako želite da znate koliko proizvoda vam je potrebno odmerite krug koji je prečnika debljine vaše kose vezane u rep. Da biste izvukli što više vlage lagano trljajte kosu pomoću peškira ili majice od mirkovlakana.

Ako vam je kosa ravna s malo prirodne teksture: Koristite sprej za plažu. Osušite kosu prirodno ili pomoću peškira izvucite svu vodu iz nje, a zatim poprskajte sprejom i procedite ponovo. Ostavite da se osuši na vazduhu.

Razmislite o pletenicama ili uvojcima

Vaš sledeći potez zavisi od toga koliko želite da vam kosa bude talasasta – ostatak vlažne kose možete ostaviti da se osuši, a možete dok se još uvek suši napraviti i nekoliko uvojaka. (Pročitaj: “Bademantil lokne” zavladale su TikTok-om i da, izgledaju prelepo, a lako se prave (video))

– Podelite kosu na jednake delove, uvijte, i sklonite od lica sa svake strane – kaže Polko.

– Poenta je da se kosa odvaja od lica, a da su svi uvojci napravljeni u istom smeru. Ako je potrebno, krajeve pričvrstite šnalama koje će ih držati na mestu dok ih vazduh suši. Kada se osuše, lagano uvojke protresite rukama. Ova tehnika uvijanja je odlična za gotovo sve teksture kose – daje opušteniji izgled kovrdžavoj kosi, dodaje teksturu ravnoj kosi i pomaže u definisanju talasaste kose – kaže Polko.

Ako kosu obično perete noću, možete je prirodno osušiti dok spavate. Izvršite korake jedan i dva, ne dirajte talase i napravite nekoliko pletenica od tri pramena.

Završite

Kada se kosa osuši, podignite je i talase učrvstite sa malo spreja za suvu kosu – kaže Polko. Naprskajte od sredine do kraja, a zatim protresite da biste olabavili talase. Kroz obodima namažite malu količinu ulja za kosu – kaže Skarlet, prenosi Shape.

lepotaizdravlje.rsShape