Još jedna sjajna izložba u Beogradu – „Beskonačni čvor“ Vere Vuksanović

by | 3 decembra, 2021

Izložba Beskonačni čvor Vere Vuksanović  trajaće od 6. do 15. decembra u Muzeju grada Beograda.

Izložba Beskonačni čvor Vere Vuksanović: Preplitanje prirode i duše

Multimedijalna umetnica Vera Vuksanović predstaviće svoju drugu samostalnu izložbu u periodu od 6. do 15. decembra u Muzeju grada Beograda. Izložba pod nazivom Beskonačni čvor dotaći će ljubitelje umetnosti i fotografije, prikazujući fotografije prirode nastale na način koji je čak i samoj autorki bio iznenadan.

Beskonačni čvor je postavka fotografija u kombinaciji sa svetlom, koja će nas podsetiti na čvorove koje svi imamo oko srca. Iako takvi čvorovi mogu da deluju i kao zagrljaj i kao stega, ono što nas budizam uči je da beskonačni čvorovi simbolizuju put ka empatiji i mudrosti, odnosno lepoti. Neke će ovi radovi asocirati na prirodu, neke na ljubav, ali verujem da će svako u njima naći nešto što za njega predstavlja neraskidivu vezu emocija, privrženosti, zamršenih osećanja koja čine da se osećamo živima. Energija koju sam osetila kada sam prvi put izlagala navela me je da se ponovo, na nov način, obratim posetiocima i podelim sa njima svoj beskonačni čvor, izjavila je Vera Vuksanović.

Svaki od kadrova koji je zabeležen priča jedinstvenu priču, ali ono što je posebno jeste da je tokom fotografisanja aparat upao u more, te je bez daljih namernih izmena napravio foto-manipulaciju koja nam daje apstraktne prizore, čiste trenutke bez jasnog vizuelnog sadržaja, ali s punim čulnim doživljajem.

O umetnici:
Kroz ličan i interaktivan rad, Vera Vuksanović se bavi estetikom i emocijama, praveći artefakte koji nam prezentuju reči i simbole kroz savremene medije. Ti mediji su neonski ispisi, kućni dekorativni predmeti, fotografije, foto-manipulacije i, Beograđanima već dugo prepoznatljive LJUBAV lampe koje su deo Verinog projekta Light My Box (od 2015) kao i tanjiri Light my plate, proistekli kao deo istog projekta. Prvi put je samostalno prikazivala svoje radove u galeriji Štab 2016. godine, sa neonima i serijom fotografija i naslova koji imitiraju scene iz filmova, aludirajući na život koji se nekada i sam čini više fantastičnim od fikcije. Izložbom Beskonačni čvor drugi put se samostalno predstavljanja beogradskoj publici.

Izložba Beskonačni čvor Vere Vuksanović 

lepotaizdravlje.rsPromo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.