Objavljen je „Rečnik nove stvarnosti“ – praktični vodič za upotrebu rodno osetljivog jezika. Evo gde ćete ga pronaći!

by | 27 oktobra, 2021
rečnik nove stvarnosti

Biološkinja ili biologinja? Direktorka ili direktorica? Neka vam Rečnik nove stvarnosti posluži u svakodnevnim nedoumicama oko upotrebe rodno osetljivog jezika.

Converse je brend koji od svojih početaka podržava i stoji rame uz rame sa onima koji menjaju svet, ruše norme i bore se za bolje danas i još bolje sutra. I zato danas daje platformu i megafon u ruke i onima koji žele da stvarnost u kojoj živimo dobije i svoje jezičko otelotvorenje.

Postoje žene dramaturzi, arhitekte, hirurzi, piloti, dekani – to je činjenica koju niko ne može da ospori… Ali zašto je nekima od nas onda problem da ih zovemo dramaturškinjama, arhitektinjama, hirurškinjama, pilotkinjama, dekankama? Da li je to zato što ne znamo tačan naziv zanimanja u ženskom rodu ili zato što odbijamo da prihvatimo stvarnost i novo mesto koje žene imaju u toj stvarnosti?

Marjana Stevanović, autorka „Rečnika nove stvarnosti“

Ukoliko je u pitanju prvi razlog, bez brige, Converse je pomogao u izradi Rečnika nove stvarnosti, autorke Marjane Stevanović, koji objašnjava zašto srpski jezik sasvim legitimno ima i svoju rodno senzitivnu stranu – i koji će vam pomoći da znate i koristite zanimanja u ženskom rodu kad god je to potrebno. Web adresa na kojoj možete da vidite pomenuti rečnik, kao i uvodnike autora, je www.recniknovestvarnosti.rs a njegovo „papirno“ izdanje će biti dostupno na nekoliko lokacija širom Beograda. Ovaj rečnik je svojim uvodom podržao lingvista Vlado Đukanović.

Marija Ratković

Kampanju je podržala i spisateljica Marija Ratković, koja je tim povodom na svom Instagram profilu napisala:

– Pričanje priča o uspešnim i važnim ženama, o teškoćama s kojima se suočavaju u svim profesijama koje društvo gleda kao “muške” i minimizira taj ogroman rad i trud – motiviše me da se borim dalje. Želim da svakoj devojčici koja se oseća usamljeno ili neadekvatno u sportu, muzici, nauci ispričamo puno priča koje će proširiti njihove svetove. Borba za rodno senzitivan jezik osnažuje ne samo žene već celo društvo koje počinje da uvažava žene, obraćajući pažnju na to koliko je često njihov put komplikovaniji i teži nego što se čini na prvi pogled.

– Fokusirana sam na male korake kako bih brže videla pomak. Ipak je borba za ravnopravnost duga trka samoprevazilaženja. Teško mi je kad mislim koliko smo daleko od idealnog sveta ili da on nigde ne postoji. Zato svakoga dana male pobedice. I inspirišu me pobede svih okolo, jako se radujem – radost je snaga.

Anja Stanišić Bokić

Preduzetnica Anja Stanišić Bokić istim povodom piše:

– Ja sam preduzetnica. Ja sam direktorka. Ja sam konsultantkinja. Ja sam urednica. Ja sam predavačica.

Ja sam još mnogo toga i sve što jesam je u ženskom rodu. Jer to je važan podsetnik meni (a i onima koji sa tim imaju problem) da nema toga što ne mogu, samo kad hoću.

Pročitajte i… Intervju sa dobitnicom Pro-Femina nagrade Minjom Bogavac: „Pomerite se iz svoje proklete zone komfora!“

 

PR / Converse

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.