10 načina da volite sebe

by | januar 10, 2022
10 načina da volite sebe

Predstavljamo vam 10 načina da volite sebe. A iako to ne zvuči uvek lako, zapravo je mnogo jednostavnije nego što mislimo. 

Svako od nas imao je periode kada nije imao visoko mišljenje o sebi. Na našu sreću, u današnje vreme, mnogo više se priča o tome. Pa tako, i  mnoge poznate ličnosti otkrivaju svoje korake kako da zavolimo sebe, imamo više samopouzdanja i budimo ljubazni, pre svega prema sebi. Pa, neka vam to bude jedna od novogodišnjih odluka. A kako to sve možete da postignete, predstavljamo vam u nastavku.

10 načina da volite sebe

Upoznajte sebe

Članak se nastavlja posle reklama

Zapitajte se: koliko zapravo poznajete sebe? Znate li uistinu šta volite, šta vas čini srećnima i šta želite u svom životu? Nemoguće je da volimo sebe ako se ne poznajemo. Odvojte vreme i preispitajte svoj identite, snagu, vrednosti. Budite iskreni o sebi i svojim nesigurnostima. Prava ljubav bazira se na iskrenosti.

Pričajte sa sobom kao sa detetom

Vi niste glas u svojoj glavi, vi ste neko ko ga čuje. Način na koji razmišljate i vidite svet ne mora da bude ono što ste zapravo vi. Možete promeniti način na koji vidite svet, a samim tim i sebe. Pričajte sa sobom na ljubaznijem nivou i budite optimističniji. Pričajte sa sobom kao što biste pričali sa detetom- s puno razumevanja, saosećanja i ljubavi.

Članak se nastavlja posle reklama

Oprostite sebi

Glavna prepreka ka ljubavi prema sebi jeste što se držimo onoga što smo radili u prošlosti. Ali ti momenti su prošli. Mislite na budućnost i ne opterećujte se time šta je nekada bilo. Ukoliko se čvrsto držite grešaka iz prošlosti, nećete napredovati. I nećete voleti sebe.

Članak se nastavlja posle reklama

Prema sebi kao prema bližnjima

Kako tretirate voljene osobe? Kako im se obraćate, šta sve činite za njih? Na isti način se odnosite i prema sebi.

Članak se nastavlja posle reklama

Recite „ne“

Ugađanje svima ne donosi ništa dobro. Naročito kada ste iscrpljeni, nemate energije ili biste radili odmarali. Naučite ponekad da kažete „ne“, kada zaista to mislite.

Članak se nastavlja posle reklama

Ishrana

Trudite se da se zdravo hranite, ali s vremena na vreme, počastite sebe onim što volite, bilo da je to slatkiš ili pak pica. Hrana koju jedete bi trebalo da bude akt ljubavi prema sebi.

Pročitajte i… Kako da ispunite novogodišnje odluke

Hrana za mozak

Članak se nastavlja posle reklama

Birajte sadržaj na televiziji i na društvenim mrežama koji vam prija. Ne opterećujte se ružnim vestima ili ljudima na Instagramu koji vas uznemiravaju. Budite izbirljivi pri „hranjenju“ mozga.

Više se igrajte

Kada ste poslednji put uradili nešto zabavno? Zabava je važan aspekt života, a kada sebe shvatamo preozbiljno, manje ćemo se voleti. Nabavite bojansku za odrasle, idite na kuglanje, pikado, bilijar… Izaberite neku zabavnu aktivnost i posvetite joj se.

Članak se nastavlja posle reklama

Obećavajte sebi

Ljudi obično misle da jednom kada smršaju, dobiju sjajan posao ili konačno upoznaju ljubav svog života, da su onda srećni. Ali ljubav prema sebi nije uslovna. U pitanju je veština koja se uči vežbanjem. A vežba se kada dajete sebi obećanja. Samopouzdanje se bazira na tome da verujete svojim obećanjima. A ako kažete da ćete nešto uraditi- uradite to.

Budite više „vi“

Članak se nastavlja posle reklama

Naša svrha u životu je da samo postanemo više mi. Previše vremena trošimo na pokušaje da budemo prihvaćeni, da se dokazujemo ili da se utopimo u sredinu. Ipak, jedino ćemo voleti sebe kada budemo mi.

Pročitajte i… Koja je granica između ljubavi prema sebi i sebičnosti

lepotaizdravlje.rs Denis Novikov/iStock/Getty Images Plus via Getty Images