Znate li koje su prirodne alternative retinolu?

by | februar 1, 2022
prirodne alternative retinolu

Prirodne alternative retinolu mogu biti vaša nova opcija za borbu protiv akni i prevremenog starenja kože.

Voljen od strane dermatologa i entuzijasta za negu kože, retinol je bio i ostao jedan od najučinkovitijih sastojaka za borbu protiv akni i prevremenog starenja kože. Hemijski derivat vitamina A, sintetički retinol, ima sposobnost da stimuliše proizvodnju kolagena i podstakne obnavljanje ćelija, što ga čini zaista moćnim saveznikom u borbi protiv starenja. On može da se „nosi“ i s drugim kožnim problemima, kao što su hiperpigmentacije, loša tekstura, proširene pore… Uprkos tome što je veoma efikasan, retinol – ukoliko se ne dozira/koristi pravilno – može da bude „preoštar“ za kožu, te da prouzrokuje iritacije, kao i suve, ljuskave fleke. Za one sa osetljivom kožom, trudnice, dojilje, kao i sve one koji naginju „čistijim“ opcijama, prirodne alternative retinolu mogu biti zaista odlično rešenje.

3 prirodne alternative retinolu

Bakuhiol

Članak se nastavlja posle reklama

Poznat kao „retinol prirode“, bakuhiol je botanički ekstrakt dobijen iz semena psoralea lešnika, koji poseduje antiinflamatorna i antibakterijska svojstva. Kada je o pospešivanju proizvodnje kolagena i obnavljanje ćelija reč, ovaj sastojak – bogat antioksidansima – pruža iste prednosti kao i sintetički retinol, ne iritirajući kožu. Klinički test je pokazao da su efekti 0,5% retinola i 0,5% bakuhiola zapanjujuće slični kada su u pitanju rezultati protiv starenja, pri čemu je bakuhiol podnošljiviji na koži.  Za razliku od tradicionalnog retinola, on je dovoljno nežan da se meša sa vitaminom C i kiselinama. Osim toga, ovaj biljni sastojak pogodan je i za sve tipove kože i može se koristiti i tokom dana – samo ne zaboravite da nanesete SPF!

PROČITAJTE I…Zašto su elektroliti važni za kožu?

Rambutan

Rambutan je crvenkasto-narandžasto voće okruženo bodljama, koje potiče iz iste porodice kao i liči. Za proizvodnju kozmetičkih proizvoda, ekstrakt rambutana dobija se iz listova biljke i često se poredi sa retinolom – zbog njegove sposobnosti da podstakne prirodnu proizvodnju kolagena i podstakne obnavljanje ćelija u koži, čime se poboljšava njena elastičnost i smanjuje pojava bora.

Članak se nastavlja posle reklama

Ulje šipka

Budući da je retinol derivat vitamina A, ulje šipka još je jedna odlična alternativa koja sadrži transretinoičnu kiselinu (prirodni oblik vitamina A). Ovaj sastojak cenjen je zbog svojih regenerativnih i lekovitih svojstava, kao i sposobnost da pospeši proizvodnju kolagena u koži.

Članak se nastavlja posle reklama
lepotaizdravlje.rsiconogenic/iStock via Getty Images